Direct naar artikelinhoud

Onderzoek naar doodsbedreiging brandweercommandant

Een fors rechercheteam onderzoekt de doodsbedreigingen die vanuit de Amsterdamse brandweer zouden zijn gedaan aan het adres van commandant Leen Schaap. Het gaat om twee aangiften.

en
De Amsterdamse brandweercommandant Leen SchaapBeeld anp

Het Openbaar Ministerie bevestigt het onderzoek, maar wil niet ingaan op de details. 

Het onderzoek wordt gedaan door een zogeheten Team Grootschalige Opsporing, dat zware en complexe zaken onderzoekt.

Behalve brandweerlieden wordt ook de mogelijke betrokkenheid onderzocht van een motorbende. Het zou gaan om No Surrender.

Hatelijke boodschappen
In mei vertelde commandant Schaap in Het Parool over de dreiging. Wie de brandweer wil veranderen, moet beschikken over wat hij 'een hoge haattolerantie' noemde.

Via sociale media was een forse stroom hatelijke boodschappen gepasseerd, inclusief die van een gepensioneerde brandweerman die een foto postte van een bloederig karkas van een aan stukken gereten schaap in een weiland. 'Klaar met die man. Behhhhhh', schreef hij erbij.

Modernisering
Al sinds Schaap vanuit de politie is gedetacheerd bij de brandweer om het korps te moderniseren en 'de wittemannencultuur' te doorbreken, stuit hij op grote weerstand.  

"Ik ben niet van suikergoed en vanuit de politie ben ik wel wat gewend, maar het gaat ver. Het raakt me, maar het infecteert me niet" zei Schaap.

De haat en woede richtten zich niet alleen tegen de commandant, maar tot diens overlijden ook tegen burgemeester Eberhard van der Laan toen die kritiek had geuit, én tegen 'verraders' of 'NSB'ers' in het korps.

Schaap: "Het is héél moeilijk niet met de groepscultuur mee te gaan."

Lees ook: Geen onderzoek naar functioneren brandweerbaas Leen Schaap

Ik ben niet van suikergoed
Leen Schaap in mei tegen Het Parool

Lees ook

Geselecteerd door de redactie