WK 2018 - Wedstrijd van de dag: Portugal-Marokko

De Leeuwarder Courant kiest gedurende het WK elke dag een duel uit als ‘Wedstrijd van de dag’. Redacteur Henk Mulder neemt de wetenswaardigheden van beide ploegen onder de loep. Spelers,coaches, kansen en mogelijkheden.

In groep B is het woensdag al d’r op of d’r onder. Marokko staat onder zware druk, het moet vandaag winnen van Europees kampioen Portugal. Doet het dat niet, dan gaan alle mooie plannen en ambities in rook op. Het late eigen doelpunt van Aziz Bouhaddouz (zesde minuut van de blessuretijd) deed de Marokkanen tegen Iran de das om. Mede door het 3-3 gelijkspel tussen de grootmachten Portugal en Spanje is er een interessante constellatie ontstaan. Outsider Iran kan door de zege een beetje op een puntje gaan spelen, Spanje moet winnen om niet al meteen onder druk te komen. Datzelfde geldt voor Portugal, terwijl Marokko koste wat het kost van Cristiano Ronaldo en de zijnen moet winnen.

Torenhoge Marokkaanse ambities

Marokko’s ambities voorafgaand aan het toernooi waren torenhoog. Hun nationale trots leidde echter een beetje tot zelfoverschatting en daar kwam tegen Iran nog pech bij. Een furieus openingsoffensief leverde niets op en toen de Noord-Afrikanen zich al verzoend hadden met een 0-0 gelijkspel sloeg het noodlot alsnog toe. En daardoor is de dwang om te winnen nu honderd procent geworden, met het duel tegen Spanje nog in het vooruitzicht. Je zou zeggen: voor de Marokkanen staat de ‘Marrakech Express’ al klaar voor vertrek.

Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Mbark Bousouffa, Nordin en Sofyan Amrabat, de spelers met een Nederlandse achtergrond, zij wilden en willen in Rusland nog steeds de helden worden van de grote Marokkaanse gemeenschap in ons land. Dat wordt nu een hels karwei. Het elftal van de Franse coach Hervé Renard herbergt weliswaar kwaliteit, maar een geoliede machine is het niet. Dat bleek tegen het stugge Iran wel.

Ronaldo versus Ziyech

Er zal heel wat moeten veranderen om Portugal op de knieën te krijgen. Overleg, bezonnenheid en een hecht ploegverband vooral. Het is de enige manier om de Portugezen te beteugelen, al krijg je Cristiano Ronaldo nooit helemaal in de houdgreep. Het is voor Marokkanen dus zaak om hem zo veel mogelijk te isoleren en geen vrije trappen rond het eigen strafschopgebied weg te geven. Dat is op zich al lastig genoeg. Maar het zal moeten om überhaupt een kans te hebben.

Als de Marokkanen zelf wat uit het stro willen zetten ligt de last op de schouders van de man die de aanvallen en vooral counters moet inleiden: Ziyech. Hij zal daarbij de lastige klip William Carvalho, verdedigende middenvelder van de tegenstander, moeten omzeilen. Nordin Amrabat zal moeten toekijken, hij liep tegen Iran een lichte hersenschudding op en is misschien tegen Spanje weer inzetbaar. Ziyech ziet nog mogelijkheden: ,,We zullen strijden tot we er bij neervallen.’’ Coach Renard sluit zich daar bij aan: ,,We gaan er alles aan doen, ongeacht de tegenstander.’’

IJzeren discipline bij Portugal

Portugal prees zich gelukkig met de late gelijkmaker tegen aartsrivaal Spanje. Beide ploegen lieten in die zinderende wedstrijd een goede indruk achter, geen goed nieuws dus voor Marokko. Portugal kan bogen op een ijzeren discipline heeft in Ronaldo en Guedes zeer moeilijk te bespelen spitsen. Hoewel het Spanje drie keer lukte, is scoren tegen de Portugezen normaal gesproken geen sinecure. De ploeg van coach Fernando Santos kan vandaag een reuzenstap richting achtste finales zetten, met hierna in de poule alleen de wedstrijd tegen Iran nog over. Het schakelt dan meteen Marokko uit. Vier punten kunnen de Marokkanen dan al niet meer halen en twee van de overige drie komen sowieso op vier of meer.

Het is spijtig om vast te stellen, maar de kansen voor Marokko zijn uiterst gering. Alleen een wonder tegen Portugal kan hen weer in het zadel helpen. Nou zijn wonderen de wereld niet uit, maar gezien de krachtsverhoudingen gaan de Portugezen deze wedstrijd professioneel over de streep trekken. Omdat ze als ploeg gewoon beter zijn dan Marokko.