Direct naar artikelinhoud

VS trekken jaarlijkse verklaring MH17 terug

Het gedenkteken op Vliegbasis Eindhoven ter nagedachtenis aan de repatriering van de slachtoffers met de MH17.Beeld ANP

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft kritiek aan het adres van Rusland over het neerhalen van vliegtuig MH17 teruggetrokken. De afgelopen jaren bracht de regering steevast een verklaring naar buiten op de herdenkingsdag. Maar dit jaar was het stil.

Dit houdt mogelijk verband met de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Russisch president Vladimir Poetin, die vlak voor de herdenking plaatsvond, schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite Foreign Policy (FP).

Er was wel een verklaring, maar die heeft slechts korte tijd op de website van de Amerikaanse ambassade in Moskou gestaan. 'Vier jaar na het neerhalen van MH17 wacht de wereld nog steeds op Ruslands erkenning van zijn rol. De Verenigde Staten hebben volledig vertrouwen in de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT)', aldus het verwijderde document, dat FP in handen heeft. 'Het is tijd dat Rusland zijn campagne van desinformatie staakt (…) en de vervolging van de verantwoordelijken volledig steunt.'

Begin dit jaar achtte de JIT-onderzoekscommissie bewezen dat Moskou verantwoordelijk is voor de inzet van de Buk-installatie waar MH17 mee is neergeschoten. Het Russische leger heeft de bevindingen verworpen en de staatsmedia ontkennen de betrokkenheid van Rusland. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De kritische verklaring had maandag online moeten gaan, maar werd op het laatste moment tegengehouden. Minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo zou het niet eens zijn geweest met het taalgebruik in de tekst, aldus een betrokken ambtenaar tegen FP.

Glashelder 

In een reactie laat woordvoerder Heather Nauert weten dat het ministerie altijd heeft gezegd dat Rusland zonder twijfel verantwoordelijk is voor het neerhalen van MH17. Deze positie van de Verenigde Staten is niet veranderd. “Hierover hebben wij in tweeënhalve maand tijd drie statements naar buiten gebracht. Wij denken dat dit genoeg is”.

Nauert verwijst onder meer naar een verklaring van de G7-groep, een samenwerkingsverband van geïndustrialiseerde landen waar de VS ook deel van uitmaken. Hierin stond kritiek op de aanval en de rol van Rusland. Deze verklaring verscheen echter pas op de website van het ministerie van buitenlandse zaken nadat FP navraag had gedaan. Andere G7-landen hadden het bericht zondag al online gezet.

Door de link te leggen tussen de verwijderde verklaring en de ontmoeting tussen Trump en Poetin, suggereert FP dat Pompeo het gesprek tussen de leiders mogelijk niet negatief wilde beïnvloeden met de MH17-kwestie. En om die reden de verklaring tegen heeft gehouden. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken zegt zich echter nog altijd gesteund te voelen door de Amerikanen. “De glasheldere Amerikaanse G7-verklaring over MH17 van deze week, de reactie van de woordvoerder en andere Amerikaanse uitlatingen laten daar geen twijfel over bestaan.”

Lees ook :
Woede alleen mocht niet bepalen hoe het monument eruit zou zien
Voetballiefhebber Reg den Hartog (69) keek regelmatig naar het WK in Rusland. Maar elke wedstrijd deed hem denken aan die dag waarop de MH17 uit de lucht werd geschoten door een Russische raket. 

Het bewijs tegen Rusland is er, maar de rechtszaak rond MH17 zal nog veel voeten in de aarde hebben
De rechtszaak rond MH17 tegenhouden, kan Rusland niet. Maar het is de vraag of eventuele veroordeelden ooit hun straf ondergaan. (Mei 2018)