Borger-Odoorn over de knie bij Raad van State in slepende zaak om N34-afslag bij Klijndijk

Foto: ANP

Foto: ANP

De gemeente Borger-Odoorn moet van de Raad van State de Stichting Veilig Emmen alsnog bijna 1.900 euro aan proceskosten vergoeden, omdat ze twee weken geleden zonder geldige reden niet kwam opdagen bij een spoedprocedure in Den Haag. De gemeente liet het afweten tijdens een rechtszaak de aanleg van de N34-afslag bij Klijndijk.

In een opmerkelijke uitspraak geeft de Raad de gemeente een fikse tik op de vingers. Zowel de gemeente als de provincie Drenthe lieten twee weken geleden weten dat ze geen uitnodiging voor de rechtszaak hebben gekregen.

De Raad van State betwijfelt dat ten zeerste. Immers, zowel de de advocate van Veilig Emmen als de Raad van State hebben voor de zitting gepoogd van de gemeente en provincie te weten te komen, of ze nu wel of niet door wilden gaan met de aanleg van de nieuwe afslag. Zowel gemeente als provincie lieten niets meer van zich horen.

Flink op kosten gejaagd

Pas tijdens de zitting in Den Haag zegde een woordvoerder van de provincie na telefonisch contact toe dat er zal worden gewacht met de aanleg totdat de Raad van State later dit jaar de bodemzaak heeft behandeld. De Raad vindt dat de gemeente, door niets van zich te laten horen, de Stichting Veilig Emmen en de Raad van State flink op kosten heeft gejaagd. Die kosten hadden voorkomen kunnen worden als provincie en gemeente eerder hun mond hadden open gedaan.

Overigens behandelt de Raad later dit jaar de bodemzaak over het omstreden plan om een nieuwe afslag N34 bij Klijndijk aan te leggen