Direct naar artikelinhoud
AEX

Sombere beursdag door vrees handelsoorlog

De Europese beurzen zijn dinsdag duidelijk lager gesloten. Beleggers bleven in de ban van een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten dreigden met nieuwe importheffingen op elkaars goederen.

Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML.Beeld anp

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie 0,9 procent lager op 554,57 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 795,02 punten. De beurs in Londen ging 0,4 procent omlaag, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,2 procent in.

De Amerikaanse president Donald Trump zette de handelsrelatie met China verder op scherp met zijn dreigement om 10 procent extra belasting te heffen op Chinese goederen. Die heffingen moeten gaan gelden als Peking zijn tegenmaatregelen niet terugdraait. De Chinezen reageerden daarop fel.

Bedrijven die last kunnen ondervinden van een handelsoorlog tussen de VS en China, konden op het Damrak op stevige verliezen rekenen. Grootste dalers bij de hoofdfondsen waren staalconcern ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML met verliezen van 3,8 procent en 2,8 procent. Verzekeraar Aegon was met een plus van 2,2 procent met afstand de grootste stijger.

MidKap
In de MidKap stonden de chipbedrijven ASMI en Besi onderaan met verliezen van beide 3,3 procent. Air France-KLM (plus 5,4 procent) was de sterkste stijger. De Franse vakbonden hebben een eerder aangekondigde vierdaagse staking bij Air France opgeschort. De bonden willen wachten op de benoeming van de nieuwe topman bij moederbedrijf Air France-KLM.

Op de lokale markt verloor Esperite 3,4 procent. Het stamcelbedrijf stelt de publicatie van zijn jaarverslag over 2017 wederom uit. Adyen klom 0,4 procent tot 412,50 euro. Kempen verlaagde het advies voor het betaalbedrijf, dat vorige week een spectaculair beursdebuut maakte. Het koersdoel bedraagt 320 euro.

In Londen stonden de mijnbouwers en grondstoffenbedrijven onder druk door de vrees voor een escalatie van het handelsconflict. BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren tot ruim 3 procent. Het Britse warenhuis Debenhams kelderde bijna 11 procent na een nieuw winstalarm.

De euro was 1,1578 dollar waard, tegen 1,1608 dollar op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent goedkoper op 64,91 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 74,91 dollar per vat.