Direct naar artikelinhoud
WK voetbal

Dit was het WK voetbal 2018

De winnaar van het WK voetbal 2018 is bekend: Frankrijk gaat met de titel naar huis. Lees hieronder terug wat er allemaal gebeurde tijdens het evenement.

Frankrijk met de bekerBeeld anp

08:21 maandag 16 juli 2018

De finale van het WK voetbal is zondag in Nederland door ruim drie miljoen kijkers gevolgd. Ze zagen Frankrijk wereldkampioen worden en Kroatië met 4-2 strijdend ten onder gaan.

Het was volgens de Stichting KijkOnderzoek (SKO) het best bekeken tv-programma van zondag. De nabeschouwing (2,9 miljoen) en de huldiging (2,5 miljoen), eveneens op NPO 1, staan in het dagrapport tweede en derde.

De negende etappe van de Tour de France trok 948.000 kijkers naar NPO 1. De Avondetappe met ruim een miljoen kijkers zelfs nog wat meer.

De tennisfinale van Wimbledon op NPO 2 haalde met 337.000 tv-kijkers nog net de Dag Top 25. De Serviër Novak Djokovic zette het toernooi voor de vierde keer op zijn naam. De voormalige nummer één van de wereld bleek veel te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-2 6-2 7-6 (3).

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld anp

18:54 zondag 15 juli 2018

Frankrijk is voor de tweede keer wereldkampioen voetbal geworden. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps versloeg in een aantrekkelijke finale een dapper strijdend Kroatië: 4-2.

Frankrijk, in 1998 ook de beste van de wereld, kwam na achttien minuten op voorsprong door een eigen doelpunt van Mario Mandzukic. De aanvaller kreeg een vrije trap van Antoine Griezmann zo verkeerd op zijn hoofd dat hij zijn eigen doelman passeerde (1-0).

Kroatië kwam in de 28e minuut op gelijke hoogte door een treffer van Ivan Perisic. Die doelpuntenmaker kreeg vlak voor rust ook de bal op een hand na een hoekschop van Griezmann. De Argentijnse arbiter Néstor Pitana zag dat niet meteen, maar op advies van de videoscheidsrechter bekeek hij het moment nog even op televisie. Pitana koos alsnog voor een strafschop, die Griezmann benutte.

Paul Pogba, op aangeven van Griezmann, en Kylian Mbappé lieten Frankrijk na rust uitlopen naar 4-1 voordat Mandzukic nog van een kapitale blunder van doelman Hugo Lloris profiteerde.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld anp

17:55 zondag 15 juli 2018

Antoine Griezmann is voorlopig de grote man in de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië. De Franse aanvaller had een groot aandeel in de voorsprong van zijn ploeg bij rust (2-1).

Griezmann nam in de achttiende minuut de vrije trap die Mario Mandzukic in eigen doel kopte. De Kroaat is nu de eerste speler die zijn eigen doelman in een finale van een WK heeft gepasseerd. Na de gelijkmaker van Ivan Perisic vestigde Griezmann opnieuw alle aandacht op zich.

De aanvaller van Atlético Madrid nam een hoekschop die Perisic op zijn hand kreeg. De Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana zag dat niet meteen, maar op advies van de videoscheidsrechter bekeek hij het moment nog even op televisie. Pitana koos alsnog voor een strafschop, die Griezmann benutte.

Antoine Griezmann bereidt zich voor op de vrije trap.Beeld epa

16:16 zondag 15 juli 2018

Frankrijk en Kroatië beginnen om 17.00 uur met de vertrouwde spelers aan de finale van het WK. Bondscoaches Didier Deschamps en Zlatko Dalic geloven in de voetballers die in de halve eindstrijd de basis legden voor een goed resultaat.

Frankrijk klopte België in de halve finale (1-0) en Kroatië ontdeed zich in de verlenging van Engeland (2-1). Kroatië wist de achtste finale en kwartfinale ook pas in de extra tijd te beslissen. Bondscoach Dalic vertrouwt er op dat zijn spelers nog een keer alles kunnen geven in de finale.

De Franse bondscoach Deschamps kan, na de Braziliaan Mario Zagallo en de Duitser Franz Beckenbauer, de derde persoon worden die het WK als speler én trainer wint.

07:21 zondag 15 juli 2018

Frankrijk en Kroatië maken vanaf 17.00 uur uit wie zich de komende vier jaar wereldkampioen voetbal mag noemen.

Frankrijk start als favoriet aan de eindstrijd in Moskou. Maar dat was twee jaar geleden in Parijs ook het geval en toen verloor het voor eigen publiek de finale van het EK tegen Portugal (0-1).

De Franse bondscoach Didier Deschamps heeft zijn spelers nog even aan de finale van het laatste EK herinnerd. Hij kan, na de Braziliaan Mario Zagallo en de Duitser Franz Beckenbauer, de derde persoon worden die het WK als speler én trainer wint.

Frankrijk won het WK al eens in 1998. Kroatië eindigde in dat toernooi als derde, met dank aan een zege op het Nederlands elftal in de troostfinale (1-2). Bondscoach Zlatko Dalic hoopt dat zijn spelers zich na een achtste finale, kwartfinale en halve finale met verlenging nog eenmaal kunnen opladen om aan de grote wens van de ruim 4 miljoen landgenoten te kunnen voldoen.

18:03 zaterdag 14 juli 2018

België heeft het WK in Rusland afgesloten met de beste prestatie ooit op een mondiale eindronde. De 'Rode Duivels' versloegen Engeland in de strijd om de derde plaats in Sint-Petersburg (2-0).

Met de gewonnen troostfinale trad het elftal van bondscoach Roberto Martinez definitief uit de schaduw van de Belgische nationale ploeg die met voetballers als Jan Ceulemans, Franck Vercauteren, Jean-Marie Pfaff en Eric Gerets in 1986 het WK in Mexico met een vierde plaats afsloot.

België ging voor goud naar Rusland, maar na de nederlaag tegen Frankrijk in de halve finale (1-0) was brons het hoogst haalbare geworden. In België zijn ze vooral trots op de beste generatie voetballers die het land ooit heeft voortgebracht.

Grote huldiging
Zondagmiddag al staat er in Brussel een grote huldiging op het programma. De tweede zege van België op Engeland tijdens dit WK was verdiend. Niet de Britten maar de 'Rode Duivels' straalden vooral het eerste uur uit dat ze de troostfinale graag wilden winnen.

De Engelse bondscoach Gareth Southgate hield Kyle Walker, Ashley Young, Jesse Lingard, Jordan Henderson en Dele Alli aan de kant. Hij gunde Phil Jones, Fabian Delph, Eric Dier, Danny Rose en Ruben Loftus-Cheek speeltijd.

België startte nagenoeg met de vertrouwde ploeg. Wel had Youri Tielemans nu een basisplaats. Thomas Meunier keerde terug van een schorsing. Uitgerekend Meunier bracht de Belgen al in de vierde minuut op voorsprong.

De rechtsback ontsnapte aan de aandacht van Danny Rose en bekroonde een voorzet van Nacer Chadli met de openingstreffer. België was sterker dan Engeland, dat in het eerste uur nauwelijks mogelijkheden kreeg. Eric Dier miste in de 75e minuut de grootste kans voor Engeland. Hij stuitte op Toby Alderweireld die de bal met een sliding uit het doel wist te houden.

Hazard
Zeven minuten later counterde België naar de 2-0. Eden Hazard trof doel op aangeven van Kevin De Bruyne, die andere vedette van de Belgen. Het was alweer het zestiende doelpunt van de Belgen op dit WK.

Ondanks de verloren halve finale tegen Kroatië en het verlies tegen de Belgen mag ook de jeugdige Engelse ploeg terugkijken op een geslaagd WK. De recente successen van nationale jeugdploegen versterken het gevoel dat er ook tijdens het volgende WK in Qatar weer rekening met Engeland moet worden gehouden.

15:34 donderdag 12 juli 2018

Kapotte fotoapparatuur, maar wel de meest bijzondere foto’s van dit WK voetbal. Dat hield AFP-fotograaf Yuri Cortez over aan de halve finale tussen Kroatië en Engeland.

De Mexicaanse fotograaf kreeg een elftal uitzinnige Kroatische voetballers over zich heen na de 2-1 van Mario Mandzukic in de verlenging. Onbewogen bleef Cortez plaatjes schieten, ook al lag hij naast de spelers op de grond.

Cortez kon alleen maar lachen, zei hij in een reactie tegen een collega van AFP. "Het was een waanzinnig moment. Tijdens al die blijdschap realiseerden zij zich opeens dat ik ook onder die stapel lag. Ze hielpen me omhoog en vroegen of alles goed ging. Toen gaf een andere speler me nog een kus."

De fotoreportage in beeld:

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp
Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp
Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp
Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp
Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

12:29 donderdag 12 juli 2018

Hét moment van het halvefinaleduel Kroatië-Engeland was niet het doelpunt van de Kroaat Mario Mandzukic in de 109de minuut, schrijft Paroolverslaggever Maarten Moll.

'Het moment was al in de eerste helft te aanschouwen, het was het schot van de Engelse spits Harry ­Kane dat op de paal ging. Wat als...?'

22:35 woensdag 11 juli 2018

Kroatië heeft voor de eerste keer de finale van het WK voetbal bereikt. Het land won in Moskou in de halve eindstrijd van Engeland (2-1) en stuit nu zondag bij de ontknoping van het evenement op Frankrijk.

In een matig duel leefden de Kroaten ongeveer een half uur voor het einde van de reguliere speeltijd op en trokken ze het duel naar zich toe. In de tweede helft van de verlenging maakte Mario Mandzukic het beslissende doelpunt. Na reguliere speeltijd stond het 1-1. In de achtste en de kwartfinale was Kroatië dankzij strafschoppen verder gekomen.

Al na vijf minuten kwamen de Engelsen op voorsprong. Kieran Trippier, speler van Tottenham Hotspur, scoorde fraai uit een vrije trap. Aan de situatie was een onbenullige actie van Luka Modric voorafgegaan, die bij Dele Alli op de hakken ging staan.

Het was niet zo dat de snelle openingstreffer de inleiding voor een spektakelstuk was. Er was nog een aardige kopbal van Harry Maguire en een dreigende actie van Harry Kane, maar verder lieten de Engelsen weinig zien. Aan de andere kant was er een goed schot van Ivan Perisic, dat net naast ging.

Engeland kreeg wel de mogelijkheden tot snelle uitvallen, maar de accuratesse en misschien ook wel het spelinzicht ontbraken om er iets moois van te maken. Bij de Kroaten, die in de groepsfase al hun beste periode leken te hebben beleefd, strandden de meeste pogingen eveneens in schoonheid. Misschien waren ze vermoeid, na verlengingen tegen Denemarken en Rusland.

Na een ook vrij troosteloos begin van het tweede deel kwam er toch een opleving van de Kroaten. Perisic was, met het been zo ongeveer op gelijke hoogte met het hoofd van de Engelse verdedigers, na een voorzet van Sime Vrsaljko, attenter dan de rest. Dat betekende in de 68e minuut de 1-1. Het was een treffer afgedwongen op wilskracht.

Enkele minuten later was de speler van Inter opnieuw dicht bij een treffer, maar nu trof hij buiten bereik van doelman Jordan Pickford de paal. Het was de aanzet tot beter spel van de Kroaten. Maar Mandzukic knalde op Pickford en Perisic schoot net over. Daardoor werd de verlenging noodzakelijk.

Mario Mandzukic viert de winnende treffer in de verlenging tegen Engeland.Beeld afp
Ivan Perisic viert de gelijkmaker namens Kroatië tegen Engeland.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

08:06 woensdag 11 juli 2018

De halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en België is door ruim 3,9 miljoen mensen bekeken, becijfert Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het was de best bekeken wedstrijd van het toernooi tot nog toe.

Volgens het dagrapport van SKO lieten nog ruim 3,3 miljoen mensen de tv aanstaan voor de nabeschouwing op de wedstrijd. Frankrijk won met 1-0. 'Les Bleus' treffen in de finale de winnaar van het duel tussen Kroatië en Engeland van woensdagavond.

Ook eerdere wedstrijden van de Rode Duivels werden goed bekeken. Ruim 3 miljoen mensen zagen hoe de Belgen in de kwartfinale Brazilië trotseerden.

22:00 dinsdag 10 juli 2018

Frankrijk heeft voor de derde keer in de historie de finale bereikt van het wereldkampioenschap voetbal. De Haantjes waren in Sint-Petersburg met 1-0 te sterk voor de Rode Duivels. Uit een hoekschop van Antoine Griezmann kopte verdediger Samuel Umtiti in de 51e minuut raak.

Frankrijk veroverde in eigen land de wereldtitel in 1998. In 2006 eindigde de Franse ploeg in Duitsland als tweede na een nederlaag in de finale via strafschoppen tegen Italië.

België haalde de WK-finale nog nooit. De vierde plaats in 1986 is vooralsnog de beste prestatie van de Rode Duivels op het wereldkampioenschap.

Frankrijk speelt zondag in de finale in Moskou tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en Engeland. Die tweede halve finale is woensdagavond in Moskou. De verliezer van dat duel speelt zaterdag in Sint-Petersburg om de derde plaats tegen België.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp
Dit was het WK voetbal 2018
Beeld anp

21:08 dinsdag 10 juli 2018

De Britse Telegraph spotte Ajaxdirecteur Edwin van der Sar op de tribune bij de halve finale Frankrijk-België in een shirt van de Rode Duivels. De voormalige doelman draagt het shirt met daarop de nummer 5 Jan Vertonghen, die ongeveer van 2006 tot 2012 bij Ajax speelde.

Twitter bericht wordt geladen...

11:20 dinsdag 10 juli 2018

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Journalist Sam Planting duikt in de vier halvefinalisten van dit WK.

11:18 dinsdag 10 juli 2018

De Rode Duivels, daar moest Paroolverslaggever Maarten Moll lang niets van weten. Om precies te zijn sinds de avond van 20 ­november 1985. 'Maar nu is het genoeg.'

15:09 maandag 9 juli 2018

De Spaanse voetbalbond heeft Luis Enrique (48) maandag aangesteld als de nieuwe bondscoach. Hij heeft voor twee jaar getekend. Enrique is de opvolger van Julen Lopetegui, die vlak voor het WK moest terugtreden omdat hij onderhandelingen over een contract met Real Madrid had verzwegen.

Technisch directeur Fernando Hierro nam de honneurs waar tijdens de teleurstellend verlopen eindronde in Rusland. Spanje werd in de achtste finales via strafschoppen uitgeschakeld door Rusland.

CV
Luis Enrique voetbalde bij Sporting Gijón, Real Madrid en FC Barcelona. Bij die laatste club speelde de middenvelder meer dan tweehonderd wedstrijden. Als international droeg hij 61 keer het Spaanse shirt.

Na zijn actieve carrière werd Luis Enrique trainer. Zijn grootste successen als coach boekte hij met FC Barcelona, met winst van de Champions League in 2015 en de Spaanse titel in 2015 en 2016. In mei 2017 nam Luis Enrique afscheid bij Barça. Afgelopen seizoen trainde hij geen club.
Voorzitter Luis Rubiales sprak van een unanieme beslissing van het bondsbestuur.

Molina
"Hij voldoet aan alle voorwaarden die wij van een bondscoach verwachten. Het mooie is dat hij financieel gezien betere mogelijkheden had als trainer, maar voor het nationale team heeft gekozen.''

De Spaanse bond maakte eerder op dag al bekend dat oud-doelman José Francisco Molina de nieuwe technisch directeur wordt. Hij volgt Hierro op, die zondag besloot zijn werkzaamheden bij de bond neer te leggen.

Enrique op de bank bij zijn laatste werkgever FC BarcelonaBeeld Pro Shots / Pressinphoto

15:08 maandag 9 juli 2018

Heel Engeland zegt het en zingt het. Het staat op het punt van thuiskomen. It's coming home. Langzaam rolt het in de richting van de plek waar het klokje tikt zoals het nergens anders tikt.' Columnist James Worthy, een half-Engelse Amsterdammer met een half-Surinaamse zoon, zingt mee.

12:39 maandag 9 juli 2018

De vestigingen van supermarktketen Delhaize in België sluiten dinsdagavond een uur eerder vanwege de halve finale van het WK voetbal. De Rode Duivels treffen om 20.00 uur Frankrijk. Delhaize, onderdeel van het Ahold-concern, wil het personeel de kans geven de hele wedstrijd te kijken. De werknemers krijgen gewoon doorbetaald.

De grootste concurrenten, Colruyt en Carrefour, passen hun sluitingstijden niet aan. "De klanten willen hun boodschappen kunnen doen. Ze zijn niet allemaal supporters van de Rode Duivels", zegt een woordvoerder van Carrefour tegen persbureau Belga.

11:38 maandag 9 juli 2018

Columnist Maarten Moll bespreekt vandaag de Kroaat Ivan Rakitic, 'eigenlijk de vergeten ster van de knock-outfase'. 'Die liep beide keren naar de strafschopstip en het leek of hij aan heel andere dingen dacht. De tomatenplantjes achter zijn huis. De rol van de vrouw in het werk van Kafka. Hij had allang zijn strategie bepaald.'


Maarten MollBeeld Wolff

13:07 maandag 9 juli 2018

Scheidsrechter Björn Kuipers maakt nog steeds kans dat hij zondag in het Loezjniki-stadion van Moskou de WK-finale fluit. De wereldvoetbalbond FIFA stuurde maandag weer een aantal arbiters naar huis, maar de 45-jarige Kuipers behoort tot de twaalf arbiters die mogen blijven in Rusland.

Zij maken allemaal kans op een wedstrijd in de beslissende fase van het toernooi. De FIFA heeft Andrés Cunha uit Uruguay al aangesteld voor de eerste halve finale, dinsdag in Sint-Petersburg tussen Frankrijk en België. Het is nog niet bekend wie woensdag in Moskou de leiding heeft over Kroatië - Engeland.

Zaterdag is in Sint-Petersburg de troostfinale om het brons, een dag later eindigt de strijd om de wereldtitel in de Russische hoofdstad. Danny Makkelie blijft ook in Moskou. Hij behoort tot de tien video-arbiters die de scheidsrechters op het veld helpen vanachter de tv-schermen.

Domagoj Vida viert de 2-2 van Kroatië tegen Rusland.Beeld afp

19:50 zondag 8 juli 2018

De Kroatische verdediger Domagoj Vida heeft een standje gekregen van de wereldvoetbalbond FIFA en van zijn eigen bond. Na de winst op Rusland in de kwartfinale van het WK had Vida samen met scout Ognjen Vukojevic een filmpje opgenomen dat als provocerend werd beschouwd.

Vida riep "Glorie aan Oekraïne!'', een strijdkreet die veel werd gebruikt na de Oekraïense onafhankelijkheid en enkele jaren geleden ook na de revolutie in dat land.

Heel wat Russen reageerden gepikeerd op het filmpje van de Kroaten, die beiden in Oekraïne voor Dinamo Kiev hebben gespeeld. Oud-international Vukojevic zei: "Dit is een zege voor Dinamo en voor Oekraïne." De FIFA is niet gediend van politieke boodschappen, maar besloot het bij een waarschuwing te laten. De Kroatische bond sprak Vida en Vukojevic ook vermanend toe.

Volgens Vida, die tegen Rusland scoorde in de verlenging en ook een strafschop benutte, was het gewoon een grapje. "Dit heeft niets met politiek te maken. Ik heb nog steeds veel vrienden in Kiev, ik bedoelde hier verder niets mee. We wilden niemand beledigen. Vukojevic en ik hebben enkele jaren in Oekraïne gespeeld en wilden de mensen daar bedanken voor hun steun.''

De verdediger staat in Nederland bekend als de 'knipoog-Kroaat'. Vida knipoogde in 2011 als speler van Dinamo Zagreb naar een speler van Olympique Lyon toen de Franse club met liefst 7-1 won in de Champions League. Daardoor ging niet Ajax, maar Lyon verder in het toernooi. Bewijs van matchfixing werd nooit geleverd.

Twitter bericht wordt geladen...

08:24 zondag 8 juli 2018

Ook zaterdag zijn de kwartfinales van het WK voetbal door miljoenen liefhebbers gezien.

De avondwedstrijd (Rusland tegen Kroatië) trok de meeste kijkers: ruim 2,6 miljoen. 's Middags keken 1,8 miljoen mensen naar Zweden tegen Engeland. Daarmee belandden de duels op plek 1 en 2 van de kijkcijferlijst van de Stichting KijkOnderzoek.

Op de eerste dag van de Tour de France is ook NOS De Avondetappe weer begonnen. Daar keken zaterdagavond laat 993.000 mensen naar.

22:54 zaterdag 7 juli 2018

Kroatië heeft zaterdagavond in de laatste kwartfinale van het WK Rusland verslagen. Uit de reguliere speeltijd en de verlenging viel geen beslissing: 2-2. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic nam de strafschoppen beter.

In de eerste helft bracht Denis Cheryshev Rusland op voorsprong met een prachtige treffer van afstand, in de kruising. Hij liet doelman Danijel Subasic kansloos. Maar acht minuten later, vlak voor rust kopte Andrej Kramaric langszij.

Het werd een slijtageslag in de verlenging, met name aan de kant van de Kroaten viel de ene na de andere speler om. Doelman Danijel Subasic en Mario Mandzukic voelden spieren trekken, maar trainer Dalic moest spaarzaam omgaan met zijn wissels. Hij had er nog één over. Uiteindelijk werd Sime Vrsaljko met een spierblessure gewisseld voor Vedran Corluka.

Uit een hoekschop kopte Domagoj Vida in de 101ste minuut dan toch raak voor Kroatië. Even leek de verdediger zo het thuisland uit te schakelen. Maar uit een vrije trap in de 115de minuut bracht Mário Fernandes de stand weer gelijk.

Maar diezelfde Fernandes miste daarna vanaf elf meter, evenals Fedor Smolov. Bij de Kroaten stuitte alleen Mateo Kovacic op de doelman. De Kroaten bereikten sinds 1998 voor de tweede keer in hun voetbalhistorie de halve finales van een WK. De tegenstander op woensdag 11 juli in Moskou is Engeland.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:53 zaterdag 7 juli 2018

Engeland heeft de halve finales bereikt van het WK voetbal in Rusland. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate won in Samara met 2-0 van Zweden.

Verdediger Harry Maguire kopte Engeland in de 30ste minuut uit een hoekschop op voorsprong. Dele Alli maakte er in de 59e minuut 2-0 van. De middenvelder van Tottenham Hotspur kopte een afgemeten voorzet van Jesse Lingard raak.

De stand leek een comfortabele voor de Engelsen, maar de stugge Zweedse ploeg van bondscoach Janne Andersson deed er toch nog alles aan de achterstand goed te maken. Er waren een paar grote kansen, onder anderen voor Marcus Berg, maar tot een treffer kwam het niet.

Het duel stond onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers, die nagenoeg geen problemen kende. Tegenstander van Engeland in de halve finale wordt de winnaar van het duel tussen gastland Rusland en Kroatië, dat om 20.00 uur in Sotsji begint.

Verdediger Harry Maguire viert de eerste treffer van Engeland tegen Zweden.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

07:54 zaterdag 7 juli 2018

Ruim drie miljoen mensen hebben vrijdagavond de Belgische voetballers zien stunten tegen Brazilië. België bereikte, met een eindstand van 1-2, voor de tweede keer in de WK-historie de halve finales.

De middagwedstrijd, tussen Frankrijk en Uruguay (2-0), werd gezien door bijna 1,4 miljoen mensen. Ook Frankrijk gaat door naar de halve finale.

Beide wedstrijden, maar ook Studio Rusland, belandden in de top vijf van de kijkcijferlijst.

In Amsterdam keken op het Westergasterras bijna duizend mensen naar de wedstrijd. Zo beleefden zij het:

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld anp

22:00 vrijdag 6 juli 2018

België mag een beetje gaan dromen van de wereldtitel. De verrassende ploeg van bondscoach Roberto Martinez bleek bij het WK in Rusland ook in staat om een serieuze titelkandidaat als Brazilië naar huis te sturen.

De Rode Duivels versloegen de 'Goddelijke Kanaries' in de kwartfinale in Kazan met 2-1. Voor België, dat op het tandvlees het eindsignaal haalde, wacht nu een duel met Frankrijk in de halve finales.

België trad zonder middenvelder Yannick Carrasco en aanvaller Dries Mertens aan. Martinez gaf de voorkeur aan Nacer Chadli en Marouane Fellaini, die beiden als invaller in de achtste finale tegen Japan (3-2) met een treffer voor de sensationele ommekeer zorgden.

Door deze wijzigingen in het basisteam speelde België met een versterkte middenlinie waarin er voor spelmaker Kevin De Bruyne meer ruimte was voor offensieve acties.

Brazilië, met Fernandinho en Marcelo voor Filipe Luis (gepasseerd) en Casemiro (geschorst), opende aardig. Thiago Silva tikte de bal van dichtbij tegen de paal. Brazilië verloor in alle aanvalsdrang de defensieve organisatie echter uit het oog.

Uit een scherpe hoekschop werkte Fernandinho in de dertiende minuut de bal in eigen doel (1-0). Daarmee keek Brazilië voor de eerste keer op dit WK tegen een achterstand aan. Brazilië bleef aanvallen, maar het ontbrak de vijfvoudige wereldkampioen aan overtuiging en scherpte.

Met name sterspeler Neymar maakte een fletse indruk. Na een half uur ging Romelu Lukaku op avontuur. Na een sterke rush speelde hij De Bruyne aan, die verwoestend uithaalde in de verre hoek (2-0).

Dankzij een paar prima reddingen van doelman Thibaut Courtois haalde België ongeschonden de rust. De Braziliaanse aanvallers konden ook na de pauze aanvankelijk nauwelijks loskomen van de Belgische mandekkers.

Pas toen Brazilië in het laatste half uur echt alles-of-niets ging spelen, kwamen de vermoeide Belgen zwaar in de problemen. Renato Augusto zorgde in de 76e minuut met een lepe kopbal voor 2-1 waarna Firmino, Augusto, Philippe Coutinho en Neymar grote kansen op de gelijkmaker lieten liggen.

Uitgeput maar dolgelukkig begroette België, met Courtois als onbetwiste uitblinker, het eindsignaal.

20:48 vrijdag 6 juli 2018

Een vreugde-explosie bij de Belgen na een eigen doelpunt door het Braziliaanse elftal tegen België in de kwartfinale van het WK in Rusland.

Een grote groep Belgen die de wedstrijd kijkt op het Amsterdamse Westergasterras barstte uit in vreugde na de goal van Fernanhindo in eigen doel in de dertiende minuut van de wedstrijd.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld ANP

19:15 vrijdag 6 juli 2018

Brazilië en België beginnen vrijdag in hun onderlinge WK-kwartfinale in Kazan (aanvang: 20.00 uur) beide met twee wijzigingen in het basisteam.

Bij Brazilië ontbreken Filipe Luis (gepasseerd) en Casemiro (geschorst). Fernandinho en Marcelo nemen hun plaatsen in. Paulinho, die in de afgelopen dagen last had van zijn rug, is gewoon weer van de partij bij de vijfvoudige wereldkampioen.

Bij België moeten middenvelder Yannick Carrasco en aanvaller Dries Mertens op de bank beginnen. Nacer Chadli en Marouane Fellaini zijn de vervangers in het Belgische team, dat daarmee met een versterkt middenveld aantreedt.

Beide landen speelden op het WK van 2002 voor de laatste keer tegen elkaar. Brazilië won destijds in de achtste finales in Japan met 2-0.

18:35 vrijdag 6 juli 2018

Voor het eerst in jaren lijkt Frankrijk de favorietenrol op het WK voetbal weer eens waar te maken.

De formatie van bondscoach Didier Deschamps drong in Nizjni Novgorod door tot de halve finale, dankzij een gedegen overwinning op Uruguay (2-0).

Met enig fortuin sloeg de finalist van de Europese titelstrijd van 2016 op de juiste momenten toe. Uruguay leek vooral de geblesseerde Edinson Cavani te missen, de schutter die met twee treffers een ronde eerder nog Portugal had geveld.

Zinédine Zidane
Vier jaar geleden nog was de kwartfinale, tegen de latere winnaar Duitsland, het eindstation voor de Fransen. In 2010 raakten ze zelfs al in de voorronde het spoor bijster. De laatste grote daden dateren van 2006, toen het land pas in de finale na strafschoppen boog voor Italië. Dat duel ging de geschiedenis in als die van het afscheid én de rode kaart voor Zinédine Zidane.

Het duurde tegen Uruguay tot de 40e minuut voor de score - en de wedstrijd - werd opgebroken. Dat was te danken aan de Fransman Raphaël Varane, nota bene een verdediger. De speler van Real Madrid kopte mooi raak uit een spelhervatting, een vrije trap van Antoine Griezmann.

Bijna had Uruguay nog voor rust een antwoord. Martín Cáceres was eveneens met het hoofd dicht bij een treffer, maar doelman Hugo Llores greep heel goed in. In de rebound schoot Diego Godín over. Ook nu kwam de mogelijkheid voort uit 'dood' spel, een hoekschop in dit geval.

Één keer gevaarlijk
Verder deden zich, ondanks een goede openingsfase van Uruguay, weinig kansen voor in het eerste deel. Kylian Mbappé, in de achtste finale de grote man van Frankrijk tegen Argentinië (4-3), was één keer gevaarlijk. Na doorkoppen van Olivier Giroud kreeg het grote talent van Paris Saint-Germain de bal echter niet goed op het hoofd.

Na een uur besliste Griezmann de ontmoeting. De speler van Atlético Madrid schoot ogenschijnlijk zwak in van buiten de 'zestien', maar doelman Fernando Muslera verkeek zich volkomen op de bal. Griezmann, die vele vrienden bij de tegenstander heeft, vierde het feest vervolgens ingetogen.

Fernando Muslera blunderde voor UruguayBeeld ANP

07:36 vrijdag 6 juli 2018

Op de dag dat op het WK in Rusland de eerste twee kwartfinales worden gespeeld lijkt de meeste aandacht uit te gaan naar die tussen België en Brazilië.

De landen treffen elkaar vrijdag in de avond in Kazan. In de middag speelt Uruguay tegen Frankrijk.

België - Brazilië wordt misschien wel de confrontatie tussen de meest aanvallende teams van het toernooi. Vooral de Belgen denken alleen maar vooruit, terwijl Brazilië achter de frivole aanvallers nog wel een blok van graniet heeft gezet. Bovendien hebben de Zuid-Amerikanen met Neymar één van de grote sterren van het hedendaagse voetbal in hun midden.

Frankrijk versloeg een ronde eerder in een sensationeel duel Argentinië (4-3), maar moet nu waken voor het defensief sterke Uruguay. De Zuid-Amerikanen kregen in vier duels slechts één treffer tegen, in de achtste finale tegen Portugal (2-1).

Uruguay - Frankrijk is om 16.00 uur in Nizjni Novgorod, Brazilië - België om 20.00 uur in Kazan.

De sterspeler van Brazilië: Neymar.Beeld afp

22:59 dinsdag 3 juli 2018

Met de Colombiaan Santiago Arias (PSV) is bij het WK in Rusland de laatste speler die in Nederland in de eredivisie actief is naar huis gestuurd. Engeland was in Moskou via strafschoppen (4-3) te sterk voor het Zuid-Amerikaanse land.

De inbreng uit Nederland komt nu alleen nog van het arbitrageteam van Björn Kuipers en de drukbezette videoscheids Danny Makkelie.

De volgende eredivisiespelers waren op het WK van de partij: Nicolas Tágliafico (Argentinië, Ajax), Brad Jones (Australië, Feyenoord), Santiago Arias (Colombia, PSV), Nicolai Jørgensen (Denemarken, Feyenoord), Lasse Schöne (Denemarken, Ajax), Kasper Dolberg (Denemarken, Ajax). Albert Gudmundsson (IJsland, PSV), Reza Ghoochannejhad (Iran, Heerenveen), Alireza Jahanbakhsh (Iran, AZ), Hirving Lozano (Mexico, PSV), Hakim Ziyech (Marokko, Ajax), Karim El Ahmadi (Marokko, Feyenoord), Sofyan Amrabat (Marokko, Feyenoord), Tyronne Ebuehi (Nigeria, ADO-straks Benfica) en Renato Tapia (Peru, Feyenoord).

De 'Nederlandse' inbreng op het WK kwam ook van Bert van Marwijk, Mark van Bommel (technische stafleden Australië) en Frans Hoek (keeperstrainer Saudi-Arabië).

De nationale ploeg van Engeland vlak voor ze de strafschoppenserie van Colombia wonnen.Beeld Pro Shots / Action Images

22:52 dinsdag 3 juli 2018

Engeland heeft bij het WK in Rusland als laatste ploeg ternauwernood de kwartfinales bereikt. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate liet in Moskou tegen Colombia de winst liggen in de reguliere speeltijd (1-1). In de verlenging viel geen doelpunt, waarna het in de strafschoppenserie toch nog goed kwam voor de Britten: 4-3.

Aanvoerder Harry Kane maakte de 0-1 vanaf elf meter. Strafschoppen moesten ook de winnaar bepalen.Beeld Pro Shots / Action Images

12:29 dinsdag 3 juli 2018

Omdat tv-recensent Han Lips na twee weken WK zowel Hugo Borst als Johan Derksen even niet meer kon zien, besloot hij de achtste finale België-Japan te bekijken via België Eén. 'Daar zitten de gasten niet onderuitgezakt op banken en fauteuils, maar rechtop aan een tafel. Dat komt enthousiaster over - mogelijk ook omdat België nog aan het WK meedoet.'

Villa Sporza.Beeld Eén

12:00 dinsdag 3 juli 2018

Dat Nederland niet meedoet aan het WK voetbal, wil niet zeggen dat er niet gekeken kan worden. Juichen voor een ander is immers (bijna) net zo leuk. Op deze plekken kijk je het WK op groot scherm.

18:06 dinsdag 3 juli 2018

Zweden heeft zich als zevende land geplaatst voor de kwartfinales op het WK voetbal in Rusland. De ploeg van bondscoach Janne Andersson versloeg in Sint-Petersburg Zwitserland met 1-0. Emil Forsberg maakte in de 66e minuut het enige doelpunt met een van richting veranderd schot.

Het is voor Zweden de eerste keer sinds het WK van 1994 dat het land de laatste acht bereikt. Bij dat WK in de Verenigde Staten eindigden de Scandinaviërs als derde. Bij de eindronde in 2010 en 2014 ontbraken de Zweden. In de kwartfinale neemt Zweden het op tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en Colombia.

Berg
Zweden kreeg voor rust enkele goede kansen via Marcus Berg. De oud-speler van FC Groningen en PSV raakte de eerste keer de bal niet goed en zag de tweede keer doelman Yann Sommer redding brengen.

Halverwege de tweede helft opende Forsberg de score. De middenvelder kreeg de bal terug van Ola Toivonen en kon ongehinderd aanleggen. Zijn schot werd van richting veranderd door verdediger Manuel Akanji, waardoor Sommer kansloos was. Forsberg had dit toernooi al dertien keer op doel geschoten zonder succesvol te zijn. Met hulp van een Zwitserse voet lukte het eindelijk.

VAR
De Zwitsers gingen op zoek naar de gelijkmaker en lieten ruimte aan de Zweden om te counteren. Pas in blessuretijd was er een grote kans via invaller Haris Seferovic. De Zweedse doelman Robin Olsen keerde zijn kopbal. In de tegenaanval kreeg invaller Martin Olsson een duwtje dat door scheidsrechter Damir Skomina in eerste instantie met een strafschop werd beoordeeld. De Zwitserse verdediger Michael Lang moest van het veld met zijn tweede gele kaart.

Na het zien van de videobeelden besloot de arbiter de bal buiten het strafschopgebied te leggen. De vrije trap van Ola Toivonen werd gestopt door Sommer en bleek meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Middenvelder Albin Ekdal viert feest na afloop van het duel in Sint PetersburgBeeld Pro Shots / Action Images

14:36 dinsdag 3 juli 2018

Dan moeten we het toch eens over Brazilië hebben, vindt columnist Maarten Moll. 'Tegenwoordig is het mode om op het shirt van een nationaal elftal de wedstrijd te benoemen. En wat had de Braziliaanse kleermaker gedaan? Niets. Hij liet het shirt goddelijk geel.'

Goddelijk geelBeeld anp

21:58 maandag 2 juli 2018

België heeft in een wedstrijd om in te lijsten Japan verslagen in de achtste finales van het WK voetbal. In de vierde minuut van de extra tijd, na een slotfase met kansen over en weer, tikte invaller Nacer Chadli het winnende doelpunt binnen voor de formatie van bondscoach Roberto Martínez, 3-2. Eerder in de tweede helft waren de Belgen terug gekomen van een achterstand van 0-2.

Na de hervatting liep Japan namelijk uit door treffers van Genki Haraguchi en Takashi Inui. België kwam langszij door Jan Vertonghen en Marouane Fellaini.

België speelt nu in de kwartfinale tegen Brazilië.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

18:08 maandag 2 juli 2018

Op het WK van Rusland, waar de een na de andere favoriet sneuvelt, voldoet Brazilië voorlopig wel aan de verwachtingen. De meervoudig wereldkampioen rekende in de achtste finale in Samara af met Mexico (2-0), dat ondanks aardig spel zijn vliegende start op het toernooi tegen titelverdediger Duitsland verder geen vervolg kon geven.

Neymar vertolkte eindelijk de hoofdrol waar hij al twee weken naar op zoek is. Kort na de rust nam hij de 1-0 voor zijn rekening. In de slotfase bereidde de ster van Paris Saint-Germain, via de voet van de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa, de 2-0 van invaller Roberto Firmino voor.

Bij Mexico had PSV-aanvaller Hirving Lozano opnieuw een basisplaats.

Tegenstander van Brazilië in de kwartfinale is de winnaar van de wedstrijd tussen België en Japan.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

14:22 maandag 2 juli 2018

Maandagavond om 20.00 treedt België aan tegen Japan. België won drie wedstrijden - tegen Panama, Tunesië en Engeland - en werd poulewinnaar. Japan won in de poule van Colombia, speelde gelijk tegen Senegal en verloor van Polen.

Voor we weten of onze zuiderburen een ronde verder komen, wordt om 16.00 uur eerst Brazilië-Mexico gespeeld. Vele ogen zijn vanavond weer op sterspeler Neymar gericht, die tot nu toe pas één keer wist te scoren.

Brazilië won van Costa Rica en Servië en speelde gelijk tegen Zwitserland. Ook Mexico won maar twee wedstrijden in de poulfase: tegen Duitsland en Zuid-Korea. De ploeg verloor kansloos van Zweden met 3-0.

Vier jaar geleden stonden de twee ploegen ook tegenover elkaar op het WK. Toen bleef het 0-0.

22:51 zondag 1 juli 2018

Kroatië heeft de kwartfinales op het WK gehaald. De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic versloeg Denemarken via strafschoppen (3-2). Na een spectaculaire openingsfase, waarin beide landen binnen vier minuten tot scoren kwamen (1-1), vielen geen doelpunten meer in Nizjni Novgorod.

Luka Modric miste diep in de verlenging uit een strafschop de kans om de wedstrijd te beslissen, maar in de penaltyserie kwam het toch nog goed voor de Kroaten. Zelf misten ze twee keer vanaf elf meter, maar doelman Danijel Subasic stopte de strafschoppen van Christian Eriksen, Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen.

Kroatië strijdt zaterdag in Sotsji met Rusland om een plek bij de laatste vier. Het gastland had Spanje uitgeschakeld, ook via strafschoppen.

19:05 zondag 1 juli 2018

Rusland heeft tot veler verbazing de kwartfinales bereikt van het WK in eigen land. De thuisploeg, die al enigszins verrassend de groepsfase overleefde, schakelde Spanje in Moskou uit met een verdedigende tactiek.

Na 1-1 in de reguliere speeltijd vielen er in de verlenging geen doelpunten, waarna het gastland in de strafschoppenreeks toesloeg. Met dank aan doelman Igor Akinfejev, die zowel de inzet van Koke als van Iago Aspas keerde: 4-3.

Team Björn Kuipers leidde het duel in goede banen. Het Nederlandse arbitragekorps kende Rusland vlak voor de rust terecht een strafschop toe. Daaruit bracht Artem Dzjoeba de gelijkmaker op zijn naam. Door een eigen doelpunt van Sergei Ignasjevitsj was Rusland op achterstand gekomen. Rusland speelt op 7 juli in Sotsji in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en Denemarken.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

08:53 zondag 1 juli 2018

Rusland wacht zondag op het WK voetbal een grote uitdaging met in de achtste finale Spanje als tegenstander, de wereldkampioen van 2010.

Bij winst kan het toernooi voor het gastland amper nog kapot, nadat in de groepsfase twee van de drie wedstrijden werden gewonnen. Dat was al boven verwachting.

Spanje won tot nu toe pas één duel, van Iran (1-0). Tegen Portugal (3-3) en Marokko (2-2) werd gelijkgespeeld. De ontmoeting vindt plaats in Moskou.

De tweede achtste finale van zondag gaat in Nizjni Novgorod tussen Kroatië en Denemarken. Vooral de Kroaten maken tot dusverre indruk met drie opeenvolgende zeges in de groepsfase. Met name die op Argentinië (3-0) sprak tot de verbeelding.

Spelmaker Luka Modric lijkt uit te kunnen groeien tot één van de beste spelers van het toernooi.

Denemarken won van Peru en speelde gelijk tegen Australië en Frankrijk. Twee kwartfinalisten zijn inmiddels bekend: Frankrijk en Uruguay.

22:00 zaterdag 30 juni 2018

In navolging van Lionel Messi moet ook Cristiano Ronaldo naar huis. De Portugese superster werd zaterdag met zijn land in de achtste finales van het WK verslagen door Uruguay: 2-1. Niet Ronaldo, maar Edinson Cavani vertolkte met twee doelpunten de hoofdrol in Sotsji.

De Zuid-Amerikaanse ploeg van de 71-jarige bondscoach Oscar Tabárez, die al sinds 2006 de leiding heeft over het nationale elftal, treft Frankrijk in de kwartfinales. De Fransen maakten een einde aan de missie van Lionel Messi om met Argentinië eindelijk eens wereldkampioen te worden (4-3).

Met Uruguay trof de ploeg van bondscoach Fernando Santos de ploeg die in groep A alles had gewonnen. Op aangeven van Luis Suárez kopte Cavani al snel de 1-0 binnen. Portugal wist de hechte defensie van Uruguay pas na rust onder druk te zetten. Uit een hoekschop kopte Pepe de gelijkmaker binnen. Dat betekende pas de eerste tegentreffer voor Uruguay op dit WK.

Een paar minuten later stond Uruguay al weer op voorsprong, weer via Cavani. De spits van Paris Saint-Germain liep zich slim vrij en krulde de bal in een beweging om doelman Rui Patricio in de hoek. Tegenvaller voor Uruguay was dat de man van twee doelpunten even later geblesseerd naar de kant moest. In de slotfase drong Portugal aan, maar Uruguay hield stand.

18:59 zaterdag 30 juni 2018

Javier Mascherano heeft onmiddellijk na het verlies van Argentinië tegen Frankrijk in de achtste finale van het WK (3-4) zijn loopbaan als international beëindigd. "Het is voorbij," zei de 34-jarige Argentijn geëmotioneerd. "Vanaf nu ben ik supporter van onze nationale ploeg. Ik hoop dat de jongens in de toekomst veel succes hebben."

De oud-speler van FC Barcelona speelde vier keer op het WK. De eerste keer was dat in 2006 in Duitsland, waar ook Lionel Messi zijn opwachting maakte op de mondiale titelstrijd. In 2010 (Zuid-Afrika) was Mascherano aanvoerder. In 2014 haalde Mascherano met Argentinië de finale, waarin Duitsland na verlenging won.

Mascherano speelde 147 keer voor zijn land. Hij voetbalt nog wel in de Chinese competitie.

Mascherano speelde 147 keer voor zijn land. Hij voetbalt nog wel in de Chinese competitie.Beeld ProShots

18:08 zaterdag 30 juni 2018

In de eerste achtste finale van het WK voetbal heeft het talent Kylian Mbappé wereldster Lionel Messi overschaduwd en Frankrijk naar een overwinning op Argentinië geleid.

Hoewel de Zuid-Amerikaanse finalist van vier jaar geleden nog wel onverwacht een achterstand omboog in een voorsprong (2-1) kon het niet voorkomen dat de Fransen heersten op alle fronten. Op hun zege van 4-3 in de Kazan Arena viel weinig af te dingen.

Mbappé nam de 3-2 en 4-2 voor zijn rekening. Antoine Griezmann had de Fransen al vroeg uit een strafschop op voorsprong gezet, maar dankzij Ángel Di María en Gabriel Mercado kwam Argentinië verrassend terug. Benjamin Pavard zorgde met een prachtig schot vervolgens voor de 2-2.

Ver in blessuretijd maakte Sergio Agüero het met de 4-3 nog heel even spannend.

Het talent Kylian Mbappé heeft wereldster Lionel Messi overschaduwd en Frankrijk naar een overwinning op Argentinië geleid.Beeld anp

07:44 zaterdag 30 juni 2018

De knock-outronde van het WK voetbal begint met twee duels tussen grote voetbalvedettes. Om 16.00 uur is het eerst de beurt aan de vicewereldkampioen Argentinië en Europees vicekampioen Frankrijk.

Het is het duel tussen sterspeler Lionel Messi enerzijds en de Franse vedettes Antoine Griezmann en Kylian Mbappé aan de andere kant.

Frankrijk is een van de topfavorieten op dit WK, maar heeft ondanks twee zeges en een gelijkspel de topvorm nog niet laten zien. Argentinië ging hard onderuit tegen Kroatië (0-3) en wist zich pas door een zege op Nigeria (2-1) in de laatste groepswedstrijd te verzekeren van een plek in de achtste finales.

In Sotsji spelen om 20.00 uur Uruguay en Portugal om een plek in de kwartfinale. De Europese kampioen met sterspeler Cristiano Ronaldo moet zien te scoren tegen de Zuid-Amerikanen, die als enige ploeg op dit WK nog geen doelpunt incasseerden. "Ik heb er vertrouwen in dat wij de eerste ploeg zijn die dat kunnen veranderen," zo keek middenvelder Adrien Silva vooruit.

Bij Uruguay zorgde Luis Suárez voor twee doelpunten. "Zij zijn de kampioen van Europa. Er is geen grotere motivatie nodig om hen te verslaan," aldus de aanvaller.

Zaterdag vindt het duel plaats tussen Frankrijk en Argentinië, tussen sterspeler Lionel Messi en Franse vedettes Antoine Griezmann en Kylian Mbappé.Beeld anp

22:10 donderdag 28 juni 2018

Tunesië heeft afscheid genomen van het WK voetbal met een overwinning op Panama.

Het duel tussen beide reeds uitgeschakelde ploegen eindigde in 2-1. Bij rust keken de Tunesiërs nog tegen een achterstand aan. De ploeg van bondscoach Nabil Maâloul eindigde met drie punten als derde in groep G achter België en Engeland.

Panama bleef bij het WK-debuut steken op nul punten. Geheel tegen de verhouding in kwam Panama na ruim een halfuur op voorsprong. Een schot van José Luis Rodriguez werd door de Tunesische verdediger Yassine Meriah van richting veranderd. Aymen Mathlouthi, normaal derde doelman maar door blessures eerste keus, kon een doelpunt niet meer voorkomen. De ongelukkige verdediger kreeg de treffer op zijn naam.

Tunesië, dat tot dan de betere kansen had gehad, antwoordde met een aanval via de linkerkant. Oussama Haddadi gaf voor en de naar de eerste paal gekomen Fakhreddine Ben Youssef kopte net voorlangs.

Niet veel later schoot Wahbi Khazri, opnieuw op aangeven van de doorgestoomde Haddadi, over. De ruststand was bepaald niet overeenkomstig het spelbeeld: Tunesië had in de eerste helft liefst 73 procent balbezit. Zes minuten na rust viel de gelijkmaker alsnog. Ben Youssef tikte van dichtbij raak uit een voorzet van Khazri.

Een kwartier later kwamen de Tunesiërs op voorsprong. Nu was het Khazri zelf die, bediend vanaf de linkerkant door Haddadi, kon binnentikken.

Wahbi Khazri maakte de 2-1 tegen Panama.Beeld anp

22:03 donderdag 28 juni 2018

België heeft ten koste van Engeland op het WK de derde opeenvolgende zege behaald. Na de winst (1-0) op Engeland werden de Rode Duivels daarmee groepswinnaar.

Vooraf was er door beide al geplaatste landen nadrukkelijk op gespeculeerd dat de tweede plaats misschien wel gunstiger zou zijn, met het oog op de mogelijke verdere tegenstanders.

België toonde in elk geval nog enig initiatief in de ontmoeting tussen de teams, die in punten en doelsaldo gelijk stonden. Dat leidde in de 51e minuut tot de openingstreffer van Adnan Januzaj.

De Engelsen ondernamen weinig serieuze pogingen nog iets aan de achterstand te doen.

België stuit nu op Japan, Engeland op Colombia. Bij hernieuwd succes komen de Belgen in een schema terecht met mogelijke tegenstanders als Brazilië, Mexico en Frankrijk.

Vreugde bij het Belgische team na winst op Engeland.Beeld anp

18:15 donderdag 28 juni 2018

Colombia en Japan hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Rusland.

Japan verloor met 1-0 van het al uitgeschakelde Polen maar ontsnapte dankzij Colombia en fairplay. Colombia versloeg Senegal met 1-0 en daardoor eindigden Japan en de Senegalezen gelijk op 4 punten en eenzelfde doelsaldo (4-4).

Omdat Japan twee gele kaarten minder pakte (4 tegen 6) in de groepswedstrijden mogen de Japanners verder in het toernooi. Het gebeurde nog nooit dat een land doorging op het WK op basis van fairplay.

Colombia speelt tegen de nummer twee van poule G, Japan tegen de winnaar van die groep. Engeland en België gaan in die groep later op donderdag onderling uitmaken wie eerste en wie tweede wordt. Bij een gelijkspel gaat het daar ook om de gele kaarten wie er groepswinnaar wordt.

07:59 donderdag 28 juni 2018

Bij het WK voetbal in Rusland vallen vandaag de laatste beslissingen in de groepsfase.

Om 16.00 uur beginnen de afsluitende duels in groep H. Japan speelt in Volgograd tegen Polen en Senegal neemt het in Samara op tegen Colombia.

Japan heeft als koploper met vier punten aan een gelijkspel genoeg voor een plek in de achtste finales. Polen is met nul punten al uitgeschakeld. Senegal, dat ook op vier punten staat, heeft eveneens aan een remise voldoende voor kwalificatie. Colombia (drie punten) daarentegen moet winnen om op eigen kracht de laatste zestien te bereiken.

In poule G staat alleen nog de groepswinst op het spel. Engeland en België staan beide op zes punten, ook met dezelfde doelcijfers (8-2), en spelen vanaf 20.00 uur in Kaliningrad tegen elkaar.

Het duel tussen Panama en Tunesië, dat in Saransk ook om 20.00 uur aanvangt, gaat alleen nog om de eer.

21:57 woensdag 27 juni 2018

Zwitserland heeft zich met een gelijkspel tegen Costa Rica (2-2) bij de laatste zestien ploegen van het WK geschaard. De nummer zes van de wereldranglijst was in de eerste twee groepsduels met Brazilië (1-1) en Servië (2-1) beduidend beter op dreef. Maar het tegenvallende optreden was genoeg voor een volgende ontmoeting met Zweden in de achtste finales.

De Zwitsers moeten het in die wedstrijd zonder Stephan Lichtsteiner en Fabian Schär doen. Zij kregen hun tweede gele kaart van het toernooi en moeten een schorsing van één duel uitzitten. Zwitserland had met een ruime zege Brazilië nog kunnen aflossen als groepswinnaar, maar de ploeg stelde teleur in Nizjni Novgorod.

Niet Zwitserland maar het al uitgeschakelde Costa Rica had op voorsprong moeten komen. Doelman Yann Sommer wist met fraaie reflexen te voorkomen dat Joel Campbell en Bryan Oviedo scoorden. De Zwitserse keeper ontsnapte ook toen Celso Borges de paal raakte en Daniel Colindres zijn schot via de onderkant van de lat weer het veld in zag stuiteren.

Zwitserland had minder kansen voor de openingstreffer nodig. Blerim Dzemaili twijfelde in de 31e minuut geen moment toen Breel Embolo hem aanspeelde (1-0). Ook op voorsprong bleven de Zwitsers matig spelen. Costa Rica vocht wel voor wat het waard was en werd daar in de 56e minuut voor beloond. Kendall Waston bezorgde zijn ploeg de eerste treffer op dit WK. Dat doelpunt werd gevierd alsof Costa Rica zich voor de achtste finales had geplaatst.

Josip Drmic leek de Zwitsers in de slotfase alsnog naar een zege te schieten (2-1). Met dank aan een benutte strafschop van Bryan Ruiz verlaat Costa Rica het WK met een punt. De oud-speler van FC Twente trof doel via de onderkant van de lat en doelman Sommer.

Blerim Dzemaili viert zijn treffer met zijn Zwitserse ploeggenoten.Beeld afp

21:58 woensdag 27 juni 2018

Enkele uren nadat regerend wereldkampioen Duitsland uit het WK was gevlogen, liet een andere favoriet voor de titel zich niet verrassen. Het Braziliaanse voetbalelftal versloeg Servië met 2-0 en plaatste zich zo als groepswinnaar voor de achtste finales. Met zeven punten uit drie duels kan de 'Seleção' een prima tussenrapport laten zien, maar echt veel indruk hebben de sterren van bondscoach Tite nog niet gemaakt in Rusland.

Servië had na de late nederlaag tegen Zwitserland moeten winnen om de achtste finales te bereiken, maar de Oost-Europeanen wisten het Brazilië alleen na rust even lastig te maken. Veel aanvallen gingen via Dusan Tadic. Een paar uur voor de aftrap maakte Ajax bekend dat de 29-jarige spelmaker van Southampton naar Amsterdam komt. Tadic kan terugkijken op een goed WK, waarop hij in iedere wedstrijd aardige dingen liet zien.

Erik ten Hag zal er niet rouwig om zijn dat Servië bleef steken in de groepsfase. De trainer van Ajax kan Tadic nu al snel gaan inbouwen in zijn elftal. Ten Hag wil eind juli met al zijn WK-gangers aantreden tegen Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League.

Voor Brazilië gaat het WK in de achtste finale verder tegen Mexico, dat in de groep wist te winnen van Duitsland (1-0). De ploeg van Tite heeft de hooggespannen verwachtingen nog niet helemaal kunnen waarmaken. Slechts af en toe liet de vijfvoudig wereldkampioen het 'sambavoetbal' zien waarmee het beroemd is geworden. Neymar eist de meeste aandacht op, maar Philippe Coutinho is vooralsnog de belangrijkste speler van de Brazilianen. Met een prachtige steekbal op Paulinho leidde hij de openingstreffer in.

Servië wist Brazilië na rust even in de problemen te brengen. Spits Aleksandar Mitrovic liet echter drie kansen op de gelijkmaker onbenut. Kort daarna kopte Thiago Silva uit een hoekschop van Neymar de 2-0 binnen en daarmee was de wedstrijd beslist.

Neymar en Thiago Silva.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

19:10 woensdag 27 juni 2018

Bondscoach Joachim Löw weet nog niet of hij aanblijft als bondscoach van de nationale voetbalploeg van Duitsland. "Daarvoor is het nu nog te vroeg", zei hij na de smadelijke nederlaag van Zuid-Korea (0-2). "Daar moeten we maar eens enkele gesprekken over gaan voeren.''

Löw zette vorige maand nog zijn handtekening onder een nieuw contract dat pas na het volgende WK van 2022 in Qatar afloopt. Teammanager Oliver Bierhoff van de Duitse ploeg stelde na de nederlaag tegen de Zuid-Koreanen dat hij verwacht dat Löw ook na de snelle uitschakeling op het WK aanblijft. De bondscoach zelf wil echter niet meteen uitsluitsel geven. "Daarvoor ben ik nu veel te teleurgesteld", zei hij.

Löw draagt sinds 2006 de verantwoording over de viervoudig wereldkampioen. "En steeds haalden we de finale of de halve finales. Ook nu hadden we een plan. Maar dat hebben we niet op het veld kunnen waarmaken. Ons spel was niet solide en als we in de slotfase alsnog kansen kregen, dan deden we daar te weinig mee. We hebben verloren van Mexico en Zuid-Korea en met heel veel moeite gewonnen van Zweden. Dan verdien je het niet om verder te gaan. We zijn terecht uitgeschakeld."

Joachim Löw na de uitschakeling van Duitsland in de groepsfase van het WK.Beeld afp

18:23 woensdag 27 juni 2018

Het overkwam Frankrijk in 2002, Italië in 2010 en Spanje in 2014. En nu vliegt ook Duitsland als regerend wereldkampioen al in de groepsfase uit het WK. Voor de 'Mannschaft' is het mondiale toernooi in Rusland na drie wedstrijden voorbij.

Frankrijk pakte op het WK 2002 als wereldkampioen slechts één punt in de groep. Italië vloog er op het WK van 2010 als titelhouder met twee puntjes uit. Spanje veroverde in Zuid-Afrika de wereldtitel, maar moest vier jaar later al na drie groepswedstrijden naar huis. De Spanjaarden wisten na de nederlagen tegen Oranje (5-1) en Chili (2-0) al dat ze hun titel zouden kwijtraken.

Twitter bericht wordt geladen...

18:05 woensdag 27 juni 2018

De Duitse voetbalploeg heeft voor het eerst de groepsfase van het WK niet overleefd. De regerend wereldkampioen eindigde op de mondiale eindronde in Rusland met drie punten onderaan in groep F en moet zo na drie wedstrijden al naar huis.

De viervoudig wereldkampioen bereikte tijdens de vorige WK-deelnames waarin via een poulesysteem werd gespeeld altijd de volgende ronde. De 'Mannschaft' veroverde in 1954, 1974, 1990 en 2014 de wereldtitel, verloor vier keer de WK-finale en eindigde ook vier keer als derde.

De 'slechtste' prestatie tot aan het WK van Rusland was uitschakeling in de tweede groepsfase in 1978. De Duitsers eindigden toen als derde in de groep, achter Italië en het Nederlands elftal dat de finale haalde, waarin het moest buigen voor gastland Argentinië.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw maakte op het WK in Rusland slechts twee doelpunten, beide in de wedstrijd tegen Zweden (2-1). Niet eerder scoorde de 'Mannschaft' zo weinig op een mondiale eindronde.

Zweden heeft zich bij het WK enigszins verrassend op eigen kracht geplaatst voor de achtste finales. De Scandinaviërs, die nog niet veel indruk hadden gemaakt in Rusland, bleven koploper Mexico met 3-0 de baas. Voor Zweden kwamen Ludwig Augustinsson, Andreas Granqvist (ex-FC Groningen) en Edson Alvarez (eigen doel) tot scoren.

Dankzij de ruime zege eindigde de ploeg van bondscoach Janne Andersson in poule F bovenaan met zes punten, evenveel als Mexico dat dankzij de sensationele nederlaag van Duitsland tegen Zuid-Korea (0-2) met de schrik vrij kwam.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Jang Hyun-soo (L) van Zuid-Korea in duel met Toni Kroos.Beeld afp
Toni Kroos.Beeld afp

11:49 woensdag 27 juni 2018

Columnist Maarten Moll is een fan van commentator Arno Vermeulen, die gisteren zomeravondpotje Denemarken-Frankrijk versloeg. 'Arno was de enige die in vorm was.'

07:13 woensdag 27 juni 2018

Wereldkampioen Duitsland strijdt in groep F voor een plek bij de laatste zestien. Dankzij de ontsnapping tegen Zweden (2-1 winst in de laatste seconde) maken de Duitsers nog kans op de achtste finales. Ze moeten dan wel winnen van het al uitgeschakelde Zuid-Korea, maar ook een gelijkspel zou genoeg kunnen zijn. Brazilië heeft in groep E aan een punt genoeg tegen Servië om verder te gaan.

Duitsland begint woensdag om 16.00 uur, net als de andere wedstrijd in groep F tussen Mexico en Zweden. Mochten de Scandinaviërs en ook de Duitsers weten te winnen, dan wordt er gekeken naar het doelsaldo van de drie landen (Mexico, Zweden en Duitsland).

Na Duitsland is de andere favoriet aan de beurt tegen Servië. Om 20.00 uur hopen de Serven op een stunt door Brazilië naar huis te sturen en zelf door te gaan. Daarvoor hebben ze een overwinning nodig. In het andere groepsduel heeft Zwitserland aan een gelijkspel tegen het al uitgeschakelde Costa Rica genoeg voor een plaats bij de laatste zestien.

Mochten zowel Duitsland als Brazilië zich plaatsen, dan zouden ze elkaar weleens kunnen treffen in de achtste finale.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld Pro Shots

07:09 woensdag 27 juni 2018

De Russische politie heeft zestien locaties ontruimd in WK-stad Rostov. Bij het Topos Congress-Hotel was sprake van een bommelding. Het bleek loos alarm.

De overige hotels en restaurants werden ontruimd als onderdeel van de routine, meldde de politie. Nergens werden "gevaarlijke objecten'' aangetroffen.''
Het Topos Congress-Hotel staat op de lijst van officiële WK-hotels van de wereldvoetbalbond FIFA. Hulpdiensten waren naar het hotel uitgerukt met politievoertuigen, ambulances en speurhonden, zeggen getuigen. Buiten het hotel werden de geëvacueerde gasten ondervraagt door de Russische geheime dienst.

Rond 1.30 meldde de politie dat alle hotels en restaurants weer zijn vrijgegeven.
Rostov is een van de elf speelsteden van het WK.

Dinsdagavond werd er de wedstrijd tussen Kroatië en IJsland gespeeld. De Kroaten wonnen met 2-1.

17:54 dinsdag 26 juni 2018

Frankrijk en Denemarken hielden een goed gevoel over aan hun gelijkspel (0-0) in het Loezjniki-stadion van Moskou. Beide ploegen kregen wat ze wilden, Frankrijk de groepswinst en Denemarken een plek in de achtste finales.

Frankrijk wist vooraf dat het bij een gelijkspel zeker was van de groepswinst en Denemarken had aan een punt voldoende om Australië achter zich te houden als die ploeg onverhoopt van Peru zou winnen.

Achteraf was al die voorzichtigheid helemaal niet nodig geweest, want bondscoach Bert van Marwijk ging onderuit met Australië (0-2).

Rust gunnen
De Franse bondscoach Didier Deschamps greep het laatste groepsduel aan om Paul Pogba, Kylian Mbappé, Hugo Lloris, Blaise Matuidi, Samuel Umtiti en Corentin Tolisso rust te gunnen. De Denen trapten af zonder Nicolai Jørgensen en Lasse Schöne. Kasper Dolberg startte ook op de bank maar mocht in tegenstelling tot zijn twee collega's uit de eredivisie wel invallen.

Frankrijk en Denemarken deden geen moeite om te camoufleren dat niet verliezen belangrijker was dan risico's nemen om te winnen. Beide ploegen bewogen in een traag tempo over het veld. Doelpogingen waren schaars, kansen waren al helemaal een zeldzaamheid. Voor rust dacht Christian Eriksen heel even dat hij en Denemarken recht op een strafschop hadden. Veel spannender werd het niet in de eerste helft.

Een leuke wedstrijd
Australië stond al snelmet 2-0 achter tegen Peru. Maar dat was voor Frankrijk en Denemarken geen reden om er alsnog een leuke wedstrijd van te maken. De Fransen probeerden de groepswinst veilig te stellen met veel balbezit.

De Denen gooiden ook niet alles op de aanval om alsnog de poule als koploper af te kunnen sluiten. Dat was jammer voor de neutrale fans in het stadion die af en toe lieten merken dat ze op meer spektakel hadden gerekend.

22:27 dinsdag 26 juni 2018

Kroatië heeft groep D op het WK afgesloten als winnaar. Zonder enkele belangrijke spelers wonnen de Kroaten met 2-1 van IJsland, dat voor zijn laatste kans streed.

Argentinië ontsnapte aan uitschakeling door vlak voor tijd de 2-1 te maken tegen Nigeria. IJsland moest winnen van Kroatië om zicht te houden op een plek bij de achtste finales.

De bondscoach van de Kroaten, Zlatko Dalic, had een B-elftal opgesteld met sterspeler Luka Modric als uitzondering in de basis. Zo kreeg reservedoelman Lovre Kalinic een startplek. IJsland had alle pijlen gericht op de enige aanvaller Alfred Finnbogason, de oud-topscorer van de eredivisie.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld ANP

15:23 dinsdag 26 juni 2018

'Verwachting is terreur,' schrijft Maarten Moll in zijn WK-column. Die woorden waren volgens hem van toepassing op de wedstrijd tussen Portugal en Iran.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

14:05 dinsdag 26 juni 2018

Dinsdag vallen op het WK voetbal de beslissingen in poule C en D. Om 16.00 uur zou een salonremise tussen Frankrijk en Denemarken, met Ajacieden Lasse Schöne en Kasper Dolberg, veel spanning wegnemen. Frankrijk wordt met een punt groepswinnaar, Denemarken heeft aan een punt genoeg voor de volgende ronde.

Dat zou dan ten koste gaan van Australië die op hetzelfde moment speelt tegen Peru. De ploeg van Bert van Marwijk moet met twee doelpunten verschil winnen van Peru om in het toernooi te blijven. In dat geval moet Denemarken verliezen.

21:53 maandag 25 juni 2018

Spanje en Portugal hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK. De Spanjaarden wisten in hun laatste groepswedstrijd tegen het al uitgeschakelde Marokko op de valreep een nederlaag te voorkomen: 2-2. Portugal gaf in de slotfase een voorsprong weg tegen Iran, maar de 1-1 was genoeg om verder te gaan.

Beide Zuid-Europese landen eindigden na drie wedstrijden op vijf punten, Iran moet met vier punten naar huis. Op basis van het aantal gemaakte doelpunten is Spanje groepswinnaar en treft het dus gastland Rusland in de achtste finales. Portugal moet het als nummer twee opnemen tegen Uruguay, dat alle wedstrijden in groep A won.

Marokko, met Karim El Ahmadi en Hakim Ziyech in de basis, werd laatste in de poule met één punt.

Ajacied Ziyech (midden) viert het feest mee na de 1-0 van Khalid Boutaib (links)Beeld Pro Shots

21:31 maandag 25 juni 2018

Het WK is pas net halverwege, maar nu al is in Rusland een recordaantal strafschoppen gegeven. Tijdens de groepswedstrijd tussen Portugal en Iran ging de bal voor de negentiende keer tijdens dit toernooi op de stip. Het record stond op achttien strafschoppen, bij de WK's van 1990, 1998 en 2002.

De invloed van de videoarbiter is groot op de mondiale eindronde in Rusland. Ook bij Portugal tegen Iran ging de bal op de stip na interventie van de arbiters achter de tv-camera's. Scheidsrechter Enrique Cáceres had in eerste instantie geen overtreding gezien toen Cristiano Ronaldo in het strafschopgebied onderuitging. Cáceres liet doorspelen, maar hoorde even later van de videoarbiters dat hij de beelden moest terugkijken. Op basis daarvan concludeerde hij dat de bal voor de negentiende keer dit toernooi op de stip moest gaan.

Ronaldo wist dat record niet op te luisteren met een doelpunt. De Portugese vedette zag zijn strafschop gekeerd worden door de doelman van Iran. Het betekende al de vijfde misser op dit WK, nog één minder dan het record uit 2010.

18:02 maandag 25 juni 2018

Uruguay is met drie overwinningen de winnaar geworden van groep A. In Samara werd Rusland met 3-0 naar de tweede plaats verwezen. Een ingeschoten vrije trap door Luis Suárez, een eigen doelpunt van Denis Tsjerysjev en een late treffer van Edinson Cavani resulteerden in de eindstand.

Rood
Door een rode kaart (twee keer geel) voor Igor Smolnikov speelden de Russen een uur met een man minder. Al vooraf wisten beide ploegen door hun twee eerdere overwinningen dat ze geplaatst waren voor de achtste finales. Uruguay moest winnen om zich tot groepswinnaar te kronen.

Het Zuid-Amerikaanse land speelt nu tegen de nummer twee van groep B en Rusland neemt het op tegen de winnaar van diezelfde groep, waarin Iran, Portugal en Spanje strijden voor de twee bovenste plekken.

Onderin
Saudi-Arabië heeft het WK in Rusland toch nog positief afgesloten met een overwinning op Egypte: 2-1. Beide al uitgeschakelde landen speelden vooral voor de eer. De Saudische spelers wilden nog wat laten zien en in de blessuretijd schoot Salem Al-Dossari zijn land naar de winst. Egypte was nog op voorsprong gekomen door Mohamed Salah. Salman Al-Faraj (strafschop) trok vlak voor rust de stand gelijk.

Egypte wacht na drie WK-deelnames (1934, 1990 en 2018) nog steeds op zijn eerste overwinning ooit op de mondiale eindronde.

Oud-Ajacied Luis Suarez maandagmiddag in Samara.Beeld Pro Shots / Action Images

15:49 maandag 25 juni 2018

Maandag begint de laatste pouleronde op dit WK. Rusland en Uruguay beginnen om 16.00 uur gelijktijdig met de uitgeschakelde poulegenoten Saudie-Arabië en Egypte.

Om 20.00 uur staat er meer op het spel. Portugal en Iran strijden tegen elkaar voor een plek in de achtste finales. Ook Spanje is er nog, de Zuid-Europeanen nemen het op tegen Marokko.

21:59 zondag 24 juni 2018

Voor Polen is het WK in Rusland op een grote teleurstelling uitgelopen. De ploeg van bondscoach Adam Nawalka ging ook onderuit tegen Colombia (3-0) en is daardoor na twee duels al uitgeschakeld.

Polen wist zich niet te revancheren voor de nederlaag in de eerste groepswedstrijd tegen Senegal (1-2). Colombia heeft de kansen op een plaats in de achtste finales wel nog in eigen hand. De formatie heeft slechts één puntje minder dan Senegal en Japan. Colombia sluit de groepsfase donderdag af tegen Senegal. De formatie dankte de zege op Polen aan treffers van Yerry Mina, Radamel Falcao en Juan Cuadrado.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

18:54 zondag 24 juni 2018

Het WK-duel tussen Senegal en Japan heeft geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen hielden elkaar op 2-2 in Jekaterinenburg.

Zo bleven Senegal en Japan ongeslagen op de mondiale eindronde in Rusland. De formatie uit Afrika opende het WK met een zege op Polen (2-1). Japan hield ook enigszins verrassend drie punten over aan de ontmoeting met Colombia (2-1), dat nagenoeg de hele wedstrijd met tien man voetbalde.

Colombia en Polen kunnen zich zondag tijdens hun onderlinge duel geen nederlaag meer veroorloven. De verliezer van dat duel moet het WK na de groepsfase verlaten.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

15:56 zondag 24 juni 2018

Engeland is na twee groepswedstrijden op het WK in Rusland al zeker van een plaats bij de laatste zestien. Na een moeizame overwinning op Tunesië (2-1) hadden de Engelsen geen kind aan Panama. Het werd liefst 6-1 door drie doelpunten van Harry Kane, twee van verdediger John Stones en een treffer van Jesse Lingard.

Felipe Baloy zorgde nog voor grote euforie bij de Panamese fans door het eerste WK-doelpunt te maken voor Panama.

Engeland had op een mondiale eindronde nog nooit zes doelpunten in een wedstrijd gemaakt en won nog nooit met zo'n ruime marge. Kane is met vijf doelpunten nu topscorer van het WK.

Door de winst van Engeland is ook België zeker van de achtste finales. Tunesië en Panama zijn uitgeschakeld. In de laatste wedstrijd van groep G mogen België en Engeland onderling uit gaan maken wie groepswinnaar wordt.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld ap

22:01 zaterdag 23 juni 2018

Dankzij een doelpunt diep in blessuretijd van Toni Kroos heeft Duitsland de kansen op een langer verblijf op het WK in Rusland in eigen hand gehouden. De middenvelder bezorgde de regerend wereldkampioen in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd de winst op Zweden: 2-1. Duitsland kwam daardoor net als de Scandinavische ploeg op drie punten, Mexico gaat met zes punten aan kop in de groep.

Ola Toivonen had Zweden na een half uur op voorsprong gebracht. Marco Reus trok de stand kort na rust gelijk. De 'Mannschaft' moest in de slotfase met tien man verder, nadat verdediger Jérôme Boateng zijn tweede gele kaart had gekregen.

Met een gelijkspel balanceerde Duitsland op de rand van uitschakeling, maar Kroos zorgde in de laatste seconden voor enorme opluchting en een aanzienlijk beter uitzicht op een vervolg in Rusland.

Marco Reus maakte de aansluitingstreffer.Beeld Pro Shots

18:59 zaterdag 23 juni 2018

Mexico heeft bijna voldaan aan de eerste doelstelling op het WK. Met aanvaller Hirving Lozano van PSV in de gelederen won de ploeg ook van Zuid-Korea (2-1). Daardoor ligt een plaats in de achtste finales voor het grijpen.

Carlos Vela (uit een strafschop) en Javier Hernández waren de doelpuntenmakers van Mexico, dat tijdens het eerste optreden op het WK Duitsland verraste (1-0). Lozano maakte toen het enige doelpunt tegen de regerend wereldkampioen. Hij was tegen Zuid-Korea opnieuw belangrijk met een assist op de treffer van Hernández.

De treffer van Zuid-Korea viel pas diep in blessuretijd. Son Heung-min liet met een fraaie trap zien waarom hij zo wordt gewaardeerd bij Tottenham Hotspur.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld Pro Shots

18:52 zaterdag 23 juni 2018

Bondscoach Joachim Löw van Duitsland heeft maatregelen genomen na het verloren WK-duel met Mexico (0-1). Hij heeft zaterdagavond vanaf 20.00 uur in de tweede groepswedstrijd tegen Zweden geen plaats meer voor Mesut Özil en Sami Khedira in zijn basisformatie.

Özil en Khedira maakten een matige indruk tegen Mexico. Özil kreeg in de aanloop naar het WK ook al veel kritiek omdat hij samen met ploeggenoot Ilkay Gündogan op de foto ging met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Vergeleken met het duel met de Mexicanen verschijnen Sebastian Rudy en Marco Reus nu wel aan de aftrap.

Löw heeft Antonio Rüdiger aangewezen als vervanger van de geblesseerde Mats Hummels. Linksback Jonas Hector keert terug na een blessure en vervangt Marvin Plattenhardt.

17:57 zaterdag 23 juni 2018

Op het WK in Rusland zijn nu al meer strafschoppen gegeven dan op de vorige mondiale eindronde van 2014 in Brazilië. In de groepswedstrijd tussen Mexico en Zuid-Korea, het 28e duel op dit WK, ging de bal voor de veertiende keer op dit toernooi op de stip. In Brazilië werden gedurende het hele WK, dat 64 wedstrijden telt, dertien strafschoppen gegeven, zo zocht databureau Gracenote uit.

De invloed van de videoarbiter is groot in Rusland. Al zes keer ging de bal op de stip na interventie van de scheidsrechters achter de tv-camera's. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf Brazilië vrijdag een strafschop in de wedstrijd tegen Costa Rica. Op advies van de videoarbiter en na het terugzien van de beelden besloot de Nederlander zijn beslissing echter terug te draaien.

Het WK-record wat betreft aantal strafschoppen staat op achttien (in 1990, 1998 en 2002). Van de veertien penalty's die in Rusland zijn gegeven, leverden er elf een doelpunt op. Lionel Messi, Christian Cueva en Gylfi Sigurdsson misten vanaf elf meter.

16:12 zaterdag 23 juni 2018

België voldoet op het WK voorlopig aan de hoge verwachtingen van de eigen aanhang. De 'Rode Duivels' maakten indruk in de tweede groepswedstrijd en versloegen Tunesië met maar liefst 5-2.

Romelu Lukaku en Eden Hazard scoorden beiden tweemaal in het stadion van Spartak Moskou. Lukaku leidt nu samen met Cristiano Ronaldo het klassement voor topscorers op het WK. Beide aanvallers hebben in twee duels al viermaal gescoord. België, dat het WK opende met een zege op Panama (3-0), kan een plaats in de achtste finales nauwelijks meer ontgaan. Als Panama zondag niet stunt tegen Engeland, dan is de eerste opdracht op de mondiale eindronde al voldaan. In dat geval strijden België en Engeland donderdag tijdens het onderlinge duel om de groepswinst.

Aanvallend viel België alleen te verwijten dat het met de koelbloedige Lukaku en de soms ongrijpbare Eden Hazard en Kevin De Bruyne niet nog meer scoorde. De ploeg van de Spaanse bondscoach Roberto Martínez verdedigde af en toe wel slordig. Tunesië wist dat echter onvoldoende af te straffen.

Hazard (strafschop) en Lukaku schoten België in zestien minuten naar 2-0. Na de 2-1 van Dylan Bronn misten Yannick Carrasco, Toby Alderweireld en De Bruyne kansen op een derde Belgische treffer voordat opnieuw Lukaku er alsnog voor zorgde dat zijn ploeg met een marge van twee doelpunten mocht gaan rusten.

België leek op weg naar een monsterscore toen Hazard in de 51e minuut een voorzet van Alderweireld goed inschatte (4-1). Bondscoach Martínez keek echter al verder dan het duel met Tunesië en haalde zijn topschutters Lukaku en Hazard snel naar de kant. Invaller Michy Batshuayi miste eerst nog drie grote kansen voordat hij wel scoorde, waarna de Tunesiër Wahbi Khazri in blessuretijd de eindstand bepaalde.

Romelo Lukaku is nu gedeeld topscorer op het WKBeeld Pro Shots

12:59 zaterdag 23 juni 2018

De Belgische voetbalploeg begint om 14.00 uur aan het WK-duel met Tunesië in dezelfde opstelling als in de eerste wedstrijd tegen Panama. Die wedstrijd wonnen de Rode Duivels met 3-0. Dedryck Boyata speelt opnieuw centraal achterin met naast zich Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. De 27-jarige verdediger van Celtic komt in actie omdat Vincent Kompany en Thomas Vermaelen vanwege blessures niet beschikbaar zijn.

Eden Hazard, Romelu Lukaku en Dries Mertens vormen de aanval van de Belgen. Thomas Meunier en Yannick Carrasco zijn de vleugelspelers en Axel Witsel en Kevin de Bruyne staan op het middenveld van de ploeg van bondscoach Roberto Martinez.

Tunesië begint grotendeels met dezelfde opstelling als in het duel met Engeland, dat met 2-1 werd verloren. Daarin moest bondscoach Nabil Maaloul al vroeg zijn doelman Mouez Hassen wisselen voor Farouk Ben Mustapha. Ben Mustapha begint tegen België. Verder start Maaloul met negen dezelfde veldspelers. Alleen Saîf-Eddine Khaoui neemt de plaats in van Naïm Sliti, waardoor Tunesië op papier met een middenvelder meer en een aanvaller minder speelt.

07:26 zaterdag 23 juni 2018

Het Duitse voetbalelftal moet zaterdagavond zien te voorkomen dat de jacht op titelprolongatie al eindigt in de groepsfase.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw staat na de verloren openingswedstrijd tegen Mexico (0-1) direct onder zware druk. De regerend wereldkampioen heeft in Sotsji tegen Zweden een resultaat nodig, anders dreigt een vroege aftocht.

Druk opvoeren
Zweden heeft na de winst op Zuid-Korea (1-0) al drie punten op zak. Mexico, met PSV'er Hirving Lozano als blikvanger, kan de druk op de Duitsers verder opvoeren als het in Rostov ook wint van de Koreanen.

Die wedstrijd begint om 17.00 uur Nederlandse tijd, drie uur later is de aftrap in Sotsji. Duitsland vliegt al uit het toernooi als zowel Mexico als Zweden wint.

Rode Duivels
België en Tunesië openen de tiende WK-dag om 14.00 uur in het Spartak-stadion van Moskou. De 'Rode Duivels' beleefden een goede start in het toernooi door Panama met 3-0 te verslaan, Tunesië moest met 2-1 buigen voor Engeland.

België kan nog steeds niet beschikken over de geblesseerde verdedigers Vincent Kompany en Thomas Vermaelen.

De Duitse bondscoach Joachim LöwBeeld anp

21:59 vrijdag 22 juni 2018

Zwitserland heeft het levendige en bij vlagen attractieve WK-duel met Servië op de valreep gewonnen. Xherdan Shaqiri bezorgde de Zwitsers in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de winst: 2-1. De aanvaller van Stoke City werd vanaf eigen helft de diepte ingestuurd en rondde het knap af.

Zwitserland, dat eerder Brazilië op 1-1 had gehouden, kwam dankzij de late zege op vier punten. De ploeg van bondscoach Vladimir Petkovic deelt daarmee de eerste plaats met de Brazilianen. Servië, dat in Kaliningrad een vroege voorsprong uit handen gaf, bleef op drie punten staan.

De Zwitsers nemen het woensdag in de laatste groepswedstrijd op tegen het nog puntloze en al uitgeschakelde Costa Rica, Servië treft Brazilië.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

18:59 vrijdag 22 juni 2018

Nigeria heeft op het WK met 2-0 gewonnen van IJsland, met dank aan een oud-speler van VVV-Venlo. Ahmed Musa vertolkte met twee fraaie doelpunten de hoofdrol in Volgograd. De 25-jarige Nigeriaan zorgde ervoor dat de strijd om de tweede plek in groep D achter Kroatië helemaal openligt.

Kroatië is met zes punten al verzekerd van een plek in de achtste finales. De Kroaten begonnen het WK met winst op Nigeria (2-0) en overklasten donderdag ook Argentinië (3-0).

De Argentijnen hadden eerder genoegen moeten nemen met één punt tegen IJsland (1-1) en staan onderaan in de poule. De ploeg van Lionel Messi moet dinsdag winnen van Nigeria om de laatste zestien te halen. De verliezend finalist van het vorige WK is ook afhankelijk van het resultaat bij IJsland - Kroatië.

16:41 vrijdag 22 juni 2018

Brazilië heeft zijn eerste overwinning geboekt op het WK voetbal. De Brazilianen versloegen Costa Rica in Sint-Petersburg met 2-0. Brazilië heeft na twee duels vier punten in poule E. Costa Rica is na twee nederlagen uitgeschakeld.

Het duurde heel lang voordat Brazilië tot scoren kwam. Philippe Coutinho zorgde in blessuretijd voor de bevrijdende treffer door de bal langs doelman Keylor Navas te tikken. Ook Neymar pakte daarna nog zijn doelpunt mee.

Scheidsrechter Björn Kuipers had eerder een strafschop voor Brazilië teruggedraaid na het zien van de videobeelden.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

07:16 vrijdag 22 juni 2018

In de eerste WK-wedstrijd op vrijdag aast Brazilië op revanche. De vijfvoudige wereldkampioen kon in de openingswedstrijd tegen Zwitserland (1-1) nog niet imponeren. In het duel met Costa Rica, dat om 14.00 uur in Sint-Petersburg begint, moet de ploeg van bondscoach Tite gaan excelleren.

Brazilië kan in elk geval aantreden met smaakmaker Neymar. De getalenteerde aanvaller kon tegen Zwitserland het verschil nog niet maken en sloeg daarna een training over, omdat hij weer last had van de voet waaraan hij eerder dit jaar was geopereerd.
Na het duel tussen Brazilië en Costa Rica (poule E) zijn in groep D Nigeria en IJsland aan de beurt (17.00 uur in Volgograd). Beide landen kunnen met een overwinning een flinke stap zetten naar de achtste finales. Kroatië (zes punten) is al geplaatst, Argentinië (één punt) bungelt.

De WK-avond wordt in Kaliningrad afgesloten door Servië en Zwitserland (aanvang: 20.00 uur). Servië, dat in poule E opende met een zege van 1-0 op Costa Rica, is met een tweede overwinning zeker van de volgende ronde.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld Pro Shots / Bildbyran

21:54 donderdag 21 juni 2018

Kroatië heeft zich in groep D van het WK in Rusland al na twee wedstrijden geplaatst voor de achtste finales.

De ploeg van bondscoach Zlatko Dalic versloeg het onthutsend zwakke Argentinië met 3-0. De openingstreffer kwam op naam van Ante Rebic, die in de 53e minuut een blunder van doelman Willy Caballero op fraaie wijze afstrafte. Luka Modric besliste het grimmige duel in de tachtigste minuut met een afstandsschot.

In de extra tijd zorgde Ivan Rakitic voor de pijnlijke 3-0. Kort daarvoor had hij uit een vrije trap nog op de lat geschoten.

Kroatië, dat in het eerste groepsduel Nigeria met 2-0 versloeg, kan met zes punten het ticket voor de volgende ronde niet meer mislopen. Argentinië daarentegen staat er met slechts één punt heel slecht voor. De WK-finalist van 2014 moet de laatste groepswedstrijd tegen Nigeria hoe dan ook winnen om de kleine kans op kwalificatie nog te kunnen benutten.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

18:59 donderdag 21 juni 2018

Frankrijk heeft zich met twee overwinningen met minimaal verschil geplaatst voor de achtste finale van het WK voetbal.

Het elftal van bondscoach Didier Deschamps versloeg Peru met 1-0 en kan nu met Denemarken strijden om de eerste plaats in de groep. Peru ligt er na twee nederlagen uit.

Kylian Mbappé maakte voor rust het doelpunt voor de Fransen.

Denemarken kan bij een nederlaag tegen Frankrijk nog worden achterhaald door Australië. Het door Bert van Marwijk gecoachte land speelde eerder op de dag gelijk tegen de Denen, 1-1. Frankrijk won zijn eerste duel met 2-1 van Australië.

Eerder al plaatsten Rusland en Uruguay zich voor de volgende ronde.

Kylian Mbappé maakte voor rust het doelpunt voor de Fransen.Beeld afp

15:57 donderdag 21 juni 2018

Bondscoach Bert van Marwijk heeft op het wereldkampioenschap in Rusland het eerste punt met Australië gepakt. In Samara speelde het land gelijk tegen Denemarken, 1-1.

Met een punt en de groepswedstrijd tegen Peru nog te gaan hebben de Socceroos, die eerder verloren van Frankrijk, nog een kleine kans op het bereiken van de achtste finale.

Denemarken, dat had gewonnen van Peru, kwam al na zeven minuten op voorsprong door oud-Ajacied Christian Eriksen. Nog voor de rust maakte Mile Jedinak uit een strafschop gelijk.

Later in de middag speelt in deze groep Frankrijk tegen Peru.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

22:04 woensdag 20 juni 2018

Spanje heeft in groep B van het WK in Rusland de eerste overwinning behaald. De ploeg van interim-bondscoach Fernando Hierro bleef met veel moeite Iran de baas: 1-0. De treffer kwam op naam van Diego Costa, die in de 54e minuut fortuinlijk doel trof. Het was zijn derde WK-treffer. Eerder scoorde de spits van Atlético Madrid twee keer in het duel met Portugal (3-3).

Spanje had een groot veldoverwicht, maar het surplus aan balbezit leidde niet tot veel uitgespeelde kansen. Na een uur vierde het strijdbare Iran uitbundig feest na de vermeende gelijkmaker van Saeid Ezatolahi. Door interventie van de videoscheids werd het doelpunt echter terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Bondscoach Carlos Queiroz van Iran stuurde in Kazan amper één spits (Sardar Azmoun) naar het front. AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh, nog basisspeler tegen Marokko (1-0), moest op de bank beginnen. Spanje wist zich geen raad met de zeer defensieve tactiek van Iran. De ploeg van Hierro miste tempo en raffinement om de Iraanse muur van verdedigers stuk te spelen.

Na de pauze verhoogde Spanje de druk op het Iraanse doel. Beste kans was niettemin eerst voor Karim Ansarifard die een vliegend schot in het zijnet zag belanden. Met een gelukje wist Costa de ban te breken. Verdediger Seyed Majid Hosseini schoot de bal via het been van de Spaanse rommelaar achter zijn eigen doelman: 1-0.
Het slordige Spanje wist daarna niet door te drukken en was de videoarbiter dankbaar voor het afkeuren van de verrassende gelijkmaker. Ook Jahanbakhsh kon de kostbare gelijkmaker in de slotfase als invaller niet afdwingen. Met een kopbal was Mehdi Taremi nog het dichtst bij 1-1 (net over de lat).

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

18:58 woensdag 20 juni 2018

Uruguay heeft ook zijn tweede wedstrijd op de wereldtitelstrijd gewonnen. Het Zuid-Amerikaanse land versloeg Saudi-Arabië (1-0) en plaatste zich daarmee meteen voor de achtste finales.

Door het resultaat in Rostov is Rusland ook zeker van de tweede fase van het WK. Het gastland won een dag eerder al voor de tweede keer, ten koste van Egypte.

Luis Suárez speelde weer eens een belangrijke rol bij Uruguay. De aanvaller van Barcelona, voormalige speler van onder meer FC Groningen en Ajax, nam al na 23 minuten de 1-0 voor zijn rekening.

Uruguay speelt nog tegen Rusland om de eerste plaats in de groep. De ontmoeting tussen de Saudi's en Egypte doet niet meer terzake.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

16:59 woensdag 20 juni 2018

Marokko is na de tweede opeenvolgende nederlaag in de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal uitgeschakeld. Met Karim El Ahmadi (Feyenoord) en Hakim Ziyech (Ajax) in de basis verloor het land van Portugal, 1-0. Eerder leden de Afrikanen al een nederlaag tegen Iran.

Cristiano Ronaldo scoorde al na vier minuten voor de Europees kampioen. Het was al de vierde treffer van de ster van Real Madrid op het toernooi. Portugal, dat eerder gelijk speelde (3-3) tegen Spanje, staat nu op vier punten. Later op de dag spelen Spanje en Iran in deze groep nog tegen elkaar.

Toch liet Marokko zich niet uit het veld slaan door de snelle tegentreffer. De formatie van de Franse bondscoach Hervé Renard had grote delen van het duel het initiatief. Niet in het minst door de initiatieven van El Ahmadi en Ziyech deden zich ook de nodige kansen voor.

Zelfs in blessuretijd was Marokko nog dicht bij de 1-1. Eerst knalde Ziyech na een individuele actie via de rug van een verdediger over. Daarna kreeg aanvoerder Medhi Benatia de bal nog in goede positie voor de voeten, maar hij zag zijn poging eveneens over gaan.

Portugal beperkte zich voornamelijk tot verdedigen. Ronaldo liet zich na de hervatting nog een keer zien. Na ruim vijftig minuten kreeg hij de bal min of meer per toeval in kansrijke positie, maar ook zijn schot was te hoog.

15:08 woensdag 20 juni 2018

Na zijn doelpunt op het WK tegen Marokko is Cristiano Ronaldo nu de meest scorende international van Europa. De Portugees kwam op 85. Hij nam afstand van Ferenc Puskas, die op 84 treffers strandde.

In het vorige duel van Portugal, tegen Spanje, evenaarde Ronaldo de Hongaar al. Hij scoorde bij zijn eerste optreden op de wereldtitelstrijd in Rusland drie keer.

Wereldwijd is Ali Daei nog altijd de leider in dit klassement. De Iraniër maakte 109 goals voor zijn land.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

07:55 woensdag 20 juni 2018

Marokko gaat woensdag mogelijk voor de laatste kans om de volgende ronde van de wereldtitelstrijd in Rusland te bereiken.

De formatie van coach Hervé Renard moet na de eerdere nederlaag tegen Iran eigenlijk in groep B winnen van Portugal om de kans in eigen hand te houden.

Hervé gaf al aan dat het moeilijk wordt de Portugese vedette Cristiano Ronaldo af te stoppen, die eerder drie keer scoorde tegen Spanje. "Hij is van uitzonderlijke kwaliteit."

Spanje kan na het gelijkspel (3-3) tegen Portugal ook wel een overwinning gebruiken tegen Iran.

Verder wordt in groep A Uruguay tegen Saudi-Arabië gespeeld. Uruguay won eerder van Egypte, de Saudi's werden weggespeeld door Rusland. Als Uruguay wint is het land én Rusland zeker van de volgende ronde.

21:55 dinsdag 19 juni 2018

Mohamed Salah is terug bij Egypte en scoorde zelfs voor het eerst op het wereldkampioenschap voetbal. Dat deed hij in de 73e minuut van de wedstrijd tegen Rusland uit een strafschop.

Desondanks is de rol van het land officieus uitgespeeld. Rusland won overtuigend met 3-1 en is door de tweede opeenvolgende zege in de groepsfase vrijwel zeker van de volgende ronde.

Het verschil in Russisch voordeel werd na de hervatting gemaakt, voordat Salah van elf meter mocht aanleggen. Eerst schoot Ahmed Fathy ongelukkig in eigen doel. Denis Tsjerysjev, eerder tegen Saudi-Arabië (5-0) al goed voor twee treffers, maakte nummer twee. Artem Dzjoeba zorgde voor 3-0.

Zonder Salah, geblesseerd geraakt in de finale van de Champions League van Liverpool tegen Real Madrid, had Egypte eerder verloren van Uruguay.

Mohamed Salah (rechts).Beeld anp

19:00 dinsdag 19 juni 2018

Senegal heeft het Afrikaanse voetbal een impuls gegeven door in de eerste groepswedstrijd van het wereldkampioenschap Polen te verslaan. Het werd in Moskou 2-1 voor het land van bondscoach Aliou Cissé, dat als grote verdienste had dat het de Poolse topschutter Robert Lewandowski van scoren afhield.

Senegal, bij het eerste WK optreden in 2002 kwartfinalist, kwam wat fortuinlijk aan de doelpunten. De eerste betrof een eigen treffer van Thiago Cionek, die een schot van Idrissa Gueye van richting veranderde. Daarna scoorde M'Baye Niang, die na een blessurebehandeling van de scheidsrechter toestemming kreeg terug te keren in het veld en de bal vervolgens door de nietsvermoedende Polen op een presenteerblaadje kreeg.

In de slotminuten scoorde Grzegorz Krychowiak nog tegen.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

15:56 dinsdag 19 juni 2018

Colombia moet al vroeg op het WK in de achtervolging. Het elftal van bondscoach José Pékerman kon vooral in de tweede helft van het duel met Japan niet camoufleren dat het nagenoeg de hele wedstrijd met een man minder voetbalde (1-2).

Carlos Sánchez kreeg al in de vierde minuut een rode kaart voor een handsbal in zijn eigen strafschopgebied.

In de rijke geschiedenis van het WK werd alleen José Batista een keer sneller van het veld gestuurd. De Uruguayaan moest al na 55 seconden vertrekken in een duel met Schotland op het WK van 1986 in Mexico.

Sánchez kreeg niet alleen een rode kaart voor zijn handsbal. Japan mocht ook een strafschop nemen. Shinji Kagawa, spelend voor Borussia Dortmund, maakte geen fout vanaf elf meter (0-1). Ook met een man minder bleef Colombia aanvankelijk minimaal gelijkwaardig aan Japan. Vlak voor rust leidde Radamel Falcao de gelijkmaker in. De spits ging in zijn eerste WK-wedstrijd ooit gretig naar de grond en verdiende zo een vrije trap.

Vervolgens gokte Juan Fernando Quintero er op dat de Japanners die een muur vormden niet op de grond zouden blijven staan. Dat pakte goed uit. Want zijn laag genomen vrije trap eindigde in het uiterste hoekje van het doel: 1-1. Colombia startte zonder James Rodríguez. De topscorer van het vorige WK in Brazilië was nog maar net hersteld van een kuitblessure. Santiago Arias (PSV) en Davinson Sánchez (ex-Ajax) verschenen wel aan de aftrap. Beide verdedigers zagen Japan na rust sterker en sterker worden.

Bondscoach Pékerman koos na een uur alsnog voor Rodríguez nadat zijn ploeg tot twee keer toe aan een tweede tegentreffer was ontsnapt. De wissel leverde niet het gewenste resultaat op. Yuya Osako beloonde Japan in de 73e minuut met een kopbal voor een veldoverwicht.

James Rodriguez en Genki HaraguchiBeeld afp

13:45 dinsdag 19 juni 2018

De voetballers van Duitsland hebben elkaar flink de waarheid gezegd na de verrassende nederlaag tegen Mexico (0-1). "We hebben veel gepraat," vertelde aanvoerder Manuel Neuer. "Niemand neemt een blad voor zijn mond. We zijn eerlijk tegen elkaar."

De doelman van Bayern München verscheen dinsdag later op een persconferentie omdat een groepsgesprek uitliep. "Wij zijn zelf onze grootste critici," zei Neuer, die de verantwoordelijkheid voor het slechte optreden van de wereldkampioen zondag tegen de Mexicanen bij de spelers neerlegde. "We zijn boos op onszelf en teleurgesteld over wat we hebben laten zien. We kijken nu wat er beter moet. Het belangrijkste is dat we samen blijven optrekken. Er mag geen ruimte zijn voor twee gedachten."

Manuel NeuerBeeld afp

22:02 maandag 18 juni 2018

Engeland is in de eerste WK-wedstrijd tegen Tunesië met de schrik vrijgekomen. Lange tijd leek het duel in Volgograd in 1-1 te eindigen. In de extra tijd kopte Harry Kane van dichtbij de Britse ploeg naar de winst: 2-1.

Het 'goudhaantje' van Tottenham Hotspur had in de elfde minuut ook al de score geopend.

Ferjani Sassi benutte na ruim een half uur een strafschop namens het moedige Tunesië (1-1). Na een sterke beginfase viel Engeland ver terug. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate toonde vooral na de rust te weinig creativiteit en individuele kwaliteiten om Tunesië uit te schakelen. Kane sloeg in blessuretijd alsnog toe.

Hoog tempo
In een hoog tempo en met veel variatie in de aanvalsopbouw ontwikkelde de Britse ploeg een groot openingsoffensief, met Jesse Lingard als een van de gangmakers.

Een treffer kon niet uitblijven. Kane tikte van dichtbij binnen nadat doelman Mouez Hassen eerst nog een kopbal van John Stones op de doellijn had weggeslagen. Kort daarna ging de geblesseerd geraakte keeper Hassen huilend naar de kant. Farouk Ben Mustapha was zijn vervanger.

Verrassing
Engeland, en met name de speelse Lingard, verzuimde de marge snel te verdubbelen. Tot ieders verrassing kreeg de Afrikaanse ploeg in de 33e minuut een strafschop. Kyle Walker raakte tegenstander Fakhreddine Ben Youssef met een achterwaartse armbeweging. Sassi schoot aarzelend raak vanaf elf meter (1-1).

Daarna waren Stones (mistrap) en Lingard (paal) nog voor de rust dicht bij 2-1.

Na de pauze werd het voetbal van Engeland er niet beter op. Mede door toedoen van het fanatiek verdedigende Tunesië waren de Britten amper nog gevaarlijk. Het was de slimme Kane die Engeland in de toegevoegde tijd verloste: 2-1.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld ANP

18:58 maandag 18 juni 2018

De openingswedstrijd van België op het WK tegen Panama is niet helemaal uitgedraaid op een doelpuntenfestijn, zoals zo links en rechts een klein beetje was verwacht. De slordig spelende Rode Duivels namen pas na rust afstand van de underdog, maar hielden de score toch enigszins beperkt, 3-0.

Na een tegenvallende eerste helft voorkwam Dries Mertens meteen na rust met de 1-0 dat de onzekerheid bij de Belgen al te grote vormen aan zou nemen. Romelu Lukaku, de net op tijd herstelde spits van Manchester United, nam vervolgens twee treffers voor zijn rekening.

De volgende wedstrijd in deze groep is maandagavond Engeland - Tunesië.

De Belgische Eden Hazard (L) neemt een vrije schop.Beeld anp

17:32 maandag 18 juni 2018

De Belgische voetbalploeg begint aan het WK met Dedryck Boyata centraal achterin.

De 27-jarige verdediger van Celtic, die in het seizoen 2012-2013 als huurling bij FC Twente amper speeltijd kreeg, komt in actie tegen Panama omdat Vincent Kompany en Thomas Vermaelen vanwege blessures niet beschikbaar zijn.

"Het was een makkelijke keuze, Dedryck heeft indruk gemaakt op de training," zei bondscoach Roberto Martinez. Hij posteert Boyata in Sotsji centraal achterin tussen de oud-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen.

Thomas Meunier en Yannick Carrasco zijn de vleugelspelers van België. Captain Eden Hazard moet samen met Axel Witsel, Dries Mertens en Kevin De Bruyne voor de aanvoer richting spits Romelu Lukaku zorgen.

De 'Rode Duivels' beginnen om 17.00 uur aan het duel met Panama, dat debuteert op de mondiale eindronde.

17:31 maandag 18 juni 2018

Het eerste optreden van Zweden op het WK in Rusland is een succes geworden. Het elftal van bondscoach Janne Andersson, dat in de kwalificatie Nederland achter zich had gehouden, boekte in Nizjni Novgorod een overwinning op Zuid-Korea: 1-0.

In de 65e minuut kwam Zweden op voorsprong door een benutte strafschop van aanvoerder Andreas Granqvist. De oud-speler van FC Groningen kreeg het buitenkansje op advies van de videoscheidsrechter.

Geen kwaad
Aanvankelijk had de Salvadoraanse scheidsrechter Joel Aguilar geen kwaad gezien in een verdedigende actie tegen Viktor Claesson, ondanks heftige Zweedse protesten. Op advies van zijn collega's in de studio kwam de arbiter terug op zijn besluit en legde hij de bal alsnog op de stip.

Onverdiend kon de voorsprong van de Scandinaviërs niet worden genoemd. Er waren al kansen geweest voor Marcus Berg, Ola Toivonen en Granqvist, maar vaak stond doelman Cho Hyun-woo in de weg.

De Koreanen gingen pas in het slotkwartier aandringen en kregen nog wel enkele mogelijkheden. De beste was voor Hwang Hee-chan, nota bene in extra tijd. In vrije positie kopte hij naast het doel van Robin Olsen.

Met Toivonen (PSV), Berg (FC Groningen en PSV) en invaller Oscar Hiljemark (PSV) stonden meer spelers in het veld die eerder in de eredivisie uitkwamen.

In dezelfde groep F won Mexico eerder van Duitsland (1-0).

Zweden bereikte het WK door in de play-offs Italië te verslaan.

13:55 maandag 18 juni 2018

Zweden begint met twee oud-spelers van PSV in de voorhoede aan de eerste groepswedstrijd op het WK. Marcus Berg en Ola Toivonen moeten de Scandinavische ploeg tegen Zuid-Korea aan doelpunten helpen in Nizjni Novgorod. De aanvoerdersband zit om de bovenarm van verdediger Andreas Granqvist, oud-speler van FC Groningen. Ex-Feyenoorder John Guidetti begint op de bank.

Bij de Koreanen is aanvaller Son Heung-min van Tottenham Hotspur de blikvanger. Bondscoach Shin Tae-yong kiest onder de lat voor Cho Hyun-woo, op papier de derde keeper in zijn selectie. De 26-jarige Cho begint aan zijn zevende interland.

Zweden bleef het Nederlands elftal voor in de kwalificatie en wist in de play-offs voor het WK viervoudig wereldkampioen Italië te verslaan. Mexico zorgde in dezelfde groep F zondag voor een stunt door wereldkampioen Duitsland met 1-0 te verslaan.

Berg en Toivonen in 2010 in het shirt van PSV.Beeld Pro Shots / Toin Damen

12:12 maandag 18 juni 2018

De Fifa is goed te spreken over het gebruik van de videoarbitrage (VAR) tijdens het WK. De wereldvoetbalbond maakte na drie speeldagen een positieve balans op, maar onder de miljoenen televisiekijkers laaien de discussies over scheidsrechterlijke beslissingen hoger op dan ooit.

Zo werd de geldigheid van de gelijkmaker van Zwitserland tegen Brazilië (1-1) gisteravond ­hevig betwist. Dat de Mexicaanse arbiter César Ramos zo'n overtreding over het hoofd ziet, in een overvol strafschopgebied, is nog tot daaraan toe. Maar dat de videoarbiter niet ingrijpt, terwijl hij over beelden beschikt die vanuit 33 verschillende ­camerastandpunten worden gefilmd, is voor de kijker onbegrijpelijk en onverteerbaar.

Lees verder: Videoscheids op WK kweekt vooral onbegrip bij kijkers

08:26 maandag 18 juni 2018

Ondanks de afwezigheid van Oranje op het WK, domineert het voetbalfestival in Rusland toch de Nederlandse televisie. Zes van de tien programma's in de top 10 van zondag waren voetbalgerelateerd, blijkt uit de gegevens van de Stichting Kijkonderzoek.

De best bekeken wedstrijd was Brazilië tegen Zwitserland; hierop stemden ruim 2,5 miljoen kijkers af. Op de tweede plek stond Duitsland tegen Mexico, waar ruim 2,2 miljoen mensen naar kijken.

Het best bekeken niet-voetbalgerelateerde programma was het NOS Journaal; hier keken slechts 854.000 mensen naar.

21:57 zondag 17 juni 2018

Brazilië heeft bij het WK in Rusland de eerste groepswedstrijd niet kunnen winnen. De titelkandidaat moest tegen Zwitserland genoegen nemen met 1-1. Philippe Coutinho opende in de twintigste minuut de score voor de Zuid-Amerikaanse brigade. Steven Zuber zorgde vijf minuten na de rust voor de gelijkmaker.

Brazilië had de toch wel verrassende remise aan zichzelf te wijten. De ploeg van bondscoach Tite verzuimde het surplus aan kwaliteit in de stand uit te drukken. Vooral in de slotfase liet de vijfvoudige wereldkampioen de winst liggen. Zwitserland, toch de nummer zes op de wereldranglijst, bood niettemin redelijk goed partij.
Brazilië voelde zich in Rostov ook een beetje bekocht door de Mexicaanse arbitrage.

Volgens de nummer vier van het vorige WK in eigen land ging aan de gelijkmaker een Zwitserse overtreding vooraf. Daarna claimde Brazilië vergeefs nog een strafschop.

18:52 zondag 17 juni 2018

Mexico heeft op het WK voor een stunt gezorgd door regerend wereldkampioen Duitsland met 1-0 te verslaan. In de openingswedstrijd van groep F werd PSV-aanvaller Hirving Lozano de Mexicaanse held door de enige treffer te maken. Het was voor het eerst sinds 1982 dat Duitsland zijn eerste wedstrijd op het WK verloor.

Destijds was Algerije met 2-1 te sterk voor 'Die Mannschaft'. Bondscoach Juan Carlos Osorio van Mexico had, ondanks de indrukwekkende prestaties van Duitsland op het WK, toch vertrouwen in een stunt.

Duitsland wist zich in het Loezjniki-stadion in Moskou lange tijd geen raad met de snelle en passionele Mexicanen, en in het bijzonder met uitblinker Lozano die in de 35e minuut scoorde.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

16:00 zondag 17 juni 2018

Servië is het WK gestart met een belangrijke overwinning. Het elftal van bondscoach Mladen Krstajic zette Costa Rica in Samara met 1-0 aan de kant in de groep waar verder ook vijfvoudig wereldkampioen Brazilië en Zwitserland deel van uitmaken. Die twee landen treffen elkaar later op zondag in Rostov.

Het enige doelpunt kwam in de 56e minuut op naam van Aleksandar Kolarov. De linksback van AS Roma schoot een vrije trap van ver buiten het zestienmetergebied knap achter doelman Keylor Navas van Real Madrid.

Naast Navas begon Costa Rica met nog zeven andere spelers die vier jaar geleden tijdens de kwartfinale van het WK in Brazilië tegen Nederland ook meededen. Onder hen ook Bryan Ruiz, voormalig speler van FC Twente en PSV. Costa Rica heeft van alle deelnemende landen aan het WK de oudste ploeg.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld anp

10:59 zondag 17 juni 2018

Nederland heeft zaterdag massaal afgestemd op het WK voetbal. Drie van de vier duels trokken meer dan een miljoen kijkers, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Ondanks de afwezigheid van Nederland op het toernooi in Rusland, bestaat de top vijf van best bekeken programma's van de dag uitsluitend uit voetbal. Op het NOS Journaal van 20.00 uur na. Het duel tussen Kroatië en Nigeria was het populairst. Bijna 1,5 miljoen mensen keken hiernaar.

Ruim 1,3 miljoen mensen zagen hoe Peru, na 36 jaar terug op de mondiale eindronde, verloor van Denemarken. En een miljoen mensen waren getuige van de gemiste strafschop van sterspeler Lionel Messi tijdens Argentinië - IJsland. Het duel tussen Frankrijk en Australië moest het, waarschijnlijk vanwege het vroege tijdstip, doen met 716.000 kijkers.

13:56 zaterdag 16 juni 2018

Met veel moeite heeft Frankrijk het eerste optreden op het WK gewonnen. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps brak pas in de slotfase het verzet van een dapper strijdend Australië (2-1).

De videoscheidsrechter speelde en grote rol in het duel tussen één van de favorieten voor de eindzege en het Australië van bondscoach van Bert van Marwijk. Hij oordeelde in de 58e minuut dat Josh Risdon in zijn eigen strafschopgebied toch een overtreding had gemaakt op Antoine Griezmann. De spits van Atletico Madrid benutte de strafschop zelf (1-0).

Met dank aan doellijntechnologie was ook goed zichtbaar dat een inzet van Paul Pogba in de tachtigste minuut via de onderkant van de lat achter de doellijn stuiterde (2-1).

Australië kwam in de 62e minuut op gelijke hoogte (1-1) door een benutte penalty van Mile Jedinak. Hij mocht van elf meter aanleggen nadat Samuel Umtiti in een vlaag van verstandsverbijstering de bal met de hand had beroerd.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld epa

13:25 zaterdag 16 juni 2018

Nicolás Tagliafico begint om 15.00 uur met Argentinië aan het WK-duel met IJsland. De linksback van Ajax heeft van bondscoach Jorge Luis Sampaoli een basisplaats gekregen voor de wedstrijd in Moskou.

Lionel Messi, Sergio Agüero en Ángel di María zijn de aanvallers van Argentijnen. Zij houden gewaardeerde voetballers als Gonzalo Higuaín en Paulo Dybala op de bank.

Nicolás Tagliafico.Beeld afp

08:30 zaterdag 16 juni 2018

Australië met bondscoach Bert van Marwijk begint om 12.00 uur in Kazan aan het WK voetbal in Rusland met de lastige groepswedstrijd tegen Frankrijk.

De Fransen van bondscoach Didier Deschamps zijn met topspelers als Paul Pogba, Kylian Mbappé en Antoine Griezmann een van de favorieten voor de eindzege. Bij Australië hoopt 106-voudig international Tim Cahill net als Cristiano Ronaldo in zijn vierde WK op rij te scoren.

Daarna is het om 15.00 uur de beurt aan de verliezend finalist van het WK van vier jaar geleden, Argentinië. De Argentijnen met aanvalsleider Lionel Messi spelen hun eerste wedstrijd in Moskou tegen WK-debutant IJsland. Ajacied Nicolás Tagliafico mag hopen op een basisplek bij de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli.

Bij Peru-Denemarken om 18.00 uur treffen Feyenoorders Renato Tapia en Nicolai Jørgensen elkaar in de Mordovia Arena in Saransk. De Deense bondscoach Age Hareide heeft ook de beschikking over Ajacieden Kasper Dolberg en Lasse Schöne.
Het volle voetbalprogramma wordt om 21.00 uur afgesloten met Nigeria - Kroatië in Kaliningrad.

Lionel Messi.Beeld afp

21:56 vrijdag 15 juni 2018

Cristiano Ronaldo heeft al in zijn eerste wedstrijd op het WK alle aandacht opgeëist. Met drie treffers bezorgde hij Portugal een gelijkspel tegen Spanje (3-3).

De grote vedette van Real Madrid schoot de Europees kampioen tweemaal op voorsprong. Diego Costa maakte twee keer gelijk voor Spanje. Lang leek de treffer van Nacho de wereldkampioen van 2010 een zege op te leveren. Maar in de 88e minuut verzilverde Ronaldo nog een vrije trap.

Zo slaagde Spanje er niet helemaal in de rust rond de ploeg terug te brengen. Het is nog maar twee dagen geleden dat bondscoach Julen Lopetegui werd ontslagen omdat hij ondanks een doorlopend contract bij de Spaanse bond zijn jawoord aan Real Madrid gaf. Met de debuterende Fernando Hierro op de bank was Spanje sterker dan Portugal. Maar Ronaldo wist dat met drie treffers aardig te camoufleren.

Cristiano Ronaldo scoort een penalty.Beeld afp

21:06 vrijdag 15 juni 2018

Hakim Ziyech deed geen moeite om te verbergen hoe teleurgesteld hij was na de schlemielige nederlaag van Marokko tegen Iran (0-1). "Dit komt wel even hard aan," zei hij voor de camera van de NOS. "We hebben met z'n allen zo naar dit WK toegeleefd."

Marokko verloor door een eigen doelpunt van Aziz Bouhaddouz in de 95e minuut. "Hoe vaak zijn ze voor de goal geweest," vroeg Ziyech zich af. "Ik denk twee of drie keer. Maar als het ons niet lukt om te scoren, dan moeten we die nul tegen nul over de streep trekken. Dat we dan op zo'n manier verliezen, dat is wel extra zuur."

Ziyech miste in de openingsfase een grote kans op de openingstreffer. Hij schoot in kansrijke positie over de bal heen. "Die bal stuiterde omhoog," verklaarde hij. In de tweede helft was hij opnieuw dicht bij de 1-0. "Maar die bal pakte de doelman goed."

Marokko staat nu voor de zware opgave om tegen Spanje en Portugal wel resultaat te boeken. "Het is nu even slikken," zei de middenvelder die Ajax wil verlaten. "Maar we zullen vechten totdat we er bij neervallen."

Dat we op zo'n manier verliezen is wel extra zuur
Hakim Ziyech.Beeld anp

19:01 vrijdag 15 juni 2018

Marokko is na twintig jaar met een schlemielige nederlaag teruggekeerd op het WK. Aziz Bouhaddouz passeerde in blessuretijd van het duel met Iran zijn eigen doelman (0-1)

Marokko staat na het verlies in Sint-Petersburg voor de loodzware opgave de poulefase nog te overleven. Spanje en Portugal zijn de volgende tegenstanders van het elftal van bondscoach Hervé Renard.

Geblesseerd
Marokko startte met Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi, middenvelders van Ajax en Feyenoord. Ook de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa en Nordin Amarabat uit Naarden verschenen aan de aftrap. Feyenoorder Sofyan Amrabat mocht in de 71 minuut invallen nadat zijn oudere broer zich had geblesseerd.

Alireza Jahanbakhsh, de topscorer van de laatste editie van de eredivisie van AZ, was één van de aanvallers van Iran. Hij raakte in de slotfase zo geblesseerd dat hij op een brancard het veld af moest.

Wervelend openingsoffensief
Marokko startte furieus. Ziyech kreeg een goede kans om zijn ploeg te belonen voor een wervelend openingsoffensief. Hij trapte wild over de bal heen. Nog mooier was de kans die Medhi Benatia kreeg. De verdediger stuitte van dichtbij op Iraanse doelman Alireza Beiranvand. Iran kwam niet veel verder dan verdedigen maar had vlak voor rust op voorsprong moeten komen na een sporadische counter. Sardar Azmoun mocht vrij op doelman Munir Mohand aflopen maar miste.

Marokko kon het hoge tempo van de openingsfase maar een klein half uurtje volhouden. De tweede helft was daardoor ook een stuk minder aantrekkelijker dan het eerste bedrijf. De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen totdat Bouhaddouz in de extra tijd zijn eigen doelman passeerde. Hij verliet het veld in tranen.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld anp

16:56 vrijdag 15 juni 2018

Koning Willem-Alexander juicht dit WK voetbal voor Argentinië. Hij kan dat doen omdat Nederland dit jaar niet meedoet. Hij steunt het geboorteland van zijn vrouw Máxima, zei hij vrijdag.

Willem-Alexander vertelde dat hij al voor zijn huwelijk een afspraak heeft gemaakt met Máxima dat zij altijd voor Nederland is en dat hij Argentinië steunt wanneer Oranje bij de eindronde ontbreekt.

Zaterdag speelt Argentinië zijn eerste wedstrijd van het WK, tegen IJsland.

Willem-Alexander trapt een balletje op de Homeless World Cup op het Museumplein.Beeld anp

16:20 vrijdag 15 juni 2018

De nationale voetbalploeg van Marokko begint om 17.00 uur met Hakim Ziyech en Karim El Ahmadi aan het WK-duel met Iran. Beide middenvelders van Ajax en Feyenoord hebben zoals verwacht een basisplaats gekregen van bondscoach Hervé Renard.

Ook de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa en Nordin Amarabat uit Naarden verschijnen voor Marokko aan de aftrap in Sint-Petersburg. Feyenoorder Sofyan Amrabat start op de bank. Aanvaller Alireza Jahanbakhsh van AZ heeft een basisplaats bij Iran. Reza Ghoochannejhad van sc Heerenveen begint als reserve.

Lees ook: Marokko rekent op Hakim Ziyech tijdens aftrap WK-duel

Hakim Ziyech.Beeld anp

16:17 vrijdag 15 juni 2018

Uruguay is moeizaam begonnen aan het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg met aanvallers Luis Suárez en Edinson Cavani was in Jekaterinenburg net te sterk voor Egypte, waar de nog niet geheel fitte Mohamed Salah op de reservebank bleef: 1-0.

Het doelpunt kwam kort voor tijd op naam van José María Giménez. De verdediger van Atlético Madrid kopte in de 89e minuut raak uit een vrije trap.

De Zuid-Amerikanen zetten met de late zege een grote stap op weg naar de volgende ronde. Rusland en Saudi-Arabië, van alle deelnemers aan het WK de laagstgeklasseerde landen op de wereldranglijst, zijn de andere opponenten in groep A. Voor Héctor Cúper, bondscoach van Egypte, was dat ook een reden om nog geen risico te nemen met Salah en hem te sparen voor de andere pouleduels.

De sterspeler raakte in de finale van de Champions League tussen Liverpool en Real Madrid geblesseerd aan zijn schouder bij een duel met Sergio Ramos. Salah hervatte deze week in Rusland de groepstraining.

Het duel in Jekaterinenburg stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers.

Edinson Cavani scoorde het winnende doelpunt.Beeld afp

09:30 vrijdag 15 juni 2018

Het WK voetbal gaat in Rusland de eerste volle speeldag in.

Een dag na de klinkende zege in de openingswedstrijd van het gastland tegen Saudi-Arabië (5-0) beginnen Egypte en Uruguay om 14.00 uur (Nederlandse tijd) in Jekaterinenburg aan het andere duel in groep A.

Mohamed Salah
Die wedstrijd staat onder leiding van het Nederlandse arbitrageteam van scheidsrechter Björn Kuipers. Grote vraag is of de Egyptische sterspeler Mohamed Salah van de partij is.

De topscorer van Liverpool hoopt zijn 26e verjaardag te vieren met een basisplaats en een paar doelpunten tegen Uruguay. Hij viel op 26 mei in de verloren finale van de Champions League tegen Real Madrid (1-3) uit met een schouderblessure en werkt sindsdien aan zijn herstel.

Om 17.00 uur begint in Sint-Petersburg het duel in groep B tussen Marokko en Iran. Beide landen hebben een aantal spelers uit de eredivisie in de selectie: Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat (beiden Feyenoord) en Hakim Ziyech (Ajax) bij Marokko, Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen) bij Iran.

Spaanse bondscoach
De aftrap in de kraker tussen titelkandidaat Spanje en Europees kampioen Portugal is om 20.00 uur in Sotsji. Twee dagen geleden besloot de Spaanse voetbalbond de bondscoach, Julen Lopetegui, te ontslaan.

Dat Lopetegui na het WK trainer wordt van Real Madrid zorgde voor veel onrust in Spanje en rond het nationale elftal. Uiteindelijk werd besloten zonder Lopetegui naar Rusland af te reizen.

Grote vraag is of de Egyptische sterspeler Mohamed Salah van de partij is.Beeld anp

19:03 donderdag 14 juni 2018

Rusland is verrassend goed begonnen aan het WK voetbal in eigen land. De thuisploeg was in het uitverkochte Loezjniki Stadion, met de Russische president Vladimir Poetin als een van de 80.000 toeschouwers, met liefst 5-0 te sterk voor Saudi-Arabië. Dat is een recordscore voor een openingswedstrijd van het WK.

Bij de rust leidde het trefzekere gastland al met 2-0 door treffers van Joeri Gazinski en invaller Denis Tsjerysjev. Artem Dzjoeba, die amper één minuut in het veld stond, bracht na de rust de derde goal op zijn naam. Tsjerysjev en Aleksandr Golovin maakten er in de extra tijd nog 5-0 van. Poetin leek die historische uitslag op het ereterras niet te kunnen geloven.

.Beeld anp
.Beeld anp
De coach van Rusland, Stanislav CherchesovBeeld anp
.Beeld anp
.Beeld anp

18:55 donderdag 14 juni 2018

Engelse zanger Robbie Williams trad op bij de openingsceremonie WK, samen met de Russische operazangeres Aida Garifoellina.

.Beeld anp
.Beeld anp
.Beeld anp

17:22 donderdag 14 juni 2018

De Russische president Vladimir Poetin heeft in Moskou het WK voetbal in zijn land officieel geopend. Dat deed hij vlak voor het begin van de eerste WK-wedstrijd tussen het gastland en Saudi-Arabië.

Hij sprak in het Olympisch Stadion Loezjniki het publiek toe in het Russisch. Daarna hield ook voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA een korte toespraak, zowel in het Engels als in het Russisch.

Festijn
Poetin sprak een welkomstgroet aan de wereld uit. "De liefde voor het voetbal verbindt ons allemaal aan een team. Rusland heeft er alles aan gedaan om van het WK een groot festijn te maken. Ik wens alle ploegen veel succes en alle toeschouwers onvergetelijke herinneringen.''

Infantino liet zich eveneens opgetogen uit. ,,In de komende maand zal het voetbal Rusland veroveren'', zei hij. ,,In de komende maand zal het voetbal de hele wereld veroveren. Geniet van het grootste feest op aarde. Bedankt president Poetin, bedankt Rusland.''

'Let me entertain you'
De Britse popster Robbie Williams ging eerder in de compacte openingsceremonie van start met zijn hit 'Let me entertain you'. Daarna voegde de Russische operazangeres Aida Garifoellina zich bij hem op het podium en zongen ze onder meer gezamenlijk 'Angels'.

Tijdens die hit van Williams vervulde de Braziliaanse oud-international Ronaldo een kleine rol op het veld. Ook werden de vlaggen van de 32 deelnemende landen binnengebracht.

Om 17.00 uur is het openingsduel tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië begonnen.

President PoetinBeeld anp
.Beeld anp
.Beeld anp

15:28 donderdag 14 juni 2018

Wanneer was die ene wedstrijd van België of Marokko ook alweer? Met dit wedstrijdschema van het WK voetbal in Rusland mis je geen enkel duel.

07:09 donderdag 14 juni 2018

De liefhebbers hebben er weer vier jaar op moeten wachten, maar vanaf vandaag kunnen ze ruim een maand genieten van het grootste voetbalfestijn ter wereld: het WK.

De wereldtitelstrijd in Rusland telt 32 deelnemers, zonder Nederland, met titelhouder Duitsland, vijfvoudig kampioen Brazilië, Spanje en Argentinië als belangrijke kandidaten voor een finaleplaats. De eindstrijd is op 15 juli in Moskou.

Het WK begint vanmiddag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) met de wedstrijd in poule A tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Op basis van de wereldranglijst dreigt deze openingswedstrijd in kwalitatief opzicht weinig hoogstaand te worden. Beide landen staan van alle WK-deelnemers het laagste op de wereldranglijst. Rusland is afgezakt naar plek 70, drie plaatsen onder Saudi-Arabië (67e).

Robbie Williams zal tijdens de openingsceremonie, die rond 16.30 uur begint, in het Loezjniki-stadion in Moskou een optreden verzorgen. De Brit wordt bijgestaan door de Russische operazangeres Aida Garifoellina.

Ook de Braziliaanse oud-voetballer Ronaldo krijgt een rol in de show, die waarschijnlijk wordt bijgewoond door de Russische president Vladimir Poetin.

.Beeld anp

22:47 woensdag 13 juni 2018

De 32 deelnemende landen aan de wereldtitelstrijd in Rusland kunnen onderling 668 miljoen euro aan premies van de wereldvoetbalbond FIFA verdelen. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van het WK van 2014 in Brazilië. Van het totaalbedrag aan uitkeringen is 338 miljoen euro prijzengeld.

Voor de eindwinnaar in Moskou ligt een bedrag van 32,1 miljoen euro klaar. De verliezend finalist gaat met 23,6 miljoen euro naar huis. De nummer drie houdt 20,7 miljoen over en de ploeg die als vierde eindigt, kan op 18,6 miljoen euro rekenen.

De kwartfinalisten krijgen 13,5 miljoen euro, de teams die worden uitgeschakeld in de achtste finales verdienen 10,1 miljoen euro. Deelname aan de groepsfase is per land goed voor 6,7 miljoen euro.

Dit was het WK voetbal 2018
Beeld afp

15:45 woensdag 13 juni 2018

Dat Nederland niet meedoet aan het WK voetbal, wil niet zeggen dat er niet gekeken kan worden. Juichen voor een ander is immers (bijna) net zo leuk. Op deze plekken kijk je het WK op groot scherm.

10:59 woensdag 13 juni 2018

Wellicht slecht nieuws voor Spanje-fans. Twee dagen voor de eerste groepswedstrijd op het WK heeft de Spaanse voetbalbond besloten om bondscoach Julen Lopetegui te ontslaan. De bond hoorde gisteren dat Lopetegui na het WK trainer wordt van Real Madrid.

Het leidde tot veel commotie in Spanje en rond het nationale elftal. Vandaag besloot de nieuwe bondsvoorzitter Luis Rubiales om zonder Lopetegui het WK in te gaan. Technisch directeur Fernando Hierro wordt tijdens het WK de bondscoach van de Spanjaarden.

"Dit is een heel complexe situatie," aldus Rubiales. "We zitten twee dagen voor onze eerste wedstrijd op het WK en er is veel werk te doen. De spelers en staf gaan er alles aan doen om zo ver mogelijk te komen. Uiteindelijk zal dit ons sterker maken."

Julen Lopetegui (links) en bondsvoorzitter Luis Rubiales (rechts).Beeld anp

15:10 maandag 11 juni 2018

Dat Oranje niet meedoet is nog pijnlijk, maar nu het WK voetbal begint, is het wel zo leuk om in de kroeg voor een ander land te kunnen juichen. Maar voor wie? Australië, dat Bert van Marwijk als coach heeft? Of toch good old buurland België?

Najim El Yarchouhi (20) uit Slotervaart, volgt op ROC sport & bewegen en juicht voor Marokko. "Toen ik hoorde dat Marokko zich had gekwalificeerd voor het WK, voelde ik kriebels in mijn buik. Alsof je voor de eerste keer verliefd wordt - zo'n gevoel. Marokko is al zolang niet meer op het WK geweest. Het maakt mij niet uit als ze de poulefase niet overleven. Dat ze meedoen, maakt me al blij genoeg, al hoop ik natuurlijk op het beste."

Lees verder: Deze Amsterdammers juichen voor een ander land

Najim El Yarchouhi juicht voor MarokkoBeeld Ivo van der Bent

15:04 maandag 11 juni 2018

Nederland doet niet mee aan het WK, maar cafés mogen hun terras toch wedstrijden tonen op televisieschermen. Horecaondernemers moeten zich daarbij wel aan bepaalde regels houden, heeft het stadsbestuur bepaald.

Zo mag er geen alcohol worden verkocht bij buitentaps, moeten de schermen zo staan dat voorbijgangers niet kunnen meekijken en moet er minimaal een horecamedewerker toezicht houden. Ook mogen de bezoekers niet buiten de grenzen van het terras staan.

Handhavers van de gemeente zien er streng op toe dat de regels worden nageleefd.