RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ernstige voorbeelden van dierenleed in slachthuizen (let op: schokkend)

Plekken op de kop van een uitgegleden koe die aan zijn lot wordt overgelaten. (Beeld: boeterapport NVWA)

Er is veel mis bij slachthuizen in Nederland. Dieren hebben zwaar te lijden, blijkt uit deze voorbeelden uit rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Let op: de foto's in dit bericht kunnen als schokkend worden ervaren.

ZIE OOK: Ernstige misstanden in Nederlandse slachthuizen

Voorbeeld 1: in levend schaap snijden

De slachter begint de huid los te snijden van de achterpoot van een schaap, maar het dier beweegt nog met z'n poot. Het gaat om een ritueel slachthuis waar ze dieren zonder verdoving slachten. De NVWA-inspecteur grijpt in en zegt dat de medewerker moet stoppen het dier verder te villen.

Later ziet de inspecteur dat dezelfde slachter opnieuw in nog levende schapen zit te snijden. De dieren vertonen nog tekenen van leven volgens de inspecteur. Hij legt het bedrijf een boete van 2500 euro op. 

De inspecteur ziet verder allemaal bloedingen bij karkassen van schapen die aan haken hangen. Dat komt doordat de dieren eerder aan hun vacht zijn opgetild. Daarvoor wordt nog een boete van 1500 euro opgelegd.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Miniatuurvoorbeeld


Bloedingen zichtbaar op de rug van de karkassen van schapen. (Beeld: boeterapport NVWA)

​Voorbeeld 2: kalf beweegt nog

Een slachter snijdt in een kalf en het dier reageert daarop. Het kalf beweegt en leeft nog. De NVWA-inspecteur spreekt de medewerker daarop aan en zegt dat hij moet stoppen. De slachter belooft dat dit niet nog een keer zal gebeuren.

Als de inspecteur later terugkomt, ziet hij dat er opnieuw in een kalf wordt gesneden dat beweegt en duidelijk reageert op het moment dat er met een mes in hem wordt gesneden. Hoewel het kalf beweegt, gaat de slachter door en snijdt de huid van de kop van het kalf af. Vervolgens wil de slachter beginnen om de voorklauwen van het kalf af te knippen, maar dan grijpt de inspecteur in.

Volgens de inspecteur was de slachter 'er doelbewust op uit om te vroeg door te gaan met het slachtproces, omdat hij mij duidelijk in de gaten hield en bij mijn afwezigheid daar weer mee doorging'.

De inspecteur schrijft dat het dier pijn en ernstig leed is aangedaan. Het bedrijf krijgt hiervoor een boete van 1500 euro.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

​Voorbeeld 3 en 4: varkens levend in heet waterbad

Een inspecteur van de NVWA ziet dat de helft van de varkens die net zijn verdoofd en al dood hadden moeten zijn, nog naar adem happen. Een medewerker van het slachthuis ziet dat een varken nog leeft, omdat het dier trapbewegingen maakt, maar grijpt niet in.

Miniatuurvoorbeeld
Dit levende varken spartelt in een heet bad in een Belgisch slachthuis. Soortgelijke taferelen vinden plaats in Nederland. Hier zijn geen beelden van. (beeld: Animal Rights)

De dieren, hangend aan hun achterpoten, gaan richting een heet waterbad van 60 graden. In dat zogenoemde broeibad worden het vuil en de haren losgeweekt. Vervolgens ziet de inspecteur dat vier varkens levend de hete broeibak in gaan. De beesten trappen met alle vier de poten en proberen boven water te blijven. Dit is niet de eerste keer dat dit fout gaat bij dit bedrijf. Daarom wordt er een relatief hoge boete opgelegd van 4000 euro.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Een varken begint hevig te spartelen en te bewegen als het dier levend de hete broeibak in gaat. Het water van 60 graden klotst in grote hoeveelheden over de rand. De NVWA-inspecteur die erbij staat wordt door een medewerker van het slachthuis drie meter achteruit getrokken om te voorkomen dat het hete water over hem heen komt.

Het varken dat zich nog probeert op te richten wordt vervolgens door de ijzeren buizenconstructie helemaal onder water geduwd en verdrinkt. De conclusie van de inspecteur is dat het varken ernstig lijden is toegebracht.

De inspecteur ziet dat nog meer varkens die onderweg zijn naar het broeibad naar adem happen, terwijl ze al dood hadden moeten zijn. Het bedrijf krijgt een boete opgelegd van 4500 euro. Dat bedrag is verhoogd omdat het al eens eerder misging bij dit bedrijf.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Voorbeeld 5: halsslagaders kalf pas na 4 pogingen doorgesneden met bot mes

Een slachter probeert met een bot mes bij een kalf de hals door te snijden. Met een scherp mes lukt dat met één vloeiende beweging, maar door het botte mes lukt dat niet. De NVWA-inspecteur schrijft: "Ik zag dat na fixeren de medewerker vier keer moest snijden voordat hij de volledige hals van het kalf had doorgesneden." Tijdens dit snijden maakte het kalf duidelijke bewegingen met hoofd en poten. Voor de inspecteur duidelijke tekenen dat het dier pijn heeft ervaren.

Het is niet de eerste keer dat ze bij dit bedrijf met een bot mes dieren doden. Een week eerder gebeurde precies hetzelfde onder de ogen van dezelfde inspecteur. Hij legt het bedrijf een boete van 2500 euro op.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

​Voorbeeld 6: dier wordt hard geprikt en door slachthuis gesleept

Een inspecteur van de NVWA ziet dat een medewerker van een slachthuis een dier met een puntig voorwerp prikt op een zeer gevoelige plaats op het lichaam. Volgens de inspecteur wordt het dier zo hard geprikt dat het heeft geleden. Het dier wordt vervolgens naar de slachtplaats gesleept. Dat is niet toegestaan. Het had ter plekke moeten worden gedood. Het bedrijf krijgt een boete van 5000 euro opgelegd door de NVWA.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Voorbeeld 7 en 8: kreupele dieren kunnen niet of nauwelijks staan

Een inspecteur ziet varkens op een betonnen vloer staan met ontstekingen aan hun poten. Drie varkens lopen op drie poten, omdat ze op één poot niet kunnen staan. Bij twee van die varkens is de linker achterpoot dik (zie onderstaande foto).

Bij het lopen wordt de poot niet belast, alleen met de punt van de teen aangetipt. De NVWA-inspecteur schrijft dat hij door zijn ervaring als veearts weet dat ze bij een ontsteking aan hun klauw pijn lijden bij het lopen.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Miniatuurvoorbeeld
Dit varken loopt op drie poten omdat één poot ernstig verwond is. (Beeld: boeterapport NVWA)

​Een rund zet de linker voorpoot bij het lopen niet op de grond. De linker voorpoot is dik en daarom loopt het dier kreupel. Dat betekent volgens de dierenarts dat het dier pijn heeft bij het belasten van de poot. Het rund had niet naar het slachthuis vervoerd mogen worden.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Miniatuurvoorbeeld


Koe is kreupel. (Beeld: boeterapport NVWA)

​Voorbeeld 9: varken kan bijna niet lopen

De NVWA-inspecteur ziet een varken moeizaam opstaan op het moment dat hij de stal inloopt. Het dier kan niet op z'n linker achterpoot staan bij het lopen. De spieren in de poot zijn  ook minder, wat betekent dat het dier al veel langer last heeft van die poot.

Verder ziet de inspecteur ook nog andere kreupele dieren waaronder een rund. Het bedrijf krijgt een boete van 4000 euro omdat het bedrijf al vaker in de fout is gegaan op dit punt.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Voorbeeld 10: rund glijdt uit en loopt trauma op

Een rund glijdt uit in de stal, omdat de vloer glad is door mest en urine. Het dier loopt een trauma op in haar bekkengebied en kan niet meer lopen. Het dier ligt op haar buik op matten die zijn bevuild met mest en urine en kan niet meer staan vanwege de pijn.

Het rund ligt met haar hoofd klem tegen de muur, dit veroorzaakt schuurplekken. Het bedrijf krijgt een boete van 2500 euro.

Bekijk hier bijbehorend deel uit het rapport van de NVWA (.pdf)

Miniatuurvoorbeeld
Gevallen koe ligt klem tegen de muur.  (Beeld: boeterapport NVWA)

Miniatuurvoorbeeld
Dat veroorzaakt deze plekken op de kop.  (Beeld: boeterapport NVWA)

ZIE OOK: Ernstige misstanden in Nederlandse slachthuizen