D. van Aken
D. van Aken Nieuws 16 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Nijmegen is meer dan de Vierdaagse

De 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dinsdag weer van start. Het wandelevenement zet één van de oudste steden van Nederland elk jaar weer in het middelpunt van de aandacht. Maar deze bruisende studentenstad heeft de rest van het jaar ook heel veel te bieden. Metro liet de wandelschoenen thuis en we verkenden de stad op onze teenslippers.

Strandje pakken

Je moet niet gek opkijken als je iemand in Nijmegen over straat ziet lopen met een handdoekje over de schouder en een opblaasbare flamingo in de hand. De Waal stroomt dwars door de stad heen en daar maken de inwoners gretig gebruik van. Er zijn overheerlijke stadsstranden, zoals de Spiegelwaal, waar je kan genieten van de zon en het water met uitzicht op de Nijmegen. Maar je kan ook vanaf de Waalkade het loopbruggetje (De Ooijpoort) naar de Ooijpolder pakken. Je staat dan binnen een paar minuten midden in een natuurgebied waar je een frisse duik kan nemen.

Via de Ooijpoort ben je zo vanuit de stad in de natuur.

Net een festival

Je hoeft niet heel ver te lopen in Nijmegen om een muzikant tegen het lijf te lopen. Overal kan je naar live muziek luisteren en de stad is bezaaid met muziekpodia. De bekendste is misschien wel Doornroosje waar de agenda bijna dagelijks volstaat met binnen- en buitenlandse bekende artiesten.

Maar mocht je de kans krijgen, bezoek dan een concert in Goffertpark. Nee, dit is geen stadion zoals veel mensen denken, maar een stadspark. Zo nu en dan treden hier de grootste artiesten van de wereld op, heel recent stonden onder andere Eminem en Guns n’ Roses er nog op het podium. Er wordt een heerlijk festivalsfeertje op het terrein gecreëerd. En tijdens de lange zomerdagen is dit een welkome afwisseling met de klamme concerthallen in Amsterdam en Rotterdam.

Bier en IJs

Één van de meest inspirerende plekjes in Nijmegen is de voormalige Honigfabriek. Deze oude soepfabriek is omgetoverd tot De Smeltkroes. Een bijzondere plek waar creatieve ondernemers een plekje hebben gevonden.

Van instrumentenmakers tot een ijslaboratorium (Onwijs Lekker IJs) waar waterijs wordt gemaakt. En van een indoor beachvolleybal (Beachfabriek) tot bierbrouwer Oersoep. Je kan hier uren rondlopen, lekker een biertje drinken en een hapje eten. En natuurlijk zit je ook hier weer vlak aan het water.

Je kan lekker een balletje slaan op het zand in een oude soepfabriek.

En nog meer

Mocht je de komende dagen toch tijdens de Vierdaagse aanwezig zijn, dan is De Kaaij een aanrader. Onder de Waalbrug vind je elke zomer dit cultureel terras met heerlijke foodtrucks en goede muziek. Er heerst hier een ongedwongen sfeer tijdens de Vierdaagsefeesten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.