RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Chinook ingezet bij grote heidebrand in Oldebroek

De Chinook neemt zo'n 10.000 liter water mee in een waterzak uit het water bij het Heerderstrand. Beeld © Twitter

Op het schietterrein van het Artillerie Schietkamp bij het Gelderse Oldebroek heeft een grote heidebrand gewoed. De brandweer was tot 23.00 uur bezig met het blussen van de laatste brandhaarden. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van een chinook, een militaire helikopter.

De brandweer van Defensie heeft volgens de veiligheidsregio eerst zelf geprobeerd het vuur onder controle te krijgen, maar omdat dit door de droogte niet lukte, rukte de brandweer met groot materiaal uit.

In totaal werden twaalf wagens ingezet om samen met waterwagens en coördinerende eenheden het vuur te bestrijden.

Campings

Volgens de veiligheidsregio ging het om een gebied van zo'n 200 bij 600 meter. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur zich uitbreidde buiten het heidegebied, waar zich onder meer campings bevinden. Na zo'n drie uur was het vuur onder controle, rond 22.45 uur werd het sein brand meester gegeven.

De veiligheidsregio meldde aanvankelijk dat de brand veroorzaakt was door een schietoefening, maar volgens het ministerie van Defensie is er op zondag niet geoefend en gebeurt dat ook niet met pyrotechnische middelen in tijden van droogte. Het zou wel kunnen dat er nog munitie lag van een eerdere oefening. Maar de oorzaak van de brand is nog onbekend.