Direct naar artikelinhoud
Binnenland

34 procent minder verkeersdoden in Vlaanderen in vergelijking met 2010

Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen is sinds 2010 met 34 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de European Transport Safety Council (ETCS). Vlaanderen doet het daarmee een stuk beter dan het Europese gemiddelde: in de Europese Unie was er sinds 2010 een daling met 20 procent.

In de EU kwamen er in 2017 25.250 mensen om in het verkeer. Voor Vlaanderen wordt het aantal verkeersdoden vorig jaar volgens voorlopige cijfers op 290 geraamd, aldus de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Dat is een afname met 34 procent in vergelijking met 2010, toen er nog 437 doden vielen.

Binnen de EU boeken enkel de Baltische staten en Griekenland meer vooruitgang dan Vlaanderen. Absolute koploper is Noorwegen, waar het dodental tussen 2010 en 2017 zo goed als halveerde (-49 procent).

"In 2014 steeg het aantal verkeersdoden in Vlaanderen nog tot 'de schande van de 400' dodelijke slachtoffers op één jaar tijd", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Sindsdien zijn we weer op het goede pad om ons verkeer veiliger te maken. We hebben daarvoor onprettige en onpopulaire maatregelen genomen. Dat beleid lijkt nu vruchten af te werpen." Vlaanderen wil tegen 2020 uitkomen op maximaal 200 verkeersdoden.

Volgens ETCS telt Europa elke week 500 verkeersdoden, te vergelijken met twee gemiddelde passagiersvliegtuigen die zouden neerstorten zonder overlevenden. De organisatie benadrukt dat er in Europa de voorbije vier jaar nog nauwelijks vooruitgang werd geboekt in het terugdringen van het dodental en pleit voor sterk politiek leiderschap, snelle maatregelen en aanzienlijke investeringen in veilige infrastructuur om het tij te keren.