Direct naar artikelinhoud

Chaos autoluwe binnenstad blijft uit

De binnenstad van Amsterdam lijkt ontsnapt aan een gevreesd verkeersinfarct, nadat het grootste deel van de verbindingswegen tussen het oostelijk en westelijk deel van het centrum zijn afgesloten.

De Prins Hendrikkade voor het station is afgesloten als gevolg van de nieuwe hoofdroutes van de binnenstadBeeld Koen van Weel

De 'knip' heet de maatregel die ervoor moet zorgen dat het doorgaande verkeer in Amsterdam niet langer de route door de binnenstad kiest, maar om de stad heen rijdt, of hooguit de weg achter het Centraal Station.

Zaterdagavond was het zover, maar chaos bleef grotendeels uit. Op de Prins Hendrikkade en de route Rokin Damrak ontstonden aanvankelijk lange rijen auto's, maar zondag was daar al niets meer van te merken.

Handzame kaartjes
Verkeersregelaars bij de wegversperringen spraken dan ook van een rustige dienst. Automobilisten leken de overlast gelaten over zich heen te laten komen, gewend als ze inmiddels zijn aan omleidingen wegens bouwwerkzaamheden.

Aan wie het spoor bijster raakte, werden handzame kaartjes uitgedeeld met de nieuwe hoofdroutes door de binnenstad. 

Nadat de (voor bussen en vrachtauto's verlaagde) westelijke onderdoorgang onder het spoor bij het Centraal Station zaterdagavond om acht uur openging, werden de Prins Hendrikkade voor het Centraal Station en de Paleisstraat bij de Dam afgesloten voor auto's. Nog dezelfde nacht is begonnen met het aanbrengen van nieuwe verkeersborden en belijning van de nieuwe routes.

Daarmee komt een einde aan een meer dan twintig jaar oude discussie over 'stadshartlussen' in het oostelijk en westelijk deel van de binnenstad. Eerder werden daarvoor al de Spuistraat en, onlangs, het Muntplein afgesloten.

Twitter bericht wordt geladen...

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.