RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Beoordeling asiel Armeense Lily (12) en Howick (13) moet opnieuw

Howick en Lili. Beeld © RTL

De asielaanvraag van twee Armeense kinderen uit Amersfoort moet opnieuw worden beoordeeld, omdat er geen rekening is gehouden met de terugkeervoorwaarden. Dat heeft de bestuursrechter bepaald.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet de aanvraag van Lily (12) en Howick (13) heroverwegen. De kinderen kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Hun asielaanvraag werd afgewezen. Vorig jaar oordeelde de bestuursrechter dat de moeder en haar twee kinderen mochten worden uitgezet. 

ZIE OOK: Howick en Lili willen blijven: 'Wij hebben geen toekomst in Armenië'

De moeder vertrok daarop naar Armenië, maar de kinderen bleven op een onbekende locatie en inmiddels zitten ze bij een bevriend gezin.

'Geen toekomst'

Howick en Lily willen niets liever dan in Nederland blijven. "Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het leven daar zal zijn", vertelde Howick eind april bij RTL Late Night. "Kinderen zoals wij hebben daar eigenlijk geen toekomst."

De staatssecretaris wees eind mei de asielaanvraag van de kinderen af, maar verzuimde daarbij te kijken naar de terugkeervoorwaarden. Die zijn opgesteld door onder meer de Raad voor de Kinderbescherming.

Howick en Lili bij Late Night in april: ''Je kan daar geen leven opbouwen''

Howick en Lili bij Late Night.