Direct naar artikelinhoud

Denktank en taskforce moeten lerarentekort aanpakken

De gemeente neemt weer extra maatregelen om het lerarentekort aan te pakken. Een denktank, een taskforce en extra zijinstromers moeten het tekort van zeker 300 juffen en meesters voor komend jaar indammen.

Denktank en taskforce moeten lerarentekort aanpakken
Beeld ANP

Met 8000 leerlingen in het basisonderwijs die nog niet weten wie hun juf of meester zal zijn, is het lerarentekort zichtbaarder dan ooit. Schoolbesturen luidden vorige week de noodklok, en die was niet aan dovemansoren gericht.

Wethouder onderwijs Marjolein Moorman (PvdA) wil een denktank en taskforce in het leven roepen om het tekort van zeker 300 juffen en meesters en 70 docenten op de middelbare scholen in de stad aan te pakken.

Zijinstroom
Vooral op de zijinstroom wordt stevig ingezet. Mensen die het onderwijs in willen, maar uit andere beroepen komen, kunnen in korte tijd worden omgeschoold. Komend jaar gaan 100 zijinstromers een snelle cursus volgen om te kijken of ze geschikt zijn. Ook gaan nog eens honderd zij-instromers al aan de slag op basisscholen.

40 potentiële zij-instromers voor het voortgezet onderwijs zijn geworven. Dat is veel meer dan de vijf die vorig jaar aan de slag zijn gegaan in het onderwijs. Scholen krijgen geld om zijinstromers te begeleiden. Ook beginnen zestien statushouders komend schooljaar als onderwijsassistent. Zij volgen een intensieve taalcursus, doen kennis op over het Nederlandse onderwijs en stromen na een jaar in als zij-instromer.

Woningen zijn voor leraren, met een modaal salaris, een probleem. Ook daar probeert de gemeente een oplossing voor te vinden. Bovenop de 100 jongeren- en starterswoningen die voor leraren beschikbaar zijn gesteld, zijn er ook 30 middeldure huurwoningen met voorrang aan leraren toegewezen.

Het lerarentekort is niet evenredig over de scholen in de stad verdeeld. Moorman voorziet dat sommige scholen het zwaarder gaan hebben dan andere. Scholen in achterstandswijken zijn over het algemeen minder populair om te werken dan scholen in welvarende buurten. Ze wil scholen die het moeilijker hebben helpen door bijvoorbeeld extra ondersteunend personeel aan te bieden.

Kritisch
Moorman is, net als veel basisscholen, kritisch over de rol van commerciele bureaus. Ze zou willen dat besturen er geen gebruik meer van maken. Uitzendbureaus detacheren voor veel meer geld dan normaal leraren aan scholen, waardoor het geld sneller opraakt. 

Een leraar via een uitzendbureau kost 100.000 euro per jaar, dat is zeker 40.000 euro meer dan wat een leerkracht normaal kost. 

Joke Middelbeek, bestuurder van schoolbestuur STWT (met 15 basisscholen in Nieuw-West) heeft al aangegeven liever meer klassen naar huis te sturen dan dure vervangers in te huren. Ze hoopt dat andere schoolbesturen ook hun banden met de commerciële bureaus verbreken.

Lees: Kabinet halveert collegegeld voor alle lerarenopleidingen

40.000 euro meer

Een leraar via een uitzendbureau kost 100.000 euro per jaar, dat is zeker 40.000 euro meer dan wat een leerkracht normaal kost.