Direct naar artikelinhoud

Daley Blind over terugkeer bij Ajax: 'Ik wil waardering voelen'

Daley Blind keert bij Ajax terug als een routinier van 28 jaar. Met een warm gevoel én een heel duidelijke kampioenschapswens. 'Ik hou van een prettige, vertrouwde omgeving.'

Ajax legt 16 miljoen euro voor Daley Blind neer, wat met bonussen nog op kan lopen tot 20,5 miljoen.Beeld anp

Kippenvel kreeg zijn moeder Yvonne van het veelgeprezen welkomstfilmpje dat de media-afdeling van Ajax had gemaakt over haar zoon. En zelf voelde Daley Blind ook vooral veel warmte toen hij zich deze week na vier jaar weer Ajacied mocht noemen.

Die terugkeer mag velen dan misschien verrassen, Blind heeft alle plussen en minnen nauwkeurig naast elkaar gezet. Om tot de conclusie te komen dat hij met Ajax heel graag weer eens kampioen wil worden. Want dat is er de afgelopen vier jaar, in tegenstelling tot de vier seizoenen daarvoor mét Blind, niet van gekomen.

"Ik heb altijd gezegd dat het me mooi leek om terug te keren bij Ajax. Maar je weet nooit op welk moment dat precies gaat komen. Ik heb vier mooie jaren gehad bij Manchester United, maar in het laatste seizoen speelde ik natuurlijk niet zo veel. Dan bekijk je de opties met je management."

Waardering voelen
Blind werd gebombardeerd met berichten. Of hij dít niet een aardige club vond? Of hij dáár niet wilde komen voetballen? "Wat ik belangrijk vind: op welke positie willen ze me laten voetballen en kom ik er veel aan spelen toe? Of ik mezelf weleens heb afgevraagd of het te vroeg is om terug te keren? Ik wilde vooral niet een wanhopige andere keuze maken. Én waardering voelen."

De 54-voudig international doet zijn verhaal in het prestigieuze nationale trainingscentrum van de Engelse voetbalbond, waar Ajax deze week traint. Met minutieus kortgeknipte voetbalvelden, uitgestrekt tot in het oneindige.

Op één van die velden zag trainer Erik ten Hag woensdag dat Blind nu al de leidersrol op zich neemt die hij van hem verlangt. "Hij breekt in bij spelsituaties en helpt andere spelers. Daley laat zich vanaf de eerste minuut zien," aldus de coach.

Gekke markt
De last van de duurste speler uit de historie van de club te zijn, zegt Blind nog niet te voelen. Ajax legt 16 miljoen euro voor hem neer, wat met bonussen nog op kan lopen tot 20,5 miljoen. "Die prijs, daar kan ik niet veel aan doen. Dat heeft de gekke markt bepaald. Maar natuurlijk zijn de verwachtingen hoog. Ik kom van Manchester United, ik ben 28 jaar en ik voel me goed. Ik ben hier niet om af te bouwen, maar juist ambitieus."

Daley Blind op het trainingskamp van Ajax.Beeld anp

In elk geval neemt hij een bulk aan ervaring mee uit de Premier League. "Ik heb Louis van Gaal meegemaakt en José Mourinho. Van Mourinho leer je het echte winnen. Dat het daar uiteindelijk allemaal om gaat." 

Elke dag met de beste spelers van de wereld op het veld staan, helpt. "Alleen al kijken naar iemand als Michael Carrick is leerzaam. Ik speelde achterin veel samen met Chris Smalling. Dat is weer een totaal andere speler dan dat ik ben. Zo leer je van elkaar."

Het voetballeven was er goed, financieel en sportief. "Het is een andere wereld in Engeland. In de competitie kan iedereen van iedereen winnen. Elke wedstrijd is spannend. De stadions zijn geweldig en de velden fantastisch."

Het is een andere wereld in Engeland
Daley Blind
Donderdag tegen Walsall en Wolverhampton Wanderers trekt Blind voor het eerst weer het wedstrijdshirt van Ajax om de schouders.Beeld anp

Wat dat betreft zal hij moeten slikken als hij weer moet aantreden op de nepsprieten in de stadions van bijvoorbeeld VVV of FC Emmen. "Ik moet zeggen dat kunstgras niet iets is waar ik naar heb uitgekeken. Maar goed, het hoort erbij."

Zijn vader
In Nederland komt hij ook zijn vader weer tegen, zoals de twee elkaar al eerder troffen bij het Nederlands elftal. Nu is Danny commissaris technische zaken bij Ajax en moest hij formeel goedkeuring geven aan de grootste aankoop uit de geschiedenis van de club. 

Maar bewust hadden technisch directeur Marc Overmars en Danny Blind geen contact met elkaar over de op handen zijnde transfer. "En met mijn vader heb ik alleen als vader en zoon over de transfer gesproken. Ik zie geen probleem, we hebben in het verleden ook altijd goed samengewerkt."

Supporter van Ajax ben ik altijd gebleven
Daley Blind

Misschien zijn het wel de genen van zijn vader die hem nu al deden terugkeren naar Amsterdam. Ook Danny was nooit een globetrotter, gezien de twintig aaneengesloten eredivisieseizoenen die er achter zijn naam staan. "Mijn vader is niet zo'n avonturier. Ik ook niet, denk ik. Ik hou van een prettige, vertrouwde omgeving. Ik heb graag familie en vrienden dichtbij. In dat opzicht was Manchester goed te doen. Dat was maar een uurtje vliegen." 

Fit blijven
Nu is hij nóg dichterbij. "Supporter van Ajax ben ik altijd gebleven. Was ik in Amsterdam, dan probeerde ik de wedstrijd te bezoeken. Kon ik thuis in Manchester een wedstrijd zien, dan zat ik voor de buis."

Voor de buis hoopt hij de komende weken niet te zitten, als Ajax in de voorronde van de Champions League tegen Sturm Graz speelt. Maar of hij fit genoeg is voor de belangrijke wedstrijden, is de vraag. Hij is feitelijk pas net begonnen met trainen. "En we moeten ook maar kijken of het verantwoord is. Het seizoen is lang. Ik zou graag het hele seizoen fit blijven." 

Daarom eerst maar eens een oefenwedstrijd spelen, hier in Engeland. Donderdag tegen Walsall en Wolverhampton Wanderers trekt Blind voor het eerst in vier jaar weer het wedstrijdshirt van Ajax om de schouders.

Vader bemoeide zich niet met transfer

Als commissaris technische zaken bij Ajax controleert Danny Blind de directie, in het bijzonder directeur spelersbeleid Marc Overmars. Hij wordt in die functie gekend in miljoenentransfers, maar bij de transfer van zijn zoon Daley hield hij zich afzijdig. Dat schrijven de regels voor een beursgenoteerd bedrijf als Ajax voor om belangenverstrengeling te voorkomen.

"Met mijn vader heb ik alleen als vader en zoon over de transfer gesproken," zegt Daley Blind. "Ik zie geen probleem, we hebben in het verleden ook altijd goed samengewerkt." Hij zat bij het Nederlands elftal in de tijd dat zijn vader bondscoach was.

Blind senior was in het verleden ook een tijd zaakwaarnemer van junior. De zakelijke belangen van junior bij de overgang van Manchester United naar Ajax zijn behartigd door zaakwaarnemersconcern SEG.