Broer en zus Nagengast: van Nederlands wielerkampioen naar de wereldtop

Fleur en Ruud Junior met sportwethouder Erjen Derks. FOTO JASPAR MOULIJN

Fleur en Ruud Junior met sportwethouder Erjen Derks. FOTO JASPAR MOULIJN

Allebei zijn ze Nederlands Kampioen wielrennen. En ook nog broer en zus. Fleur (20) en Ruud (12) Nagengast uit Beilen werden maandag in Beilen geëerd.

De volgende tien keer op tijd

,,Het is een beetje laat”, sportwethouder Erjen Derks van de gemeente Midden-Drenthe zei het vandaag maar meteen. Dan een stevige belofte. ,,De volgende tien keer dat we jullie huldigen als kampioen doen we dat op tijd, okee?”

Nederlands Kampioenen Ruud Junior en Fleur Nagengast grijnzen. De jongste telg van de sportieve familie uit Beilen werd in januari in thuisbasis Hoogeveen Nederlands Kampioen Veldrijden in zijn klasse.

Fleur, de op één na oudste, heeft al heel veel titels achter haar naam. Deze keer krijgt ze de bloemen, de envelop en het gebak voor het Nederlands Kampioenschap tijdrijden op de weg in Bergen op Zoom, dat ze in juni won. Bijzonder, want ze heeft zich gespecialiseerd in het veldrijden.

‘Zonder het fietsen waren wij er niet’

Het is toch wel speciaal, zo’n ceremonie voor broer en zus. De hele familie is erbij: beide oma’s, moeder Bianca en vader Rudi, oudste zus Bo (22) en de 14-jarige Juul, ook al een wielrenner. ,,We zijn allemaal op de fiets gestapt toen we zeven jaar waren”, vertelt Fleur.

,,Alleen Bo is er na drie jaar mee gestopt, die handbalt.” Vader Rudi, nu trainer bij de Hoogeveense wielerclub De Peddelaars, was ooit prof. ,,Mama was wielermiss”, grijnst Fleur. ,,Zonder het fietsen waren wij er niet.”

Fleur heeft zich inmiddels volledig op haar fietscarrière gestort. Ruud Junior combineert het fietsen met school en kan het zich niet anders voorstellen. ,,Ik heb veel vrienden bij de wedstrijden.” Toch is het, ondanks dat fiets-dna, niet alleen maar fietsen waar het bij de familie Nagengast om draait.

‘Alles doen, maar dan wel goed’

,,We mogen doen wat we zelf willen, we zijn nooit in een richting geduwd”, vertelt Fleur. Dat beaamt vader Rudi: ,,Toen de meiden jong waren, wilden ze liever paardrijden. Was ook goed. Nee, dat fietsen komt echt van henzelf.”

Het credo in huize Nagengast volgens vader Rudi: ,,Je mag alles, maar als je het doet moet je het wel goed doen.” ,,Maar ze hebben er ook echt talent voor”, vult moeder Bianca aan. Fleur is de motor, heeft een ongekende kracht in de benen.

Juul is een goedzak en technisch heel goed. Ook Ruud Junior blinkt uit in techniek. En dan is er nog Bo, de oudste. Gezelligheidsdier en sfeermaker van de familie.

Onderling is er wel eens wat competitie, vertelt Bianca. ,,Ze zijn elkaar constant aan het jennen. Dan maken ze grappen als: word eerst maar eens Nederlands Kampioen. Er is een zekere hardheid onderling, maar dat is meer grappig dan druk op elkaar leggen.”

Wereldkampioen

Fleur en Ruud Junior barsten in elk geval van de ambitie. Wereldkampioen willen ze worden, allebei. Maar eerst is het vakantie. De fietsen gaan natuurlijk mee naar Italië. Ruud Junior stoot zijn zus aan. ,,We gaan een wedstrijdje klimmen doen”, zegt hij grijnzend. Fleur: ,,En dalen.”