Direct naar artikelinhoud
Gokken

Gokreclame rond match Rode Duivels op Eén: zelfs Unibet was geen vragende partij

Reclame voor een gokkantoor op de openbare omroep, dat vinden experts allesbehalve onschuldig.Beeld rv

Niet alleen Mertens en Lukaku speelden zich tegen Panama in de kijker. Ook het online gokkantoor Unibet was op de openbare omroep prominent in beeld. Nefast, vinden experts, maar vreemd genoeg hadden ze het ook bij Unibet liever anders gezien. 

Met 2.068.472 waren ze maandagavond. Allemaal Rode Duivels-fans die de wedstrijd tegen Panama niet wilden missen. Allemaal voetballiefhebbers die voor, tijdens en na die wedstrijd de sponsorboodschappen van online gokkantoor Unibet ongevraagd te zien kregen. 

"Nefast", zeggen experts in koor. "Door dit soort boodschappen in een dagelijkse context bij een groot publiek  te verspreiden ontstaat het idee dat gokken een normale, onschuldige bezigheid is", zegt Rozane De Cock, professor mediastudies aan KU Leuven die onderzoek doet naar het effect van gokreclame. "Vooral bij kinderen en jongeren kan dat problemen geven. De openbare omroep, die toch een voorbeeldfunctie te vervullen heeft, zou zich daar bewust van moeten zijn."

Ook politiek ligt het onderwerp gevoelig. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een nieuwe versie van de Kansspelwet klaar die gokreclame aan banden moet leggen. Als die wordt goedgekeurd, mag er bijvoorbeeld geen gokreclame meer uitgezonden worden tijdens de rust van livewedstrijden. Ook voor acht uur 's avonds kan dat dan niet meer. 

'Door dit soort boodschappen in een dagelijkse context bij een groot publiek te verspreiden ontstaat het idee dat gokken een normale, onschuldige bezigheid is'
Rozane De Cock, professor mediastudies KU Leuven

Kinderprogramma's

Dat een wedstrijd van de Rode Duivels, zeker als die om vijf uur in de namiddag gespeeld wordt, heel wat kinderen en jongeren naar het dichtstbijzijnde televisiescherm lokt, maakt het probleem alleen maar groter. "Rond kinderprogramma's mag geen gokreclame uitgezonden worden", legt Tim Smits, professor  marketingcommunicatie aan KU Leuven, uit. "Maar bij een wedstrijd van de Rode Duivels, waar veel meer kinderen naar kijken dan naar gelijk welk Ketnet-programma, kan het plots wel. Van een openbare omroep zou je dan verwachten dat die op de rem gaat staan." 

'Het sponsorcontract dat wij hebben, laat ons niet toe te bepalen rond welke wedstrijden onze boodschappen te zien zijn'
Dennis Mariën, Unibet België

Ook Unibet was niet onverdeeld gelukkig met de overvloedige media-aandacht. Het gokbedrijf zette met het oog op het wereldkampioenschap voetbal samen met een aantal sectorgenoten en de Kansspelcommissie een preventiecampagne op die moet wijzen op de gevaren van gokken. Bovendien kondigden de private kansspelbedrijven een informatiestop af rond de eerste drie wedstrijden van onze nationale elf. Van een kwartier voor tot een kwartier na de WK-wedstrijden van Hazard en co. zouden ze geen commerciële boodschappen verspreiden. 

Maar dat liep maandagavond dus grondig in de soep. "Het sponsorcontract dat wij hebben, laat ons niet toe te bepalen rond welke wedstrijden onze boodschappen te zien zijn", zegt Dennis Mariën van Unibet België. Dat ze nu net rond de reclamevrije wedstrijden van de Rode Duivels opdoken, noemt hij ongelukkig. "Maar bij de volgende twee wedstrijden zullen ze niet meer te zien zijn." 

Bij de VRT bevestigen ze het verhaal van Mariën. "Unibet is een van onze negen WK-sponsors", laat woordvoerder Hans Van Goethem weten. "We verdelen hun boodschappen zo goed mogelijk over alle WK-wedstrijden." Dat Unibet liever niet rond de wedstrijden van de Belgen wilde adverteren, wisten ze aan de Reyerslaan niet. "Die vraag is pas vandaag gekomen. En uiteraard zullen we daar bij de volgende wedstrijd rekening mee houden." 

'Wij zijn absoluut vragende partij voor duidelijkere regels'
Hans Van Goethem, woordvoerder VRT

Maar wat met de voorbeeldfunctie van de VRT? Moet een openbare omroep gokreclame niet weren? Van Goethem: "De sponsorboodschappen van Unibet, een legale aanbieder van kansspelen, zijn volledig in lijn met de wetgeving. Bovendien willen we niet discrimineren. Elke twee jaar gaan wij op zoek naar alliantiepartners; als Unibet zich daar kandidaat voor stelt dan behandelen we die kandidatuur als elke andere." Al zijn ze zich ook bij de VRT bewust van de groeiende gevoeligheid wat gokken betreft. "Wij zijn absoluut vragende partij voor duidelijkere regels.  We houden ons trouwens nu al aan de strengere regels van de nieuwe Kansspelwet, ook al is die nog niet in voege." 

2.068.472 kijkers

Met 2.068.472 kijkers is België - Panama de op vier na meest bekeken WK-wedstrijd op een VRT-zender. De achtste finale tussen België en de VS blijft de meest bekeken wedstrijd met 2.366.565 kijkers. Op sporza.be was de wedstrijd wel goed voor een record. Met 850.000 unieke bezoekers was de sportsite nooit eerder zo populair. De livestream op de site werd tijdens het eerste wedstrijduur door 55.000 bezoekers bekeken. Naar het einde van de wedstrijd groeide dat aantal aan tot 80.000.