Luister naar

Kunstkijken: Guernica van Pablo Picasso

Nieuws
Wat zie je als je naar een kunstwerk kijkt? Voor elke museumbezoeker kan dat anders zijn. Kunstliefhebber Bert Hagenaars beschrijft zijn eerste indruk en gaat daarna op zoek naar de achtergronden. Vandaag: Guernica van Pablo Picasso (1881-1973).
Bert Hagenaars Bert Hagenaars
maandag 16 juli 2018 om 18:19
Kunstkijken: Guernica van Pablo Picasso
Kunstkijken: Guernica van Pablo Picasso

– op het eerste gezicht –

Soms zie je op de achterkant van ­altaarpanelen of in interieurs van kerken van die grijze afbeeldingen, van heiligen bijvoorbeeld. Grisailles heten ze, naar het monochrome kleurgebruik. Door hun sterke licht-schaduwwerking lijken ze nog het meest op standbeelden, maar ze zijn tweedimensionaal. Bij de Guernica heeft Picasso niet die realistische dieptewerking willen suggereren, maar door het eenzijdige kleurgebruik krijgt het gigantische doek wel een monumentale uitstraling. Geen spatje rood of blauw of wat dan ook. Alleen grijs, maar wel in allerlei tinten. Zo valt er meer nadruk op de ­inhoud dan op de vorm. En dat is bij Picasso toch vaak andersom, heb ik het idee.

Paniek, angst, dood, geweld! Een moeder met haar kind in de armen schreeuwt naar de hemel, een man met een gebroken zwaard is gesneuveld, en wordt vertrapt door een paard in paniek. Mens en dier zijn overgeleverd aan vlammen en instortende huizen. Rechts snellen mensen het brandende huis uit, maar het is alsof ze niet kunnen ontkomen aan de dood, want links wacht een andere kamer, met muren die hun het vluchten beletten.

Realistisch is het niet. Dat wil zeggen: de manier van weergeven. Het is ­allemaal erg ‘Picasso’: vlakken die door elkaar heen lopen, ledematen die groot, lomp en sterk vereenvoudigd weergegeven zijn, of niet op de juiste plaats zitten. Maar de serieuze kijker begrijpt dat zo’n drama zich niet zomaar laat weergeven op doek of fotopapier. Daar is meer voor ­nodig: verbeeldingskracht. En dat ­gebeurt in jezelf. Zie de opengesperde monden, de paniek in de paardenogen, de gestrekte armen en de ­gebalde vuist. En hoor dan het gegil, voel de wanhoop en de woede. De ­realiteit zit ’m niet in dit werk, maar zit in jezelf. En de aanjager is de schilder.

– bij nader inzien –

Dit immens grote werk – een kleine acht meter breed en drieënhalve meter hoog in het Museo Reina Sofia in Madrid – is een verslag van gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de burgeroorlog in Spanje. Om de Spaanse nationalist ‘generalísimo’ Franco te helpen bij zijn opstand tegen de republiek, stuurde nazi-Duitsland op 26 april 1937 bommenwerpers naar het republikeinse Spaans Baskenland om het aan te vallen. Het doelwit was Gernika, zoals het in het Baskisch wordt gespeld. Honderden onschuldige burgers kwamen erbij om; zo kreeg deze ramp de twijfelachtige eer het eerste bombardement op burgers in Europa te worden.

Een paar maanden eerder had Pablo Picasso van de republikeinse regering opdracht gekregen een schilderij te maken voor de op handen zijnde wereldtentoonstelling in Parijs. Picasso, die bijna nooit in opdracht werkte, had niet veel inspiratie en koos eerst het thema ‘Schilder en atelier’. Maar in april was hij nog niet veel opgeschoten, en toen de aanval op Guernica had plaatsgevonden, kon hij daar niet over zwijgen. Het resultaat zou een monument worden voor de slachtoffers van de laffe aanval. Én een klassieker in de moderne kunst, inclusief de volgende anekdote – die te mooi is om waar te zijn. Toen enkele Duitse militairen smalend aan Picasso vroegen: ‘Haben Sie das gemacht?’, zou hij geantwoord hebben: ‘Nein, das haben Sie gemacht.’

Geen herdenkingsmonument was doeltreffender geweest dan de Guernica. Met de kracht die het heeft, kan het harten raken en zelfs – geweldloos – verzet bieden. Om het met de woorden van Picasso zelf te zeggen: ‘De schilderkunst is niet uitgevonden om woningen mee te versieren. Ze is een wapen om mee aan te vallen en om verdediging te bieden tegen de vijand.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?