Luister naar

Gebruik zware pijnstillers loopt uit de hand

Nieuws
Het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers loopt in Nederland uit de hand, zeggen artsen en andere deskundigen.
Maud Effting Anneke Stoffelen redactie vk
zaterdag 21 juli 2018 om 03:00

Amsterdam

In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439.000 per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne.

Voorheen was oxycodon voorbehouden aan terminale kankerpatiënten, maar tegenwoordig krijgen ook patiënten na een botbreuk of amandeloperatie deze pijnstiller geregeld mee naar huis. Ook wordt het voorgeschreven bij chronische pijn.

Artsen maken zich zorgen, omdat het middel bij langdurig gebruik sterk verslavend kan zijn. Oxycodon is een opiaat-achtige pijnstiller, twee keer zo sterk als morfine. Gebruikers beschrijven tegenover de Volkskrant ontwenningsverschijnselen die lijken op het afkicken van heroïne: zweten, koorts, trillen en hevige botpijn. Eén gebruikster vertelt dat ze dagenlang schreeuwend van pijn op de grond lag, een ander zegt dat zijn vrouw de pillen moest verstoppen.

Alle patiënten kregen de oxycodon op doktersrecept. Volgens hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC ontbreekt het vaak aan kennis. ‘Veel artsen geloven eigenlijk niet dat het zo verslavend kan zijn.’ Dokters worden bovendien onvoldoende opgeleid in pijnbehandeling, zegt hoogleraar anesthesiologie Frank Huygen van het Erasmus MC. ‘Veel artsen die opiaten voorschrijven, weten niet hoe ze dit soort medicijnen goed moeten opbouwen, afbouwen en dat ze patiënten goed moeten begeleiden.’

goedaardige pijn

De verdrievoudiging van het aantal oxycodongebruikers komt vooral doordat het middel nu vaker wordt voorgeschreven bij zogenoemde ‘goedaardige pijn’, bijvoorbeeld na botbreuken. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat ziekenhuizen sinds 2014 worden beoordeeld op ‘pijnbeleving’: hoe minder pijn patiënten ervaren, hoe beter het ziekenhuis scoort.

In de VS wordt al langer gesproken van een ‘opioïdencrisis’ en bestempelde de Drug Enforcement Administration het probleem in 2015 officieel als ‘epidemie’. Naar schatting overlijden daar dagelijks bijna vijftig mensen aan opioïden zoals oxycodon.

Het is onbekend hoeveel van de 439.000 gebruikers in Nederland daadwerkelijk verslaafd zijn. Sommige deskundigen vrezen dat de problematiek die van de Verenigde Staten achterna gaat. Maar volgens hoogleraar Huygen zit de Nederlandse zorg anders in elkaar. ‘In de VS worden artsen zo hard afgerekend op klanttevredenheid dat ze grote hoeveelheden pijnstillers meegeven. Daar heb je een grote illegale markt.’

Hoogleraar Dahan spreekt niettemin van een ‘stille opioïde-epidemie’. ‘Die is niet zo zichtbaar doordat deze mensen nog niet massaal in de verslavingszorg terechtkomen.’

Vanwege de signalen van overgebruik heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap onlangs de zogenoemde Standaard Pijn aangepast voor het gebruik van sterk werkende opioïde pijnstillers. Daarin staat nu dat gebruikers voor een herhaalrecept eerst opnieuw moeten worden gezien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.