RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Fout vlees

NVWA wil namen van foute slachthuizen geheimhouden

De namen van slachthuizen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige dierenmishandeling, worden niet bekendgemaakt. De economische schade die ze daardoor oplopen, zal de bedrijven onevenredig hard treffen, zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Gisteren onthulde RTL Nieuws dat de NVWA 19 slachthuizen 48 boetes heeft opgelegd voor ernstige mistanden met dieren. Zo blijkt dat slachthuizen dieren levend in gloeiend heet water gooien en verdrinken of levend worden gevild.

'Buitenland kan vertrouwen in Nederland verliezen'

Bekend maken om welke bedrijven het gaat kan er volgens de NVWA voor zorgen 'dat handelsrelaties onder druk komen te staan en afzetkanalen verloren gaan. Nederland is een grote exporteur van vlees en ook buitenlandse afnemers kunnen het vertrouwen in het Nederlandse product verliezen'. Het belang van de bedrijven weegt voor de inspectiedienst zwaarder dan openbaarheid.

Misstanden in slachthuizen: vijf voorbeelden

RTL Nieuws onderzocht misstanden in Nederlandse slachthuizen. Dit zijn vijf voorbeelden.

Die houding is tegen het zere been van de van de branchevereniging van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

ZIE OOK: Ernstige voorbeelden van dierenleed (let op: schokkend)

"Wij willen heel graag dat wij bij dit soort ernstige misstanden, onmiddellijk de namen krijgen van bedrijven die het betreft. Wij stellen heel veel eisen aan dierenwelzijn, dus wij willen zeker weten dat het vlees dat wij verkopen diervriendelijk is geproduceerd", zegt Henrieke Crielaard van het CBL. Ze willen dan ook zo snel mogelijk met de NVWA rond de tafel om dit te regelen.

'Te gek voor woorden'

"Ik vind het te gek voor woorden dat de overheid bij monde van de NVWA namens ons bepaalt dat exportbelangen van de vleessector zwaarder weegt dan mogen weten welk bedrijf dieren levend vilt", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

"Wij vinden dat namen van overtreders op het gebied van voeding gewoon bekend moeten worden gemaakt, zodat je als consument keuzes kunt maken."

Meer op rtlnieuws.nl: