Voormalige stort deert appartementenbouw in Assen niet

De plek waar eerder het provinciaal laboratorium stond en waarnog eerder een vuilstort was. Foto: Bernd Otter

De plek waar eerder het provinciaal laboratorium stond en waarnog eerder een vuilstort was. Foto: Bernd Otter

Twee appartementengebouwen aan de Westerbrink in Assen blijken gebouwd te worden op de plek waar ooit een stortplaats was.

Eerder stond op die plek van 1974 tot 2017 het provinciaal laboratorium. Nóg eerder, van 1940 tot 1949, was het terrein een van de plekken waar Assen het huisvuil en ander afval deponeerde. In die tijd lag het terrein net buiten de bebouwde kom in agrarisch gebied. Nu ligt het tussen de Nicolaas Beetslaan en de Europaweg-Zuid.

‘Ernstige verontreiniging’

Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een ernstige verontreiniging met onder meer metalen als lood en zink en teerachtig materiaal. De vervuiling heet ernstig omdat het gaat om een flinke berg van ruim 3000 kubieke meter vervuilde grond.

Die moet uitgegraven worden, maar daarmee is het leed ook geleden, want het grondwater is niet vervuild. De stort is al zo oud dat er van het huisvuil praktisch niks meer is over is, zo staat in het onderzoeksrapport. Ook bleek de vrees voor asbest ongegrond.

Er komt toch een parkeerkelder

De projectontwikkelaar zegt van de stortplaats te weten, maar ziet er geen enkele belemmering in voor het plan voor woningbouw.Ook Sander Jochems van makelaardij Schierbeek verwacht geen nadelige effecten van de voormalige stortplaats, omdat het toch al de bedoeling was een parkeerkelder aan te leggen. Omdat het een ‘historische verontreiniging’ is zijn ook de financiële gevolgen beperkt.

Jochems laat weten dat de totaal dertig appartementen direct al zo geliefd waren, dat er zo goed als zeker geloot moet worden. Voor alle dertig appartemementen hebben zich volgens de makelaar al gegadigden gemeld, de eerste inschrijving is eind juni dan ook gesloten.

Aan de zuidkant van de stad zijn niet zoveel appartementen, terwijl het centrum toch redelijk dichtbij is zonder last te hebben van de drukte, zo verklaart hij de ruime animo.

Tekort aan appartementen

Dat er gekozen is voor appartementen in plaats van opnieuw kantoren heeft alles te maken met de vraag. Er is in Assen een behoorlijk overschot aan kantoren, maar ook een groeiend tekort aan appartementen.

Vooral de wat oudere inwoners van de stad zijn geinteresseerd in een riante veilige plek zonder trappen en zonder tuin. In het geval van de twee gebouwen van Westerparkstate komt de belangstelling volgens Schierbeek deels uit de aangrenzende wijk Westerpark, maar ook Groningers hebben zich ingeschreven.

Een hindernis is nog wel het bestemmingsplan, omdat het terrein geen woonbestemming heeft. De wijzigingsprocedure loopt al. Schierbeek verwacht eind dit jaar te kunnen beginnen met de bouw, zodat de eerste appartementen een jaar later bewoond kunnen worden.

De appartementen krijgen geen gasaansluiting, hebben tenminste twee slaapkamers en varieren in grootte van 87 tot 135 vierkante meter. De twee gebouwen zijn elkaars spiegelbeeld. Elk krijgt vijftien appartementen over vier woonlagen waaronder drie penthouses.

De stortplaats heeft een opvolger gekregen bij de Baggelhuizerplas een eind verderop, maar ook die is al weer decennia buiten gebruik en afgedekt.