Direct naar artikelinhoud

Dennis Bergkamp is nu officieel weg bij Ajax

Het heeft even geduurd, maar Dennis Bergkamp is officieel weg bij Ajax. Per 1 juli is zijn contract ontbonden, zegt zijn advocaat Harro Knijff. "We hebben een regeling getroffen."

Dennis Bergkamp, de voormalige voorman van de 'fluwelen revolutie' botste met Van der Sar en OvermarsBeeld ANP

Net als Marcel Keizer en Hennie Spijkerman werd Bergkamp in december op non-actief gesteld. Bergkamp ging echter in beroep tegen de voorgenomen contractbeëindiging.

De voormalige frontman van Johan Cruijffs fluwelen revolutie kon zich niet vinden in de manier waarop zijn voormalige strijdmakkers Marc Overmars en Edwin van der Sar, tegenwoordig directieleden, hun beslissing motiveerden. Ze hadden door de slechte resultaten van het eerste elftal onvoldoende vertrouwen in Bergkamp en er was een verschil van inzicht over het technische beleid.

Andere route
In het voetbal leidt zo'n meningsverschil over de ontslaggrond van een werknemer normaliter tot een gang naar de arbitragecommissie van de KNVB, maar net als in het geval van Abdelhak Nouri koos Ajax een andere route: de club en Bergkamp regelden het onderling. Of Bergkamp daar tevreden mee is? "Als je een regeling treft, moet je niet piepen," aldus Knijff, die geen bedragen wil noemen.

Bergkamp was in dienst voor onbepaalde tijd, mede vanwege zijn rol als 'cultuurbewaker', en had daardoor een riante onderhandelingspositie. Bovendien moest het clubicoon worden doorbetaald zolang hij op non-actief was gesteld. Naar verluidt verdiende Bergkamp 25.000 euro per maand.

Grote ruzie
De officiële functie van Bergkamp luidde: individuele trainer en lid van het technische hart. Dat is een door Cruijff verzonnen gremium dat ruzie moest voorkomen tussen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het technische beleid: de trainer, de technisch directeur en het hoofd jeugdopleidingen. Het liep juist uit op grote ruzie.

Eerder sneuvelde Wim Jonk al, na een hevig meningsverschil met Bergkamp. Bij de zogenaamde fluwelen revolutie stonden Jonk en Bergkamp nog zij aan zij.

Het technische hart is inmiddels ontbonden. Na de aanstelling van hoofdtrainer Erik ten Hag en assistent-trainer Alfred Schreuder is Richard Witschge als vervanger van Bergkamp doorgeschoven naar het eerste elftal. Witschge is assistent-trainer.

Toekomst ongewis
Bergkamp botste ook met ex-trainer Peter Bosz, die vertrok naar Borussia Dortmund. Daarna maakte de voormalige nummer 10 zich sterk voor de aanstelling van Keizer, en voor het invoegen van jeugdspelers in het eerste elftal.

Nadat Bergkamp op een zijspoor was gezet, gooide directeur spelersbeleid Overmars het nadrukkelijk over een andere boeg: het kapitaal moest weer op het veld staan. Zo kocht Ajax onder anderen Nico Tagliafico (4 miljoen euro), Hassane Bandé (8 miljoen), Dusan Tadic (11 miljoen) en Daley Blind (minimaal 16 miljoen). Dit seizoen moet dat resultaat opleveren. Woensdag speelt Ajax de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, tegen Sturm Graz, in de tweede voorronde van de Champions League.

Hoe de toekomst van Bergkamp eruitziet, is ongewis. Hij ambieert het hoofdtrainerschap niet en wekte bij Ajax evenmin de indruk dat hij de kar wilde trekken om de jeugdopleiding te reorganiseren, maar voor ex-voetballers van zijn statuur is er bij een (buitenlandse) club doorgaans wel een passende functie te vergeven.

Lees ook: Wie schept orde in de bestuurlijke chaos bij Ajax?

Nadat Bergkamp op een zijspoor was gezet, gooide directeur spelersbeleid Overmars het nadrukkelijk over een andere boeg