Direct naar artikelinhoud
Weekendtips

De 11 beste feestjes van dit weekend

Van een filmpje in de buitenlucht tot het zomerse Keti Koti festival: dit zijn de 11 leukste events van aankomend weekend. 

Uitzinnige vreugde op Keti Koti festivalBeeld Jeroen Liebers

Kijk eens hoe (on)gelukkig ik ben!
Het leven moet leuk zijn. Pluk de dag! Ongelukkige dagen kennen we niet, en zeker niet op sociale media, waar we ons leven weergeven als een aaneenschakeling van geluks­momenten.
Toch hebben veel mensen last van somberheid en overspannenheid. Moeten we niet accepteren dat het leven soms tegenzit? Tijdens deze avond in De Balie spreken schrijver Ellen Deckwitz, psycholoog Angélique Cramer en regisseurs Eefje Suijkerbuijk en Margreet Sweerts met het publiek over onze door geluk geobsedeerde maatschappij. Waar komt die fixatie vandaan? En hoe doorbreken we die?
Zaterdag 23 juni (20.00) €12,50
De Balie

Film onder de sterrenhemel
Brets Buitenbioscoop houdt op het terras van het café-restaurant bij Sloterdijk een filmavond onder de sterrenhemel en dat voelt toch anders dan een verduisterde bioscoopzaal. De hoofdfilm An gaat over een ex-crimineel die nu een bakkerij runt. Wanneer een oudere vrouw hem aanbiedt te helpen, draait de bakkerij ineens als een speer. Het tweetal groeit langzaam naar elkaar toe en oude geheimen komen aan de oppervlakte. De hoofdfilm wordt ingeleid door de korte film Elias van Lucas van der Rhee. Leuk detail: het decor van de buitenbioscoop wordt aangepast aan het thema van de hoofdfilm.
Zondag 24 juni (20.00) €10
Orlyplein 76

Film kijken bij Brets BuitenbioscoopBeeld Cedric Veldhuis

Hup, muziek uit Midden-Oosten
Wil je op zaterdagavond een keer wat anders dan techno? De Melkweg haalt muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar de stad. Dat betekent veel dansen en door tot diep in de nacht. Diggers dj Tommi en Slowpoke gaan je verblijden met de lekkerste Marokkaanse hiphop en reggaeton uit Egypte, Syrische trap en speed dabke uit Libanon. Yallah Yallah heet dit feest, wat zoiets betekent als 'schiet eens op!'
Zaterdag 23 juni (23.30-04.30) €5,70
Melkweg

Yallah YallahBeeld ClickChick

Theater van de lange adem
Het ITS festival verwelkomt de nieuwste generatie net afgestudeerde theatermakers uit Nederland en Vlaanderen. Er is elke avond een scenograaf, regisseur of kunstenaar te gast. Van Fox Populi, een hiphopversie van Van den vos Reynaerde, tot Inside, een 360 gradeninstallatie over angst.
Mensen met een lange adem kiezen de 12 uur durende marathon aan voorstellingen van eigen theatermakers, waar je bijvoorbeeld een uur naar een sterf­scène kijkt. Alle intensieve festivaldagen worden afgesloten met een afterparty. Op zondag is er een groot slotfeest. Check hier onze 3 tips.
T/m 24 juni, 10 voorstellingen voor €85, per voorstelling €10
In en rond de Nes

ITS FestivalBeeld Bart Grietens

Alain Clark live in het park
Deze zomer is er weer live muziek te horen in het Vondelpark, en dan hebben we het niet over fietsers die meezingen met eigen muziek. Zondag speelt Alain Clark met zijn band in het Openluchttheater.
Nummers van zijn recente album Bad Therapy en oude hitjes komen voorbij.
Er bestaan slechtere manieren om je weekend af te sluiten.
Zondag 24 juni (15.00-19.00) gratis
Vondelpark Openlucht­theater

Openluchtvoorstelling VondelparkBeeld Richard Tas

Dag van de buurtkamers
Woon je in Amsterdam-West? De buurtkamers organiseren een dag met allerlei activiteiten voor kinderen en volwassen. Kinderen kunnen cupcakes versieren, tafeltennissen en tafelvoetballen. Volwassenen kunnen plannen voor de buurt met elkaar delen, een wandeling door de buurt maken en er wordt gezamenlijk gegeten. 
Buurtkamers zijn plekken in de buurt waar vrijwilligers proberen buurtbewoners samen te brengen.
Zaterdag 23 juni (10.00-18.00) gratis
Verschillende locaties in West

Van Gogh & Japan expositie
De Van Gogh & Japan expositie vertelt aan de hand van maar liefst honderd kunstwerken over de invloed van de Japanse kunst op het werk van Van Gogh. De tentoonstelling is bijzonder, want het is de eerste ooit over dit onderwerp. En dat terwijl Van Gogh enorm was geïnspireerd door de Japanse kunst.
Een van de hoogtepunten is het zelfportret met verbonden oor, dat sinds 1930 niet meer in Nederland te zien is geweest.  
Zaterdag 23 juni (18.00-21.00)
gratis voor Amsterdammers, reserveer wel alvast een kaartje online én neem een poststuk en identiteitsbewijs mee ter verificatie.

Van Gogh Museum

Er hangen schilderijen van Van Gogh die al jaren niet in Nederland te zien zijn geweest.Beeld Jan Kees Steenman

Keti Koti Festival
Het Keti Koti festival staat in teken van het slavernijverleden. Bezoekers krijgen de kans stil te staan bij wat er is gebeurd, en te kijken naar de toekomst. Vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren, dat is het devies. Op het festival is een food markt met authentieke Surinaamse, Antilliaanse en Mexicaanse gerechten, zoals bami, nasi, telo en bara. Actrice en cabaretier Jetty Mathurin komt optreden en er is natuurlijk heel veel muziek en dans.
Zaterdag 23 juni (13.00-20.00) €14
Afrika Museum

Rooftop Festival ROEF
Op zoek naar prachtig uitzicht over de stad? ROEF vindt plaats op twintig daken in alle delen van Amsterdam. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees dus!
Wat kun je doen? Rolschaatsen op 85 meter hoogte bij Floor17, bijvoorbeeld. Of in een hottub duiken bovenop het Volkshotel. Er is ook een cocktail escape room bij QC Amsterdam. Dat belooft wat! 
Vrijdag 22 juni (17.00-23.00) €15
Verschillende locaties

ROEF aan het begin van de avondBeeld Niki Boomkens

Strange sounds from beyond
Dit festival laat je kennis maken met onbekende, toffe muziek die je in het Nederlandse festivallandschap niet zo vaak tegenkomt. De line-up bestaat uit bekende namen (zoals Antal en Hunee) en onbekende artiesten.
Vertrouw een beetje op de organisatie dat ze leuke acts naar Nederland hebben gehaald. Om maar wat te noemen: Shanbehzadeh Ensemble, een folkband uit Iran. Of Die Wilde Jagd, een neo-krautrock band uit Duitsland.
Zaterdag 23 en zondag 24 juni (12.00-23.00) €41
Café Noorderlicht en het NDSM-terrein

Strange Sounds From Beyond festivalBeeld Marc Driessen

Zomerdiner met Merijn & Esther
Kookboekenschrijver en Paroolcolumnist Merijn Tol komt haar kunsten tonen in Esther's Cookery. Ze gebruikt recepten uit Libanon, Marokko, Israël, India en Irak.
Het voorgerecht is een rokerige moutabal van gepofte courgette, het tussengerecht een gefrituurde bloemkool en het hoofdgerecht een zoetkruidige tajine van meiknol, zoete aardappel, zoete ui en venkel. Om in stijl af te sluiten wordt als nagerecht een mascarponericotta geserveerd.
Zaterdag 23 juni (19.00) €47,50 
Pop up Restaurant Esther's Cookery

10 jaar Club Church
Voor veel mensen is er maar één kerk in Amsterdam: Club Church, de heterovriendelijke nachtclub waar bonte nachtvlinders, buitenbeentjes, ruige seksfanaten en dansliefhebbers elkaar ontmoeten. Oordelen en attitude blijven al tien jaar buiten de deur, en dat wordt nu gevierd met een groots feest.
Zaterdag 23 juni (22.00-05.00) €12,50
Club Church

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.