Direct naar artikelinhoud
Update

Verdachte in zaak dood Wouter van Luijn voorgeleid

Een man die er op Mallorca van wordt verdacht dat hij Wouter van Luijn uit Amsterdam afgelopen vrijdag zo hard heeft geslagen dat hij overleed, is maandag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Hoofdverdachte Adrián F. F., links in beeld, werd maandagochtend voorgeleid voor de onderzoeksrechter.Beeld anp

De man, Adrián F. F., is volgens plaatselijke media de hoofdverdachte in het onderzoek naar de dood van de Nederlandse cineast.

Ook een achttienjarige man is in het weekend aangehouden in verband met de dood van Van Luijn. Het gaat om een man met de Spaanse nationaliteit, meldt de Spaanse nieuwssite ultimahora.es.

Van Luijn overleed na een beroving in het door drugshandel beruchte krottenwijkje Son Banya, niet ver van het vliegveld van Palma de Mallorca. 

Aanvankelijk werd gedacht dat de filmmaker in elkaar was geslagen door een groep jongeren. Volgens ultimahora.es zou F. F. dit verhaal hebben bedacht. Hij zou Van Luijn naar het ziekenhuis hebben gebracht, waar hij overleed.

F. F. is gearresteerd nadat hij tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. Hij kwam eerst met het verhaal dat hij Van Luijn gewond langs een weggetje had gevonden, maar erkende vervolgens dat dit niet klopte.

Beroving
De hoofdverdachte heeft volgens plaatselijke media bekend zijn slachtoffer in Son Banya te hebben geslagen bij een beroving. Het is onduidelijk wat zich vervolgens heeft afgespeeld en waarom hij Van Luijn toen naar het academisch ziekenhuis, hemelsbreed 8,5 kilometer verderop, reed.

Plaatselijke media berichten dat de klappen die het slachtoffer van zijn berover(s) kreeg volgens de onderzoekers op zichzelf niet tot zijn dood hebben kunnen leiden. Dat zou in combinatie moeten zijn geweest met drugsgebruik of gezondheidsproblemen.

De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen volgen in de zaak, aldus de Diario de Mallorca.

Tientallen films
Geboren Limburger Van Luijn, die in Amsterdam woonde, was met zijn vader op Mallorca. Hij was daar op vakantie. 

Van Luijn heeft de montage van tientallen films op zijn naam staan, waaronder Brasserie Valentijn (2016) en Aanmodderfakker uit 2014, waarin acteur Gijs Naber de hoofdrol vertolkt. Voor de film Wolf pakte Van Luijn een nominatie voor een Gouden Kalf.

De auto (rechts) waarmee Wouter van Luijn vermoedelijk naar het ziekenhuis zou zijn gebracht.Beeld anp

Twitter bericht wordt geladen...

'Klap na het kopen van drugs in Son Banya'

Autopsie heeft volgens het Duitse Mallorcamagazin en Spaanstalige media uitgewezen dat Van Luijn overleed door een klap op een aangeboren zwakke plek in de hersenslagaders.

Van Luijn was donderdagnacht op een feest in Calviá en ging omstreeks vier uur naar de zigeunerwijk Son Banya. Hij benaderde twee Spaanssprekende Pakistani om hem te vergezellen en te tolken bij het kopen van drugs, meldt Mallorcamagazin.com.

De drie mannen namen volgens het Duitse weekblad een taxi. Van Luijn wilde naar verluidt cocaïne kopen, zou daarbij opvallend zijn portemonnee hebben getoond en toen plotseling zijn neergeslagen door de dealer.

Door de klap zou een aneurysma in de hersenen (ballonvormige uitstulping aan de onderkant van de slagaders) zijn gebarsten, waardoor Van Luijn een bloeding kreeg tussen schedel en hersenen. Zonder deze al bestaande aandoening zou de Nederlander, die met zijn vader op vakantie was, niet zijn gestorven, meldt Mallorcamagazin op basis van politiebronnen.

De Spaanstalige Mallorcaanse nieuwssite ultimahora.es meldde al dat autopsie uitwees dat Wouter van Luijn slechts wat blauwe plekken in zijn gezicht had, en dat hij stierf door interne bloedingen en dat de hem toegebrachte slagen niet fataal waren. 'Hij had een hersenaneurysma en zijn gezondheidssituatie was zeer delicaat.'

De Spaanstalige nieuwssite meldt ook dat de politie vermoedde dat Van Luijn op een andere plek in elkaar werd geslagen dan die waar zijn lichaam werd gevonden. De Nederlander zou zijn neergeslagen in straat nummer 5 in Son Banya, daarna naar Camí de la Milana in Son Ferriol zijn vervoerd om alle sporen uit te wissen en daarna naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Door: Casper Naber