Direct naar artikelinhoud

Sportschoenen van gerecycled plastic, ze komen eraan

Het zou zomaar kunnen dat u straks hardloopt op oude waterflesjes. Adidas kondigt aan vanaf 2024 enkel gerecycled polyester in zijn producten te verwerken. 

Sportschoenen van gerecycled plastic, ze komen eraan

Dat tikt aan, want de helft van het materiaal in de 920 miljoen producten van het sportmerk bestaat uit polyester, vertelt marketingdirecteur Eric Liedtke tegen The Financial Times.

‘Met zulke grote volumes kunnen we de omwenteling niet meteen maken’, vervolgt hij. Ook omdat gerecycled polyester momenteel 10 tot 20 procent duurder is dan nieuw polyester. Daarom faseert het bedrijf nieuw geproduceerd polyester langzaam uit, om de extra kosten niet in één jaar op te hoeven vangen. Zo bevat 41 procent van de aankomende lente- en zomerkleding hergebruikt plastic, volgens een woordvoerder.

Met de schoenen gaat het trager: van de varianten met gerecycled polyester moeten er in 2019 11 miljoen over de toonbank gaan, een vertienvoudiging ten opzichte van 2016, maar slechts zo’n 3 procent van het totaal.

Adidas hoopt zichzelf een milieuvriendelijk imago aan te meten. Het maakte eerder al samen met Parley for the Oceans, dat producten maakt uit oceaanplastic, sneakers van plastic afval uit de oceaan en wil dit jaar alleen nog duurzame katoen gebruiken.

Polyester wordt gemaakt van ruwe olie en de productie vraagt veel energie. Recyclen is minder energieverslindend en geeft oud plastic, met name plastic flesjes, een nieuw leven. Het plan van Adidas is dan ook ‘een stapje in de goede richting’, zegt Meike Rijksen, campagneleider van Greenpeace op gebied van plastic. ‘Maar bij lange na niet ambitieus genoeg.’

Gezien het stijgende gebruik van plastic valt tegen de huidige vervuilingsproblemen, zoals de plastic soep, ‘niet op te recyclen’, stelt ze. Bovendien komen tijdens het wassen van producten met polyester ook hergebruikte microplastics vrij die in de oceaan belanden. ‘Bedrijven, waaronder Adidas, zouden een grotere impact hebben als ze minder plastic zouden gebruiken, in plaats van gerecycled plastic.’

Steeds meer grote kledingbedrijven gebruiken gerecycled plastic, al gingen zij nog niet zo ver als Adidas. Zo werkt Parley for the Oceans ook samen met ­

G-Star en verwerkt Levi’s gerecycled polyester in een aantal spijkerbroeklijnen. En volgens Nike had elke voetballer die dit WK een Nike-shirt droeg, twaalf plastic drinkflessen om zijn lijf. 

Sinds China in januari een afvalban instelde, raken Europese afvalbedrijven hun recyclebare afval lastiger kwijt. Nu ook landen als Thailand en Maleisië de deur dichtgooien rijst de vraag: waar moet ons afval blijven?