Luister naar

‘Druk op jongeren wordt gevaarlijk hoog’

Nieuws
De mentale druk op jongeren en jongvolwassenen neemt dusdanig toe dat hun gezondheid eronder dreigt te lijden. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen rapport over de toekomst van de gezondheid in Nederland.
Michiel van der Geest redactie vk
woensdag 20 juni 2018 om 08:36
De druk om gezien te worden op sociale media leidt tot stresssymptomen onder jongvolwassenen, net als de steeds sneller draaiende 24 uurseconomie.
De druk om gezien te worden op sociale media leidt tot stresssymptomen onder jongvolwassenen, net als de steeds sneller draaiende 24 uurseconomie. anp / Roos Koole

Amsterdam

Van alle kanten komen er stressfactoren af op de jongere generaties, schrijft het instituut. Zo ervaren studenten een hogere druk om te presteren in de tijd dat zij nog in de studiebanken zitten; doordat de basisbeurs is afgeschaft hebben studenten veel vaker een bijbaantje dan voorheen. Tegelijk zet het bindend studieadvies meer druk op studenten.

Ook de druk om constant gezien te worden op sociale media, kan leiden tot stresssymptomen, schrijft het RIVM. Wanneer jongvolwassenen dan eenmaal een baan hebben, is dat in een steeds sneller draaiende 24 uurseconomie, die draait op flexibele krachten, wat een grotere mate van onzekerheid met zich meebrengt. Voor jongeren met een migratieachtergrond speelt nog eens mee dat zij zich in toenemende mate niet thuis voelen in Nederland; ook dat leidt tot mentale problemen.

Daarnaast zal de vergrijzing de jongere generaties er vaker én eerder toe nopen de rol van mantelzorger op zich te nemen. Vaker zullen de jongere generaties in de steden wonen, die een grotere bebouwingsdichtheid zullen kennen. De geluidsoverlast en het gebrek aan groen en water die daarmee gepaard gaan, kunnen ook al negatieve gevolgen hebben.

gelukkigste ter wereld

Het is voor het eerst, zeggen Henk Hilderink en Marieke Verschuuren, projectleiders van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning, dat er in het vierjaarlijkse rapport zo uitgebreid wordt stilgestaan bij de invloed van de fysieke en sociale leefomgeving op het welbevinden van mensen. ‘Het is bijzonder lastig om die toenemende mentale druk kwantitatief te onderbouwen. In het aantal burn-outs onder jongeren is bijvoorbeeld, mede door het gebrek aan data, niet echt een duidelijke stijging vast te stellen. Bovendien blijkt uit meerdere onderzoeken dat de Nederlandse jeugd zo’n beetje de gelukkigste ter wereld is.’

Dat iemand druk ervaart, wil nog niet zeggen dat hij daar ook last van heeft, aldus Hilderink: ‘Dat hangt echt af van de persoonlijke situatie en hoe weerbaar iemand is.’

niet vaker

Toch zijn er genoeg aanwijzingen dat het behoud van een gezonde mentale gesteldheid voor jongeren een groeiende opgave is. ‘Overal waar wij komen merken we dat dit issue heel herkenbaar is. Iedereen kent voorbeelden, iedereen wil praten over de grote rol die sociale media hierin spelen. We hebben hierover eigenlijk geen goede data beschikbaar.’ Toch zijn dit soort prognoses waardevol om risico’s in beeld te krijgen en ernaar te kunnen handelen, reageert Peter van der Velden, senior onderzoeker bij het aan de Universiteit van Tilburg gelieerde Centerdata. Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat in de afgelopen tien jaar (mentale) gezondheidsproblemen bij studenten niet zijn toegenomen en ook niet vaker voorkomen dan bij niet-studenten.

Verder wijst hij op twee grote studies van het Trimbos-instituut naar de geestelijke problematiek van Nederlanders.

Zowel in de jaren negentig als in deze eeuw werd een grote groep Nederlanders ondervraagd. De verwachting was dat in de loop van de jaren het aantal problemen was toegenomen, als gevolg van het drukkere bestaan en een hogere werkdruk.

‘Wat bleek,’ zegt Van der Velden, ‘er was geen verschil. We hebben de neiging problemen te verwachten, terwijl ze er eigenlijk niet zijn. Intuïtief mag het logisch klinken, de praktijk hoeft de intuïtie niet te volgen. Er zitten in samenlevingen allemaal corrigerende mechanismen die problemen oplossen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).