Bommen Berend Bier voor feestvierders Groningens Ontzet

Bezoekers van Groningens Ontzet (28 augustus) kunnen dit jaar een Bommen Berend Biertje op het feest nemen. Het drankje werd vanmiddag gepresenteerd.

Dat gebeurde in stadsbrouwerij Martinus die het blonde bier brouwt en in de markt zet. Het is verkrijgbaar in restaurants en supermarkten. Bestuursleden van de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken, onder wie voorzitter Harrie van Ham, namen alvast een voorproefje dat hen zeer tevreden stemde. De Vereeniging organiseert de festiviteiten ter ere van de aftocht van de bisschop van Münster in 1672 (hij wilde de stad innemen).

‘Bom’ van Bommen Berend gepresenteerd op 28 te zien

De 40 kg zware ‘ bom ’ / kogel uit 1672 die onlangs bij opgravingen werd teruggevonden, is op 28 augustus op allerlei plekken te zien: ‘soldaten’ slepen hem op een kruiwagens langs alle festiviteiten zodat iedereen de unieke bom kan zien.

Voor de gelegenheid bestaat de Groote Maaltijd bij de Weeva dit jaar ook uit een (gehakt)’bom’ met zuurkool. De maaltijd groeit volgens de organisatie langzaam uit tot dé ontmoetingsplekken voor Stadjers en bewoners van de Ommelanden die het historische feest meevieren.

Tot de hoogtepunten van de festiviteiten behoren een musicalconcert door het NNO met Pia Douwes, jeugdtheatervoorstellingen, het vuurwerk en Peerdespul. De kermis begint dinsdag 21 augustus al. Burgemeester en commissaris van de koning leggen met de voorzitter een krans bij het standbeeld van Carl von Rabenhaupt die de stad verdedigde. Daar wordt de historische bom ook gepresenteerd.