Direct naar artikelinhoud
De geldvraagGeld lenen

Hoe betaal ik voor de verbouwing van de woning van mijn vriendin?

Ik woon samen met mijn vriendin in haar eigen woning. Kan ik geld aan haar lenen voor de verbouwing?

Gereedschap in een bouwmarktBeeld ANP

Dat kan. Uw vriendin mag de door u berekende rente aftrekken als u haar een lening geeft. Ze moet de lening wel aflossen. De ­woning blijft van haar. Indien u zelf een lening afsluit om uw vriendin te helpen, houd er dan rekening mee dat de bank u weinig zal lenen en ­tegen een hoge rente, omdat u geen woning in onderpand kan geven.

Uw vriendin kan ook de lening aangaan bij de bank en u kunt dan een deel van de rente gaan betalen. Het is dan van belang of u fiscaal partners bent. Mensen die gewoon gaan samenwonen, zijn vaak geen fiscaal partner. Je bent bijvoorbeeld fiscaal partners met een notarieel samenlevingscontract of een gezamenlijke woning. Bij de jaarlijkse belastingaangifte wordt dat wel duidelijk.

Als u geen fiscaal partner bent en u een deel van de rente betaalt, is die niet langer aftrekbaar. U bent namelijk niet de eigenaar. Uw vriendin kan deze rente ook niet aftrekken, want zij betaalt de rente niet. Dat doet u. Betaalt u meer dan de helft van de hypotheekrente, dan loopt het nog erger fout. De woning van uw vriendin geldt dan niet meer als haar eigen woning en ze kan ook haar zelf betaalde hypotheekrente niet langer aftrekken. De woning wordt hierdoor niet uw eigendom.

Ook als er kinderen komen of als u haar kind erkent, wordt u fiscaal partner. Vroeger werd de woning automatisch gemeenschappelijk eigendom na het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is vanaf dit jaar niet meer het geval. U moet nu een goede administratie bijhouden om een aandeel in de woning te krijgen of toch kiezen voor trouwen in gemeenschap van goederen.

Geen huwelijk of registratie kan tot problemen leiden. Als de huiseigenaar overlijdt, wordt de woning ­eigendom van de erfgenamen: de kinderen of als die er niet zijn de ouders, broers en zussen van de overledene. De partner krijgt niets. De erfgenamen kunnen de achterblijvende partner al na een half jaar uit de ­woning zetten. Zonder partner als erfgenaam heft de fiscus meer erfbelasting.

Als u een notarieel samenlevingscontract opstelt, wordt u nog niet elkaars erfgenaam. Dat kan alleen via een testament. De partner heeft dan een vrijstelling van erfbelasting van maar liefst 643.000 euro. Een kind heeft ongeveer 20 mille vrijstelling, een ouder 48 mille en een broer of zus 2 mille.

Een testament maken om erfbelasting te besparen, kan een oplossing zijn. U hoeft dan geen notarieel ­samenlevingscontract hebben. U moet wel minstens vijf jaar op hetzelfde adres staan ingeschreven in de basisregistratie personen van de gemeente. Zie www.belastingdienst.nl (zoek naar ‘samenwoners erfbelasting’) voor de details. Een testament kan altijd ongedaan gemaakt worden als de relatie op de klippen loopt.

Samenleven dwingt tot het maken van afspraken en keuzes. Ook niets doen kan consequenties hebben.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Reinout van der Heijden is na deze week met vakantie. De volgende Geldvraag verschijnt op 17 augustus.