Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Laveren tussen bier en boegeroep: Team Sky krijgt het heel zwaar te verduren tijdens beklimming van Alpe d'Huez

Geletruidrager Thomas voert de kopgroep aan, met Froome en Roglic in zijn wiel. De rookbommen zijn overal op Alpe d'Huez.Beeld BELGA

Een klap op de rug, oren die tuiten van zoveel boegeroep en een shirt doordrenkt met water, bier en spuug. Chris Froome en de hele Sky-ploeg krijgen ervan langs op Alpe d'Huez. Zo lelijk kan koers zijn.

We zoeken een plekje net voorbij bocht 7 van Alpe d'Huez, de beruchte Hollandse bocht. We hebben goed zicht op de oranje kolonie, maar staan zelf tussen een overwegend Frans publiek. Iets hoger, aan de overkant, heeft een groepje Britten een plek afgebakend met vlaggen.

Met onze journalistenbadge trekken we al snel aandacht. Lucas, een kleine Fransman uit de Beaujolais, zal eens snel uitleggen hoe dat zit met Chris Froome. "Die is gedopeerd", zegt hij. "Heel Sky is niet te vertrouwen. Twee renners uit dezelfde ploeg die de Tour kunnen winnen, dat is toch niet geloofwaardig?" Lucas krijgt zowaar veel bijval.

Omdat het nog even duurt voor de renners er zullen zijn, wandelen we de berg een stukje op. "Als Froome straks passeert, krijgt hij mijn bier naar zijn hoofd", horen we rechts aan de kant. De dader in spe blijkt Julien te heten en heeft een groen flesje Kronenbourg in de hand. Als we hem aanspreken met de vraag of hij echt zoiets zou doen, krabbelt hij terug. "Mais non!" De man blijkt dronken.

'Als Froome straks passeert, krijgt hij mijn bier naar zijn hoofd'
Toeschouwer op Alpe d'Huez

Helaas gebeurt het wel. Wanneer de bus van Sky passeert, wordt die vol onder vuur genomen. De bestuurder heeft de fout gemaakt om zijn raampje open te laten en minstens drie drankjes verdwijnen naar binnen. Niet alleen water. Het groepje Britten ziet het met lede ogen aan. Ze zijn met tien, komen uit Surrey bij Londen en zijn op fietsvakantie. "Ze moeten niet weten van Froome", zegt Barry, terwijl hij met zijn arm een breed gebaar maakt. "En ik denk niet dat het nog zal veranderen. Zelf zijn we vooral fan van Geraint Thomas. Hij is toch meer een echte Brit. Froome is een halve Keniaan."

Voetbalsfeer

Guillaume uit Elancourt bij Parijs is ook tegen Froome. Hij vindt het gewoon een saaie coureur. "Er gebeurt al jaren niks meer in de koers", zucht hij. "Zijn ploeg is veel te dominant. Precies US Postal."

Guy, een nordiste die drie weken de Tour achterna reist, is milder. "Froome? Un mec convivial", zegt hij. Een gemoedelijke kerel. Guy is zelf ook van het gezellige type: buikje over de broeksriem, wijntje in de hand, glimlach om de lippen. Wat Froome zo sympathiek maakt? "Hij doet zijn best om een woordje Frans te spreken. 'Vive le Tour', zegt hij altijd."

Het is de enige positieve Franstalige stem die we te horen krijgen. In het Nederlandse kamp zijn ze ook anti-Froome, maar dat heeft een andere reden. Het is minder persoonlijk. "Wij zijn gewoon pro Dumoulin", zeggen Michael en Jacob uit Nunspeet. Dat Steven Kruijswijk op kop rijdt, is een extra reden om tegen Sky te supporteren. "Misschien gaan ze dan trager rijden."

Wanneer de kopman van LottoNL-Jumbo de bocht om rijdt, ontploft de oranje kudde. Rookbommen zorgen voor een voetbalsfeer. Nog geen minuut later verandert het gejuich in gejoel. Bernal ment de achtervolgende groep, voor Thomas en Froome. Van links en rechts wordt met drank gegooid, alleen water, zo lijkt, maar te hard om vriendelijk bedoeld te zijn. De jonge Colombiaan krijgt de volle laag, zijn twee kopmannen zitten beschermd achter zijn rug.

Wat nog het meest verbaast, is dat de haat niet alleen tegen Froome gericht is. Heel Sky is de vijand

Tot het treintje de Franse supporters passeert. Vlak voor ons krijgt Froome een beker bier in de zij. Een man zet de achtervolging in en spuwt. Jazeker, er zijn ook mensen die de Sky-renners toejuichen, maar zij zijn in de minderheid. Op een klein tv-scherm zien we hoe Froome even later een slag op de rug krijgt.

Geen overrompeling

Wat nog het meest verbaast, is dat de haat niet alleen tegen Froome gericht is. Heel Sky is de vijand. De arme Jonathan Castroviejo heeft zich leeggereden in dienst van zijn kopmannen en ligt al zestien minuten achterop. Hij kijkt met doffe ogen naar links en rechts, elke andere renner zou nu een duwtje krijgen, maar hij wordt verweten voor het vuil van de straat.

Een paar minuten later passeert ook Michal Kwiatkowski. De Pool krijgt dezelfde behandeling, maar ondergaat die op een andere manier. Hij glimlacht. Alsof hij wil tonen dat het boegeroep geen effect op hem heeft.

En dan mogen ze nog van geluk spreken dat er niet heel veel volk op de bergflank staat. Het record van 2004, toen (afhankelijk van de schatting) tussen 500.000 en 1 miljoen mensen de Alp hadden ingenomen, wordt zelfs van ver niet benaderd. Elie uit Annecy weet hoe dat komt. "De mensen zijn een beetje sportmoe na het WK", zegt de krullenbol. "Ze zijn niet zo geïnteresseerd in de Tour als anders."