Direct naar artikelinhoud

Vaticaan: Gewijde maagd hoeft niet echt maagd te zijn

Een beeld van Maria in de Mariakerk in Rome.Beeld Werry Crone

Er is binnen de katholieke kerk ophef ontstaan over een document dat het Vaticaan heeft gepubliceerd waarin wordt gesteld dat maagdelijkheid geen absolute vereiste is voor vrouwen die als Gewijde Maagd door het leven willen gaan. Vrouwen die zich al verbonden hebben tot een leven als 'bruid van Christus' reageren geschokt.

Het Vaticaan publiceerde eerder deze maand het ‘Ecclesiae Sponsae Imago’ waarin het gedetailleerde informatie geeft over de roeping en een twee jaar durende voorbereiding aanraadt alvorens gewijd te worden. Gewijde maagden 'wijden zich in hun maagdelijkheid aan de Here Jezus... Ze ervaren de spirituele vruchtbaarheid van een intieme relatie met hem', zo stelt het document.

Tot schok van vele leden van de orde deelt het Vaticaan echter ook mee dat Gewijde Maagden geen maagden in de letterlijke zin van het woord hoeven te zijn, zo schrijft The Guardian. ,,De oproep om getuigenis af te leggen van de maagdelijke, echtelijke en vruchtbare liefde voor Christus is niet herleidbaar tot het symbool van fysieke integriteit. Kuisheid en het behoud van het lichaam in perfecte zelfbeheersing zijn geen essentiële voorwaarden.''

Bruiden van Christus

Vrouwen die deel uitmaken van de Orde der Maagden verbinden zich ertoe als maagd door het leven te gaan en noemen zichzelf de 'bruiden van Christus'. Op de dag van de inwijding in de Orde kleden ze zich in het wit en beloven ze eeuwige trouw aan Jezus. Na de ceremonie dragen ze trouwringen en mogen ze niet met een andere man huwen of een seksuele relatie met een man aangaan.

Wereldwijd zijn er naar schatting zo’n 5000 vrouwen in 42 landen die op die manier 'gehuwd' zijn met Christus, de meesten in Frankrijk, Italië en Argentinië. Gewijde Maagden zijn echter geen nonnen: ze wonen niet in kloosters, nemen gewoon deel aan het maatschappelijke leven en staan in voor hun eigen levensonderhoud.

Choquerend

De Amerikaanse Vereniging van Gewijde Maagden deelt mee 'zeer teleurgesteld' te zijn en noemt het advies 'choquerend'. ,,De traditie van de kerk heeft altijd gesteld dat vrouwen die gewijde maagden worden nooit 'gehuwd mochten zijn of in het openbaar onkuis mochten zijn geweest'. Er zijn zo’n 250 gewijde maagden in de VS.