Direct naar artikelinhoud
nieuwsaangifte

Brandt Corstius en Van Dam niet vervolgd, justitie seponeert aangiftes

Justitie seponeert de aangiftes die journalist Jelle Brandt Corstius en tv-producent Gijs van Dam tegen elkaar hebben gedaan. Brandt Corstius beschuldigde Van Dam van seksueel misbruik, waarop Van Dam aangifte tegen de journalist deed van smaad en laster.

Jelle Brandt Corstius.Beeld ANP Kippa

De zaken zijn afzonderlijk van elkaar onderzocht, met dezelfde uitkomst. De officier van justitie in Den Haag ziet niet genoeg aanknopingspunten voor Brandt Corstius' beschuldiging dat de tv-producent hem jaren geleden, toen hij stage liep bij tv-programma Barend & Van Dorp, heeft gedrogeerd en tot seks heeft gedwongen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderzocht de aangifte van Van Dam en constateert dat juridisch geen sprake is van smaad. Dat is alleen zo als iemand ‘opzettelijk iemands eer of goede naam aantast’ en dat is niet het geval, oordeelt het OM.

Journalist Brandt Corstius bracht zijn verhaal naar buiten via dagblad Trouw. Daarin noemde hij niet de naam van de producent die hem zou hebben verkracht. Ook stonden er weinig andere details in zijn artikel die naar Van Dam konden leiden. ‘Het feit dat hij later de naam van het programma heeft bevestigd maakt dat niet anders’, vindt het OM. Bovendien schreef Brandt Corstius zijn krantenartikel als bijdrage aan het maatschappelijke #MeToo-debat over seksueel wangedrag.

Reactie

Brandt Corstius geeft aan ‘geen seconde spijt’ te hebben van zijn verhaal in Trouw. ‘Ik wist dat mijn zaak na 16 jaar niet gemakkelijk te bewijzen zou zijn’, schrijft hij in een verklaring.

‘Sterker nog: het was juist een van de redenen dat ik in mijn publicatie in Trouw van 23 oktober de naam van mijn verkrachter niet genoemd heb. En ja, het is uiteraard frustrerend om voor leugenaar te worden uitgemaakt op de nationale televisie. Het is, zoals ik al in Trouw schreef ‘mijn woord tegen het zijne’.’

Brandt Corstius zegt dat hij het stuk niet alleen voor zichzelf schreef, maar voor alle slachtoffers van seksueel geweld.

Lees meer over de zaak van Brandt Corstius

Hoe doe je in zulke zaken aan waarheidsvinding?
Trouw publiceerde in oktober 2017 een ‘open brief’ van Jelle Brandt Corstius op de voorpagina, waarin hij schrijft dat hij in het prille begin van zijn tv-carrière op zijn werk is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. 'Deels onzorgvuldig,' zo oordeelde de Raad van Journalistiek.

Hoe moeilijk is het om je recht te halen na seksuele intimidatie?
In de bekentenissengolf die de #MeToo-beweging al heeft voortgebracht, zegt nu ook journalist Jelle Brandt Corstius te zijn verkracht. Maar, voegt hij meteen toe, het hele verhaal doen, kan hij niet. Hoe moeilijk is het om je recht te halen na seksuele intimidatie of misbruik?

Iemand in de media beschuldigen van seksueel misbruik? Voorzichtigheid is geboden
Nederlandse en buitenlandse media moeten kritischer kijken naar verhalen over seksueel misbruik. Ze laten zich te gemakkelijk gebruiken om verdachten aan de schandpaal te nagelen. Dat zegt advocaat Ivonne Leenhouwers, die gespecialiseerd is in zedenzaken.

Tv-producent doet aangifte wegens smaad Jelle Brandt Corstius: 'Niemand werd gedwongen'
De man door wie Jelle Brandt Corstius zegt te zijn gedrogeerd en verkracht, heeft tegen de schrijver en tv-maker aangifte gedaan vanwege smaad en laster. 'Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd, zonder proces, op basis van een gelogen verhaal', zei Gijs van Dam destijds bij het tv-programma Pauw. Lees hier het nieuwsbericht terug.