Luister naar

Blogs en bladen: Diverse ongemakken bij politiekorps

Nieuws
zaterdag 23 juni 2018 om 03:00 aangepast 13:43
Blogs en bladen:
diverse ongemakken bij politiekorps
Blogs en bladen: diverse ongemakken bij politiekorps redactie nd

diverse ongemakken bij politiekorps

Het streven van de politietop om meer mensen met een niet-Nederlandse achtergrond aan te trekken, is behaald. Dat is belangrijk, vinden agenten. Maar het levert ook problemen op, namelijk ongemak en frustratie door verschillende perspectieven. Dat meldt De Groene Amsterdammer. 

Parrhesia, een onafhankelijke denktank van de politie, kwam vorig jaar met een zwartboek over discriminatie en intolerantie bij de politie. Daarin stonden persoonlijke ervaringen van agenten. Opmerkelijk is dat juist in datzelfde jaar de instroom van agenten met een migratieachtergrond succesvol was, merkt het tijdschrift op.

Agenten met een Nederlandse achtergrond noemen die instroom positieve discriminatie, schrijft D e Groene. De diversiteit wordt er veel te veel ‘doorgedrukt’, vinden die agenten. ‘Zijn we dan niet goed genoeg?’ riepen ze. ‘Ik werk hier al acht jaar, en ik heb nog niemand in de wijk horen vragen om een Marokkaanse agent. Mohammed wordt dan met extra hulp door de test gesleept, terwijl Klaas de betere papieren heeft. Je moet de beste mensen nemen en je niet zo krampachtig aan cijfers houden.’

Toch is er niemand tegen diversiteit. Wijkagent Abder Tonouh stapte twintig jaar geleden de politiewereld binnen. Het schokte hem dat de selectieperiode van ‘de Nederlandse medemens’ in zijn herinnering slechts een paar dagen duurde. En die van zijn groep, mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, wel twee maanden. Na het samenvoegen van de twee groepen, bleef dat gevoel van ongelijkwaardigheid. Diversiteit kan volgens hem wel bijdragen aan gelijkwaardigheid. ‘Maar het gaat om de manier waarop. De politie praat te veel over cijfers.’

wandelen levert miljard euro op

Wandelen wordt steeds populairder. Nederlanders wandelen vaker dan dat ze winkelen en recreatief fietsen, zegt weekblad Elsevier. Er zijn zo’n 10,5 miljoen wandelaars in Nederland, van wie er 6,6 miljoen regelmatig en 1,2 miljoen lange afstanden wandelen. De groeiende populariteit komt onder andere door vergrijzing, stelt het weekblad. Ouderen hebben immers meer tijd en zijn langer gezond. Er is ook meer interesse voor teruggaan naar de natuur en gezondheid. Zelfs psychologen wandelen met hun patiënten. Wandelen levert zelfs geld op. Nederlandse wandelaars geven in totaal 2 miljard euro per jaar uit aan consumpties, vervoer, overnachting en kleren. De ‘gezondheidswinst’ wordt geschat op 7 miljard euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.