Direct naar artikelinhoud
Soap & co

De Britse Royals gaan het meemaken: het eerste homohuwelijk in de familie

De Britse Royals gaan het meemaken: het eerste homohuwelijk in de familie
Beeld colourbox

U vond het huwelijk van prins Harry en zijn Meghan al verfrissend anders? De 55-jarige Lord Ivar Mountbatten, een verre neef van de Queen, schudt de tradities in het Britse koninklijk huis pas echt op: hij trouwt met zijn vriend James Coyle, 56. 

Het is het eerste homohuwelijk in de extended royal family, waar Lord Ivar als third cousin, once removed nadrukkelijk bij hoort. De plechtigheid zal niet op tv te zien zijn – de precieze datum is niet eens bekendgemaakt – maar spreekt nu al tot de verbeelding. Niet in de laatste plaats omdat de ex-vrouw van Lord Ivar, voormalig Lady Penelope, de bruidegom naar het altaar zal begeleiden. “Het was een idee van onze drie dochters”, vertelde ze in een openhartig interview in The Daily Mail.

Hij is veel vriendelijker en vrolijker sinds hij uit de kast is
Penny Thompsonex-vrouw bruidegom

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar Penny Thompson, zoals ze sinds haar scheiding acht jaar geleden door het leven gaat, is ontzettend blij voor haar ex. “Hij is veel vriendelijker en vrolijker sinds hij uit de kast is.” Penny is ook nog eens dol op de aanstaande van haar ex, ze volgde zelfs een poosje yogalessen met James, een purser.

Lord Ivar MountbattenBeeld Getty Images for Dockers

Biseksueel

Wat ongetwijfeld helpt is dat Penny nieuw liefdesgeluk heeft gevonden en een carrière in de marketing heeft opgebouwd. Ook heel belangrijk: Lord Ivar heeft nooit tegen haar gelogen. Nog voor hij haar 24 jaar geleden ten huwelijk vroeg, vertelde hij haar dat hij biseksueel was. Penny stond daar heel open in – ze dacht dat het wel goed zou komen. Het paar reisde de wereld rond, streek neer op het prachtige landgoed Bridwell en stichtte een leuk gezin. Maar in de loop der jaren begon het toch te wringen. Ivar biechtte aan Penny op dat hij toch weer contact zocht met mannen. Eerst verdronk ze haar verdriet met alcohol, na een paar jaar vertrok ze.

“In mijn jeugd was het onbestaanbaar dat je openlijk homo was”, zegt Lord Ivar. Na een korte relatie met een man in Zuid-Amerika, keerde hij terug naar het familielandgoed om zich te voegen naar de daar heersende tradities. Misschien was hij nooit uit de kast gekomen als James hem niet gedwongen had. Die wilde geen stiekeme relatie. Lord Ivar vertelde het als eerste aan zijn oudste dochter Ella, toen 20. Op zijn beurt stond Lord Ivar erop dat ze zouden trouwen. “Voor mij hoefde dat niet zo, ik was al eens getrouwd. Maar ik gun James dat gevoel.”

Biseksueel

Nooit zo gelukkig

Hoe denken de andere Royals over deze verbintenis? De enige van wie we het weten is prins Edward, de jongste zoon van The Queen. Ze zijn al hun hele leven bevriend en volgens Lord Ivar zijn Edward en zijn vrouw Sophie een enorme steun. Wegens verplichtingen elders kan prins Edward niet komen. Bij het vorige huwelijk van Lord Ivar was hij er wel. Dat was een gigantisch feest; de bruid droeg de familietiara, ze stonden op de cover van Hello Magazine. Ditmaal houden ze het klein, bij de plechtigheid is alleen de naaste familie aanwezig. Lord Ivar blijft het ingewikkeld vinden, zoveel eeuwen afkeuring schud je toch niet zomaar van je af. Ondanks de overweldigende acceptatie van zijn naasten zegt hij: “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest, maar het voelt nog steeds niet honderd procent comfortabel om openlijk homo te zijn.”

Lees ook:

Prinses Meghan heeft lak aan het protocol én goedkeuring van The Queen

Blote benen en schouders, knuffelen in het openbaar: prinses Meghan houdt zich niet aan de Britse hofregels.

De preek was het hoogtepunt van de Royal Wedding

Niet de kus, niet het jawoord, niet de jurk, niet de muziek, niet de rijtour. Nee, het hoogtepunt van de huwelijkssluiting van de Britse prins Harry en zijn bruid Meghan Markle – en daar leek werkelijk iedereen het over eens te zijn – was de preek.