Luister naar

Bij agressieve hond hoort angst, en een onzekere baas

Nieuws
Minister Carola Schouten (Landbouw) wil vooral eigenaren van honden met verkeerd gedrag op cursus sturen. Wat die precies moeten leren, is nog niet duidelijk. Hondentherapeut Daniël van der Steeg pleit voor bezinning voor aanschaf van een hond.
Theo Haerkens
maandag 25 juni 2018 om 03:00
Bij agressieve hond hoort angst, en een onzekere baas
Bij agressieve hond hoort angst, en een onzekere baas Theo Haerkens

Den Haag–Vleuten–Eemnes

‘De meeste mensen die een hond kopen, kiezen die te impulsief’, vindt Daniël van der Steeg. Het liefst ziet hij dat mensen de definitieve keuze pas maken als ze zich er wat meer in hebben verdiept. ‘Net zoals bij het rijexamen: eerst theorie en dan de praktijk.’ Van der Steeg, die al acht jaar honden traint, specialiseert zich met zijn bedrijf Orthros – genoemd naar de tweekoppige hond uit de Griekse mythologie – in cursussen voor honden met gedragsproblemen, waaronder agressie.

Van der Steeg reageert op het uitblijven van de cursussen die eigenaren van ‘hoogrisicohonden’ verplicht moeten volgen als hun hond zich agressief gedraagt. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil elke eigenaar van een dergelijk dier naar cursus sturen. Ze vindt het zinvoller dat gemeenten bepalen wie daar met zijn hond heen moet. Zijzelf wil vaststellen welke kennis en vaardigheden eigenaren van ‘deze bijzondere honden’ in huis moeten hebben om het dier goed te kunnen verzorgen en ongelukken te voorkomen. Daarvoor overlegt ze met de branche, de Hondenbescherming en met gedrags- en opvoedingsdeskundigen, zo schreef ze de Tweede Kamer in februari.

zelfverzekerd

‘Mensen verdiepen zich onvoldoende in karakter en gedrag’, signaleert Van der Steeg. Hij is al blij als de fabeltjes over de hond de wereld uit zijn. ‘Assertiviteit en agressie worden vaak verklaard uit de dominante houding van de hond, terwijl het meestal juist voortkomt uit het tegendeel: angst. Een werkelijk dominante hond is zelfverzekerd, hoeft niet agressief te zijn en vermijdt confrontaties. Mensen beantwoorden agressie met harde hand, maar dat werkt niet en bevordert de agressie eerder.’

In zijn cursussen probeert hij mensen duidelijk te maken hoe ze zelf hun hond ongewenst gedrag kunnen afleren, al is voorkomen natuurlijk veel beter. Elementair is dat honden basiscommando’s leren kennen zoals ‘blijf’, ‘hier’, ‘zit’, ‘af’. Toch zijn die niet het belangrijkst. De achterliggende gedachte is dat de baas zijn hond onder alle omstandigheden onder controle houdt.

lijst met 21 rassen

De 21 hoogrisicorassen die het ministerie eerder benoemde op advies van de Raad voor Dieraangelegenheden zijn het product van doelgerichte fokkerij. Die honden hadden een taak bij bewaking van have en goed, bij de bescherming tegen grote roofdieren, de jacht op die dieren of werden ingezet voor geregisseerde gevechten. ‘Die honden kiezen van nature snel voor agressie. Als een labrador vlucht, valt een pitbull aan.’ Wie zo’n hond kiest moet daarmee weten om te gaan. Veel mensen kiezen niet voor de hond die het beste bij hen past. ‘Het asiel in Den Haag, waar ik veel kom, zit vol met dit type honden. In het oosten van het land kiezen mensen eerder voor een herder en in Het Gooi voor een chihuahua.’

Overigens kan de lijst van 21 rassen nog veranderen. Schouten wil ‘een wetenschappelijk onderbouwde lijst van genetisch risicovolle honden’. De aanschaf ervan brengt ‘extra verantwoordelijkheden’ met zich mee.

lichaamstaal

Een korte cursus vooraf kan mensen volgens Van der Steeg behoeden voor een verkeerde keuze en zou veel leed voorkomen. ‘Als eigenaar moet je de lichaamstaal van je hond kunnen lezen en weten of hij bang is, speels en opgewonden of juist nerveus en agressief. Als je weet waar agressie vandaan komt, dan hoef je die grens niet te bereiken.’ Hij wijst erop dat honden de neiging hebben de stemming van hun baasje over te nemen. Een angstige baas kan zijn hond in onbekende omstandigheden onzeker maken, de hond kan dan agressief reageren. Een rustige baas roept in een onbekende situatie geen angst op bij de hond maar vertrouwen. Dan blijft agressie uit.. ‘Mensen zien hun eigen fouten niet, ze zoeken pas hulp als het eigenlijk al te laat is. Dan moeten ze ook nog hun eigen gedrag veranderen en dat is erg lastig.’ De anderhalfjarige Duco, een bruine dobermann begroet het bezoek uitgelaten. Een kleine 50 kilo enthousiasme springt je tegemoet. Eigenaresse Vera Perier vindt het wel mooi geweest en laat hem in de tuin waar hij alert en geïnteresseerd in het gras gaat liggen, klaar om op te veren als er iemand naar buiten komt.

Duco heeft er al twee lessen op zitten met hondentherapeut Daniël van der Steeg en krijgt vandaag zijn derde les. Als hij aan de lijn zit, blaft hij agressief naar andere honden. ‘Kleine hondjes bijten hem soms in zijn poten’, verklaart Perier ‘tot nog toe heeft hij niets gedaan, maar een grote hond krijgt toch altijd de schuld.’ Daarom moet het afgelopen zijn met die agressie naar andere honden als ze hem meeneemt uit wandelen of naast de fiets laat lopen.

Van der Steeg heeft voor deze trainingssessie zijn vader Chris meegevraagd met labradoodle Victor. Duco heeft de pest aan labradoodles. ‘Het komt wel vaker voor dat honden van een specifiek ras irritatie opwekken’, vertelt Van der Steeg. Victor is een wat schuchtere allemansvriend die helemaal geen zin heeft om een robbertje te vechten met de aanzienlijk sterkere Duco. Hij mijdt oogcontact met de dobermann en keert hem waar mogelijk de rug toe.

dubbele beloning

De oefening. Duco wordt met een lange lijn aan een hek gebonden en Perier houdt de riem in de hand zoals ze dat normaal ook doet. Duco moet gewoon even wachten. Ondertussen komt Chris van der Steeg op een zandpad achter het huis aanlopen met Victor aan de lijn. ‘Let op’, waarschuwt Perier haar hond. Het is de bedoeling dat hij alleen op haar let en zijn omgeving, inclusief de labradoodle, negeert.

Maar zover is het nog niet. Duco kan niet nalaten toch even flink naar de zwarte hond te blaffen. Zoals afgesproken laat Perier de riem los en loopt weg en dat vindt Duco niet fijn. Chris van der Steeg blijft juist staan met Victor: de bron van agressie blijft.

Pas als Duco ophoudt met blaffen, loopt Chris verder met Victor. Perier komt terug en geeft de dobermann wat lekkers. ‘Dit is het dubbel reward-systeem’, verklaart Daniël. ‘De hond wordt dubbel beloond. Het baasje komt terug, dat is fijn en bovendien krijgt hij een snoepje, extra fijn.’ Maar zodra Duco opnieuw blaft, laat Perier de riem weer los en loopt weg, terwijl Chris met de labradoodle blijft waar hij is. Zodra het blaffen stopt, komt Perier terug en beloont de hond opnieuw. Als dit zich een paar keer heeft herhaald, snapt Duco wel dat hij het blaffen maar beter kan laten.

trekken

Bij het volgende trainingsonderdeel gaat Perier met Duco wandelen en moeten ze de labradoodle passeren. Prompt begint het blaffen weer. De complicatie is dat de grote hond lelijk in de riem gaat hangen. Nu neemt Daniël de oefening even over. Hij neemt met Duco aan de riem wat afstand en komt terug om Victor te passeren. Duco blaft en trekt aan de riem. Daniël – een militair – grijpt de riem met twee handen beet, trekt de hond uit balans en dwingt hem de andere kant op te gaan. Einde geblaf.

De oefening is standaard, aldus Daniël, die zich al acht jaar bezighoudt met het trainen van honden en binnenkort zijn opleiding afrondt. Maar de greep om de hond uit balans en onder controle te krijgen, heeft hij zelf bedacht. Dat hij een sterke jonge man is en Perier een wat oudere vrouw met wat minder kracht maakt niet uit. ‘Zij kent de greep ook en past hem succesvol toe.’

Na een uurtje kunnen de honden probleemloos los op het gazon achter het huis van Perier. Duco is de les zat en grijpt zijn speeltje. Hij zwiept het wild in het rond en holt er kwispelend achteraan. Zijn belangstelling voor de labradoodle lijkt verdampt. <

hoog risico

De door het ministerie van Landbouw gepubliceerde lijst hoogrisicohonden, opgesteld op advies van de Raad voor Dieraangelegenheden.

Akita

American Bulldog

American Pitbull Terriër

American Staffordshire Terrier

Boerboel

Bull Mastiff

Bull Terrier

Cane Corso

Dogo Argentino

Dogo Canario

Staffordshire Bull Terrier

Rottweiler

Tosa

Fila Brasileiro

Anatolische herder

Zuid-Russische Owcharka

Kaukasische Owcharka

Pitbull-achtigen: alle kruisingen met een pitbull: pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, regular bully, regular pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully

Bully Kuta

Alano

Bandog

Honden met een stamboom erkend door de Raad van Beheer gelden niet als hoogrisicohond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.