Luister naar

Het licht mag ’s nachts uit in het Waddengebied

Nieuws
Het is ‘s nachts al donker in het Wadden­gebied, maar dat moet vooral zo blijven. Overheden en bedrijven gaan zich daarvoor nog meer inzetten. Dus als het even kan: weg met die lantaarnpaal. Of dim ‘m slim.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 17 juli 2018 om 03:00
Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee.
Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee. nd

Leeuwarden

Projectleider Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee is in zijn nopjes. Dat in totaal 44 bij het Waddengebied betrokken instanties – Waddenprovincies, gemeenten, het rijk en natuurorganisaties – de handen ineen slaan het licht ’s nachts zoveel mogelijk uit te laten, is ‘een grote stap vooruit’, vindt hij. Het is het concrete vervolg van een in 2016 ondertekende intentieverklaring van de partijen voor een ‘Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied’. Programma naar een Rijke Waddenzee begeleidt samen met Stichting Feel the Night de uitvoering. ‘Door alle innovaties met ledlicht, wordt het steeds lichter overal’, zegt Oterdoom. Het Waddengebied is een beschermd natuurgebied. ‘Als het ’s nachts donker blijft, betekent dat minder verstoring van planten en dieren en allerlei andere orga­nismen in de Waddenzee’, zegt Oterdoom. Wat gaan de betrokken partijen doen? ‘Er zullen lantaarnpalen weggehaald worden, of voortaan alleen aangaan als iemand langs loopt.’ Te veel licht betekent niet altijd dat het ook veiliger is, weet Oterdoom. Het contrast tussen donker en licht vraagt namelijk gewenning van de ogen. ‘Dat kan twintig minuten duren.’

Dat effect treedt bijvoorbeeld op als je vanuit een verlicht gebouw de duisternis in loopt. ‘Je ziet in eerste instantie alles als zwart buiten.’ Los van de veiligheid wordt het Waddengebied voor toeristen ook aantrekkelijker als speciaal gebied als het er ’s nachts duister blijft, meent de projectleider. Alle betrokken partijen betalen de aanpassingen uit eigen zak. ‘Sommigen zijn toch toe aan het vervangen van hun lampen. En waarom zou je om 02.00 uur ’s nachts je licht­reclame aan laten, als je weet dat er dan toch geen klanten komen?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?