RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Recreanten mogen niet meezwemmen met elfstedentocht Maarten van der Weijden

Beeld © ANP

Maarten van der Weijden, die komend weekeinde de Elfstedentocht gaat zwemmen, zal de haast onmenselijke klus in z'n eentje moeten klaren. Er doen toch geen andere zwemmers mee aan de 200 kilometer lange tocht.

Verschillende recreanten zouden Van der Weijden gezelschap houden bij de zwemelfstedentocht, maar de kans op gezondheidsklachten is te groot. Bij metingen is de poepbacterie E.coli waargenomen in het water. De tocht van Van der Weijden zelf gaat wel door.

'Risico voor Van der Weijden minder groot'

"Maarten neemt het risico willens en wetens met de gedachte dat hij ziek kan worden. Het kan darmongemakken veroorzaken. Maarten zegt: 'Als dat het ergste is, neem ik het risico' ", zegt een woordvoerder van de CitySwim. 

Voor andere deelnemers kan Van der Weijden dat risico niet nemen. Hij is met zijn foundation verantwoordelijk voor de gezondheid van de deelnemers. "Maarten is natuurlijk een hele sterke zwemmer met een grote weerstand en neemt zelf het risico. Het risico is voor hem minder groot", zegt de woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld


De Friese elf steden die Maarten van der Weijden aan zal doen.

Van der Weijden wil met zijn zwemtocht langs de elf Friese steden, 200 kilometer non-stop in totaal, zo veel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek. Hij is zelf voormalig kankerpatiënt, hij had leukemie.

Voordat hij aan zijn training begon, had Van der Weijden mensen opgeroepen van 18 tot en met 20 augustus een stukje met hem mee te zwemmen om geld in te zamelen. Vele honderden belangstellenden hadden zich daarvoor aangemeld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo krankzinnig is de tocht van Maarten van der Weijden