Verdachte branden in Hoogeveen: deze maand al vijf auto’s verwoest

De technische recherche onderzoekt de uitgebrande bestelauto aan de Schuttevaer in Hoogeveen. Foto Persbureau Meter

De technische recherche onderzoekt de uitgebrande bestelauto aan de Schuttevaer in Hoogeveen. Foto Persbureau Meter

Deze maand gingen in Hoogeveen al vijf auto’s in vlammen op. Het vermoeden is brandstichting, maar de politie wil niet spreken van een trend.

Vrijdagochtend in alle vroegte verwoestte brand twee auto's. De eerste autobrand was aan de Schuttevaer in Hoogeveen. Daarna viel op een parkeerplaats aan de Valkenlaan een tweede voertuig ten prooi aan de vlammen. De brandweer heeft beide branden geblust. De politie denkt in beide gevallen aan brandstichting. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Eerder deze maand gingen op een parkeerplaats aan de Edisonstraat drie auto's in vlammen op. Twee andere auto's raakten zwaar beschadigd. Ook hier bestond het vermoeden van brandstichting. En eind juni was er een verdachte autobrand bij de carpoolplaats aan de Weg om de Oost. In 2017 was het ook diverse keren raak.

De politie beschouwt de branden, die onrust veroorzaken in woonbuurten, vooralsnog als losstaande incidenten. Nader onderzoek moet uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is geweest van brandstichting of dat de brand door een technisch probleem is ontstaan.

‘Geen toename’

,,We zien geen toename van het aantal autobranden’’, zegt woordvoerder Anne van der meer. ,,Het gaat tot nu toe om relatief kleine aantallen. Ook moet, als dat nog kan tenminste, de oorzaak worden vastgesteld. Bij sommige autobranden is de verwoesting zo groot dat er geen sporen meer zijn.’’ Met behulp van een blusdeken tracht de brandweer zoveel mogelijk sporen te bewaren voor de technische recherche. Zo’n deken smoort het vuur doordat de toevoer van zuurstof wordt afgesloten.

Van der Meer geeft aan dat de politie alert blijft en roept mensen die iets gezien of gehoord hebben op deze informatie te delen. ,,Dat kan enorm helpen in de opsporing.’’ In juli van dit jaar werd een 27-jarige Hoogevener veroordeeld tot een celstraf van acht maanden voor een autobrand op 9 januari 2016 aan het Kaaplaantje. Eerder werd een 40-jarige man uit Hoogeveen veroordeeld tot drie jaar cel voor meerdere branden.

Geschiedenis

Hoogeveen heeft een geschiedenis als het gaat om autobranden. Dieptepunt waren de honderden branden in 2007, toen tv-programma Opsporing Verzocht er aandacht aan besteedde. De politie had toen zo’n driehonderd onopgeloste branden, waaronder zo’n dertig auto- en caravanbranden.

Veel brandstichtingen bleven onopgelost. Wel hield de politie dat jaar een groep van vijftien jongeren aan die verantwoordelijk gehouden werd voor 25 kleine branden. Later werd nog een 28-jarige man uit Hoogeveen aangehouden, die verdacht werd van zeven brandjes.

In 2014 en 2015 gingen in Hoogeveen tientallen auto’s in vlammen op, waarbij ook aanhangers, schuttingen en carports beschadigd raakten. Het was voor burgemeester Karel Loohuis aanleiding nader onderzoek te laten doen door Crisislab, een onderzoeksgroep op het gebied van veiligheid van de Radboud Universiteit.

‘Domme pech’

Loohuis wilde weten of het beeld klopt dat in Hoogeveen vaker brand wordt gesticht dan in omliggende gemeenten. Nee, concludeerden de onderzoekers. Hoogeveen heeft geen structureel probleem als het om brandstichting gaat, wees het onderzoek uit. Volgens Loohuis was de toename van branden gewoon ‘domme pech’. ,,Het zit niet in het DNA van deze gemeente.’’