Direct naar artikelinhoud

De 5 opvallendste vernieuwingen op Lowlands

In Biddinghuizen is de 26ste editie van Lowlands van start gegaan. Altijd leuk om op de eerste festivaldag te zien wat er nu weer nieuw bij is gekomen of veranderd op het festivalterrein. Dit zijn de de vijf opvallendste noviteiten op Lowlands 2018.

In de bibliotheek kijken Lowlandsbezoekers naar 'vieze boekjes'Beeld Peter van Brummelen

Heinekentent
De naam is oud, de tent zelf is geheel vernieuwd. De nieuwe Heineken is een enorm grijs gevaarte, dat er van een afstand een beetje uitziet als een vliegtuighangar. We vermoeden dat de complete bevolking van Biddinghuizen erin zou passen. De zijkanten en de achterkant zijn open, binnen klinkt het geluid bij het optreden van de Britse rapster Little Simz vroeg op de vrijdagmiddag goed.

Maar het grote voordeel van de nieuwe Heinekentent op de oude is dat er geen pilaren in staan. Vrij zicht dus van achter tot voor. Bij de Alpha, de plek waar de echt grote acts optreden, is het podium verhoogd waardoor ook vanaf een afstand beter is te zien wat daar gebeurt.

Oehlala-laantje
Meligheid is een vast onderdeel van de Lowlands-Experience. In het nieuwe Oehlala-laantje, een smalle doorgang halverwege het terrein, wordt die gecombineerd met seks. En jazeker, dat is leuk. De aloude 06-lijn is er in ere hersteld. Ene Kyoto roept via flyers op haar (gratis) te bellen: 'Ik kan die tent wel opzetten... (in  je broek)'. 

Er is een bibliotheek met 'vieze boekjes' van over de hele wereld en uit alle tijden. Maar wie het van het Haagse museum Meermanno uitgeleende drukwerk wil inzien, moet daarvoor wel eerst witte handschoentjes aantrekken. Een bibliothecaris houdt toezicht met in zijn handen een enorme dildo.

In het Sekshotel kunnen liefhebbers zich voor dertig minuten terugtrekken voor wat dan ook. Twee  dames van middelbare leeftijd, type klassieke toiletjuffrouw, verschonen daarna de lakens. Ondanks het warme meer is de belangstelling 's middag al behoorlijk. "Ja hoor, er wordt lekker geneukt."

Het sekshotelBeeld Peter van Brummelen
De 06-lijnBeeld Peter van Brummelen

Sexyland
Dependence van de Amsterdamse club, pardon, sociëtieit op de NDSM-werf. Daar is hij gevestigd in een oude loods, hier op Lowlands in de tent die eerder onderdak bood aan de legendarisch Titty Twister. Sexyland In Amsterdam heeft elke dag een nieuwe eigenaar, die het programma geheel naar eigen inzicht mag invullen. 

Op Lowlands wordt er meer vaart achter gezet en is er 'avonds en 's nachts elk uur iets nieuws te beleven. Karaoke, bands, rodeo (op zo'n mechanische stier), klassieke muziek, koorzang: het komt dit weekend allemaal voorbij in de polderversie van Sexyland. Het draaibare podium dat het mogelijk maakt, behoorde naar verluidt eerder toe aan U2.

Brasserie 2050
Goed eten: ook dat is Lowlands. Tussen alle eetgelegenheden op het terrein is Brasserie 2050 een opvallende nieuwkomer. Het afficheert zichzelf als restaurant van de toekomst. in 2050 zal de wereldbevolking zijn gegroeid tot een duizelingwekkende 10 miljard mensen. Bewuster omgaan met voedsel zal noodzakelijk zijn. 

Brasserie 2050 serveert bistroklassiekers in een nieuwe versie. Boeuf Bourguignon is Bourguignon sans boeuf (met dank aan de Vegetarische Slager) en de Salade Biddinghuizen is een op de welbekende Nicoise geïnspireerde salade waarvan de groenten binnen een straal van 20 kilometer rond Lowlands zijn verbouwd.

Hoe het eten smaakt weten we vanavond. Wel kan alvast worden gesteld dat de architect van de tijdelijke behuizing van Brasserie 2050 heel veel smaak heeft.

De BrasserieBeeld Peter van Brummelen
De 5 opvallendste vernieuwingen op Lowlands
Beeld Peter van Brummelen

The Block
Ooit was Lowlands vooral een alternatief festival, nu is het veel eerder een hip festival. Dat zie je aan de kleiding van de bezoekers. Vroeger hulden Lowlandsgangers zich in wat er bij vertrek toevallig schoon in de kast lag, tegenwoordig lijken de outfits van het publiek met veel zorg te zijn uitgekozen. Soms waan je je op het festivalterrein op een modeshow. 

Passend bij dat modische bewustzijn is The Block, een pleintje waar overdag nieuwe en jonge modemerken zich, vanuit acht in een kring opgestelde containers, presenteren aan het publiek. Er wordt kleding verkocht, maar volgens Blockbedenker Beverly Kimberly Jenneskens, die een eigen streetwearmodelabel heeft, gaat het hier vooral om 'brand experience'.

Lees ook: Deze 8 acts mag je niet missen tijdens Lowlands