Luister naar

Royalty: Openheid over depressie

Nieuws
Wat speelt er in de wereld van diademen, werkbezoeken en staatsbanketten? Vandaag: openheid over depressie en de doop van een nieuw prinsje is bekend.
Tirza van der Graaf
zaterdag 23 juni 2018 om 20:17
Koningin Máxima geeft een statement over het overlijden van haar 33-jarige zus Inés na een werkbezoek aan het Protonentherapiecentrum in Groningen.
Koningin Máxima geeft een statement over het overlijden van haar 33-jarige zus Inés na een werkbezoek aan het Protonentherapiecentrum in Groningen. anp / Robin van Lonkhuijsen

Koningin Máxima gaat achter de microfoon staan. Het is de eerste dag dat ze weer aan het werk is na het overlijden van haar zusje Inés. Dan zegt ze, zichtbaar geëmotioneerd en met een geschreven briefje in haar hand hoe blij ze is dat ze het werkbezoek aan het protonencentrum in Groningen heeft kunnen doen, omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. En dan: ‘Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet ge­nezen.’

De reacties op de verklaring van Máxima waren lovend. Onder meer psychiater Damiaan Denys zei bij Nieuwsuur dat de koningin met haar woorden depressie bespreekbaar heeft gemaakt.

Het is ook echt bijzonder te noemen dat koningin Máxima zo kort na het overlijden van haar zusje, open spreekt. Dat is zelden tot nooit gebeurd bij leden van koninklijke families.

Máxima sprak over de ziekte waar Inés aan leed, maar ook wat dit met haar zelf deed. ‘Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden.’ Vervolgens bedankte de koningin iedereen voor de steunbetuigingen.

Het Britse koningshuis besteedt ook ruimschoots aandacht aan mentale gezondheid. Prins William, prins Harry en hun echtgenotes leiden daar de campagne Heads Together, waarmee ze vooral willen bereiken dat mensen met elkaar gaan praten over onderwerpen als depressie. ­Vorig jaar verscheen er een video waarin William, Harry en Kate te zien waren en waarin prins Harry open vertelt over de depressies die hij heeft gehad na het overlijden van hun moeder Diana, en dat hij daarvoor behandeld werd.

ziekte

Ander verdrietig nieuws is bekendgemaakt over prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde vorige week in een kort bericht dat de prinses lijdt aan botkanker. De ziekte werd in november vorig jaar geconstateerd. Sinds deze winter is de situatie van de prinses gestabiliseerd en voelt ze zich naar omstandigheden goed. ‘Zij beschouwt haar ziekte als een chronische conditie waar zij goed mee kan leven.’

De prinses woont in Italië, en verschijnt weinig meer in het openbaar. Zo was ze niet bij het verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander vorig jaar. Wel verscheen ze bij het staatsbezoek aan Italië dat het koningspaar vorig jaar bracht. De muzikale prinses woonde toen het concert bij van violiste Janine Jansen.

doop

Tot slot weten we meer over het pasgeboren Britse prinsje Louis. Op maandag 9 juli doopt de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby de jongste zoon van prins William en hertogin Catherine. De aartsbisschop van Canterbury leidde ook de trouwdienst van prins Harry en Meghan op 19 mei.

De doopplechtigheid vindt plaats in de kapel van Sint James in Londen. Dit kerkje hoort bij St. James’s Palace, een van de oudste koninklijke paleizen die Londen telt.

Naast dat dit paleis het verblijf in Londen is van prinses Anne (het zusje van prins Charles), wordt de kapel regelmatig gebruikt voor koninklijke doopplechtigheden. Zo ontving ook grote broer George hier zijn doop.

25 juni: Koning Willem-Alexander woont de viering van het 100-jarig jubileum van de vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) bij.

28 juni: Prinses Beatrix woont in Tilburg de viering bij van het 50-jarig bestaan van Jantje Beton.

29 juni: Koningin Máxima houdt in Cambridge (Engeland) een toespraak bij het Cambridge Centre for Alternative Finance, een afdeling van de Universiteit van Cambridge.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.