RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Kan Stef Blok door als minister? Premier Rutte vindt van wel

Premier Mark Rutte vindt dat minister Stef Blok prima door kan als minister van Buitenlandse Zaken. "Blok heeft een fout gemaakt en deze rechtgezet. Hij heeft dat goed gedaan", stelt de premier. Blok wacht waarschijnlijk nog wel een zwaar debat met de Tweede Kamer, al lijkt de kans dat de Kamer hem weg zal sturen niet groot.

Minister Blok deed begin juli stof opwaaien door over Suriname te zeggen dat het een 'mislukte staat' is en dat hij geen enkel land kent waar 'etnische groepen vreedzaam met elkaar samenleven'. Blok zei later zijn opmerkingen te betreuren. Ook vandaag nam hij afstand van zijn uitspraken. 

'Goed gedaan'

Volgens premier Rutte heeft de minister zijn fout goed rechtgezet. "Blok heeft gezegd dat hij sommige woorden ongelukkig en onzorgvuldig heeft gekozen en dat hij deze woorden terugneemt. Hij heeft ook contact gelegd met de betreffende landen. Dat heeft hij goed gedaan", zei Rutte tijdens de eerste persconferentie na het reces. "Als je een fout maakt en je deze weer rechtzet, zegt mijn acht jaar lange buitenlandse ervaring dat dat de effectiviteit van het Nederlandse buitenlandbeleid niet in de weg staat."

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer nog over de kwestie. GroenLinks-leider Jesse Klaver eiste gisteren dat premier Rutte afstand neemt van de 'onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken' van Blok. Die dwingende oproep deed Klaver in een brief aan de premier die hij op Instagram zette, maar daar ging Rutte vandaag niet op in. 

 

Kan Stef Blok door als minister?


Miniatuurvoorbeeld

Chef Haagse redactie Stephan Koole: "Vriend en vijand vielen over de minister heen. Niet alleen oppositiepartijen zoals PvdA, GroenLinks en SP zijn zeer kritisch over de misstap van Blok, ook coalitiepartijen als CDA en D66 nemen het de bewindsman kwalijk dat hij zich zo onbezonnen uitliet. Volgende maand moet Blok zich in de Tweede Kamer verantwoorden. Hem wacht dan een zwaar debat, maar de kans dat de Kamer hem weg zal sturen lijkt niet al te groot. De minister heeft zich immers nu al twee keer in alle mogelijke bochten gewrongen om spijt te betuigen. Blok kan door, vindt VVD-premier Rutte. En niet voor niks gaf CDA-vicepremier Hugo de Jonge voor het begin van de wekelijkse ministerraad een helder signaal af. 

'Natuurlijk door'

Natuurlijk kan Blok door als minister, vindt De Jonge. Hij benadrukt dat Blok zijn eigen woorden onzorgvuldig heeft genoemd en dat het kabinet dat ook vindt. "Het is goed als de Kamer daar binnenkort een debat over heeft en het goed uitpraat. Dan gaan we weer gewoon aan het werk."

Volgens de vicepremier moet de zaak niet groter worden gemaakt dan hij is. Ook zijn eigen VVD zal Stef Blok dus niet afvallen en ook ChristenUnie en D66 lijken deze zaak geen ministerscrisis waard te vinden. Blok mag er van uitgaan dat ook voor hem drie keer scheepsrecht is. Drie keer door het stof moet genoeg zijn om als minister van Buitenlandse Zaken aan te blijven, ondanks zijn allesbehalve slimme uitspraken."