Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Het WK-feestje is gedaan, wat nu?

Van de voetballers over de stadions tot de merchandise: de zes zwarte gaten na het WK-feestje
Beeld Photo News

Wat met al die 'x aantal vragen-stukken' over het WK, nu het vierjaarlijkse voetbalfeest is afgerond? Geen zorgen, dit is het allerlaatste, en daarin leest u dat niet alleen sportjournalisten last hebben van het zwarte gat dat de Rode Duivels achterlaten.

1. Wat met de vakantieplannen van de voetballers?

Na het obligatoire heldenfeest in de hoofdstad, moeten we onze geliefde voetballers eindelijk loslaten voor een welverdiende vakantie. Alleen lijkt er zo veel tijd niet meer over om aan het zwembad te gaan liggen. Profs die het WK aan zich zagen voorbijgaan of vroeg werden uitgeschakeld, zitten vaak alweer in trainingsmodus.

Gelukkig brengt het aura van de finalist meestal wat tijdskrediet met zich mee, anders zou de eerste werkdag van bijvoorbeeld Axel Witsel al om de hoek loeren. Zijn club Tianjin Quanjian herneemt namelijk morgen al de Chinese competitie.

Wat de Europese competities betreft, is de conclusie: gelukkig spelen er geen spelers – op Leander Dendoncker na, en dat is met voorbehoud – in de Jupiler Pro League. Die begint naar goede gewoonte ontiegelijk vroeg op 27 juli. In het buitenland is de eerste grote afspraak de Community Shield in Engeland op 5 augustus. Competitiewinnaars De Bruyne en Kompany (Man City) tegen bekerwinnaars Courtois en Hazard (Chelsea).

Gaan Lukaku en Pogba – dikke maatjes bij Man United – net zoals vorig jaar samen op reis? Na de halve finale tegen Frankrijk, durven we daarover te twijfelen

De belangrijkste vraag is echter: gaan Romelu Lukaku en Paul Pogba – dikke maatjes bij Man United – net zoals vorig jaar samen op reis? Na de halve finale tegen Frankrijk, durven we daarover te twijfelen.

Twitter bericht wordt geladen...

2. Wat met al die stadions in Rusland?

Voorafgaand aan dit WK investeerde Rusland liefst 4,5 miljard in de twaalf stadions, en toen al was duidelijk dat enkele daarvan gedoemd waren uit te groeien tot spookinfrastructuur. Neem nu het vijftal in Kaliningrad, Nizhny Novgorod, Volgograd, Samara en Saransk: stadions met een capaciteit van 35.000 à 45.000 voor clubs die niet eens in de Russische eerste klasse spelen en gemiddeld zo'n 1.000 à 5.000 supporters trekken. U ziet het probleem.

Echt verrassend is die dynamiek natuurlijk niet te noemen, aangezien het zowel bij het wereldkampioenschap als bij de Olympische Spelen een terugkerend fenomeen is. Athene 2004 zette wellicht de toon, maar de stadions in Zuid-Afrika (WK 2010) en Brazilië (2014) moeten niet veel onderdoen. Clubs laten de voetbaltempels in veel gevallen liever links liggen, omdat de onderhoudskosten niet opwegen tegen een niet eens halfgevulde tribune.

Lees ook Wat nu met Pyeongchang? Het olympisch comité vreest voor beschimmelde locaties zoals in Rio

Hoeveel van de twaalf WK-tempels zien straks nog uitverkochte tribunes?Beeld AFP

3. Wat met de overgebleven merchandise?

Het risico om over de driekleur te struikelen in de supermarkt, was de voorbije twee maanden erg groot. Wat gebeurt er nu met al de toeters en bellen die in de rekken zijn blijven liggen?

"Wel, we moeten gelukkig vaststellen dat die vraag overbodig is", zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Volgens hem is de volledige voorraad aan merchandise "zo goed als uitverkocht", alleen de voedingsproducten die gelinkt zijn in de tricolore blijven in de rekken tot de voorraad op is. "Het is de eerste keer dat we dit voor hebben, en dat is te wijten aan twee zaken: het feit dat we tot aan de finale zijn geraakt, maar ook het ongelofelijke enthousiasme van de fans."

Bij Carrefour is er wel nog heel wat merchandise in stock. "Maar de komende maanden staan er nog matchen van de Rode Duivels gepland, dus die zaken komen nog handig van pas", zegt Baptiste van Outryve.

Het officiële Rode Duivels-hoekje in de Carrefour in Brussel.Beeld BELGA

4. Wat met het zwarte gat voor de sportliefhebber?

Welk zwart gat? De Tour de France zorgt voor een welgekomen afwisseling en Villa Sporza krijgt morgen al vervanging van Vive le Vélo. De wissel van de wacht gebeurde trouwens opvallend glad: de Eddy Planckaerts van deze wereld mochten de voorbije weekavonden al tussen de voetbalanalisten plaatsnemen en de renners hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat u tijdens de eerste Tour-week maar vijf minuten van zender moest veranderen om de hele koers te hebben gezien.

5. Wat met al dat nationale sentiment?

Een maandje tous ensemble en daarna mag de belgitude weer de kast in? Het lijkt erop. Sportsocioloog Jeroen Scheerder (KU Leuven) had het eerder in deze krant over het 'negentigminuten-nationalisme' en ook De Morgen-journalist Joël De Ceulaer beschreef de tijdelijkheid van onze collectiviteit: "Daarom is die belgitude net charmant: ze is zo zwak en zo klunzig, dat ze eigenlijk ongevaarlijk is. Eind volgende week zal het weer lijken alsof er niets is gebeurd."

Dat een WK geen langdurige maatschappelijke impact heeft, wordt vaak onderbouwd met het klassieke voorbeeld van Frankrijk op het WK in eigen land in 1998: de zogenaamde 'black-blanc-beur' won goud, verenigde alle bevolkingsgroepen onder de Franse vlag, maar twee jaar later bereikte Jean-Marie Le Pen van het extreemrechtse Front National de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en in 2005 waren er de beruchte rellen in de Parijse banlieues.

6. Wat met de transfermolen?

Die draait altijd iets harder na een WK. Denk maar aan Divock Origi, die door een verrassend sterk WK in 2014 een transfer naar Liverpool versierde – de interesse was er al voor het WK, het prijskaartje van 12,5 miljoen euro nog niet. Ook nu weer is de regel: wie goed is op het WK, krijgt lekkers op de transfermarkt.

Veel Belgen lijken hun WK te kunnen verzilveren met een toptransfer. Real Madrid lonkt naar Hazard en Courtois, al zitten er met respectievelijk Neymar/Mbappé en Alisson nog andere spelers op die carrousel. Meunier en Alderweireld zouden dan weer op interesse kunnen rekenen van Man United. En waar ligt de toekomst van Nacer Chadli? Ondanks degradatie en een zwak seizoen met West Bromwich, zou er door zijn verrassend sterke WK-prestatie wel eens een mooie transfer uit de bus kunnen vallen.

Voor dit WK leek het onwaarschijnlijk, maar Chadli is wellicht weer gegeerd op de transfermarkt.Beeld Getty Images