Tweede Kamer komt Groningers tegemoet: hoorzitting wordt verzet en vindt in Groningen plaats

Groningse boeren vertrekken begin 2018 na een dag actievoeren tijdens een hoorzitting in Den Haag weer naar huis. FOTO ANP/SIESE VEENSTRA

Groningse boeren vertrekken begin 2018 na een dag actievoeren tijdens een hoorzitting in Den Haag weer naar huis. FOTO ANP/SIESE VEENSTRA

In reactie op de kritiek vanuit Groningen heeft de Tweede Kamer de hoorzitting over de versterkingsoperatie in het gaswinningsgebied verzet naar een moment na de zomer.

Het rondetafelgesprek zal bovendien niet in Den Haag maar ergens in Groningen plaatsvinden. Dat meldt GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, de voorzitter van de Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat.

„Ik hoorde van veel Groningers dat ze het niet prettig vinden dat ze voor zo’n hoorzitting een hele dag kwijt zijn”, zegt Diks. „En dat herken ik, dat vond ik zelf ook niet fijn toen ik nog wethouder in Leeuwarden was.”

Te vroeg en te vol

De Kamerleden komen met de verplaatsing tegemoet aan een massale lading klachten vanuit Groningen. De hoorzitting kwam te vroeg en was veel te vol gepland, luidde de kritiek. Genodigden zouden maximaal twee minuten spreektijd per persoon krijgen.

En dat is veel te weinig om de vaak ingewikkelde situaties in Groningen uit de doeken te doen, klonk het alom. Onder meer het Groninger Gasberaad, de Vereniging Groninger Dorpen en de Groninger Bodem Beweging kondigden aan de hoorzitting te boycotten.

Diks sprak met de critici

In overleg met Agnes Mulder, het Drentse CDA-Kamerlid dat de hoorzitting initieerde, sprak Diks maandag en dinsdagochtend met de Groningers die hadden aangegeven de hoorzitting op 28 juni te boycotten. „Iedereen wil graag over de situatie in Groningen praten”, vertelt Diks. „Maar dan wel graag op een geschikter moment en met meer tijd.”

Volgende week, wanneer de hoorzitting in eerste instantie stond gepland, is voor het gaswinningsgebied een drukke tijd waarin onder meer het SodM en het KNMI hun nieuwste bevindingen zullen presenteren.

Na de zomer komt er dus alsnog een hoorzitting, aldus Diks, waarschijnlijk ergens op een maandag in september. „En dan nemen we ruim de tijd.”

Mulder: Blij dat we aan de wens van de regio kunnen voldoen

CDA'er Mulder is blij dat de Kamerleden met de verplaatsing van het rondetafelgesprek hebben ingestemd. „Het doet me als initiatiefnemer goed dat we aan de wens van de regio kunnen voldoen. Ik ben blij met de actie van de voorzitter en we komen graag naar Groningen.”

Beckerman: Daden nodig

Op zich mooi dat de hoorzitting wordt verplaatst, reageert het Groningse Kamerlid Sandra Beckerman. Maar dat alleen is niet genoeg, aldus de SP’er. „Den Haag is door het eenzijdig opzeggen van afspraken geen betrouwbare partij meer. Dat maak je niet goed door langs te komen, dat maak je goed met daden.”