Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Stemming Eerste Kamer over boerkaverbod uitgesteld

De stemming over het gedeeltelijk boerkaverbod in de Eerste Kamer is met een week uitgesteld. Aanleiding hiervoor is het door de senaatsfractie van de SP aangevraagde uitstel om een motie te kunnen indienen.

Het gaat om een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende bekleding. Denk aan boerka’s, nikabs, en bivakmutsen. Vorige week bleek in de Eerste Kamer al tijdens de wetsbehandeling dat de VVD, PVV, CDA, CU en SGP voor het voorstel zijn. Met deze partijen zou een meerderheid binnen handbereik liggen. In de Tweede Kamer werd in 2016 al ingestemd met de nieuwe wet.

Veiligheidsoverwegingen

Het verbod zal van kracht zijn in het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs en in overheidsgebouwen. Het schenden van de wet zal de overtreder duur komen te staan,  er zal namelijk een boete volgen ter waarde van 410 euro.

Er wel uitzonderingen. Zo is het dragen van een helm toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, en geldt het verbod niet tijdens feestelijke en culturele activiteiten.

Als voornaamste reden voor de invoering van deze wet wordt aangevoerd dat gezichtsbedekkende kleding de communicatie kan verhinderen. Ook zou het dragen van gezichtsbedekkende kleding vanuit veiligheidsoverwegingen in sommige gevallen ontoelaatbaar zijn.

Religie

Het zou volgens het kabinet niets met religie te maken hebben. „Het is godsdienstneutraal” aldus toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Tegenstanders van de wet zijn van mening dat er sprake is van symboolwetgeving. Het zijn niet alleen de politieke partijen die tegen de wet stemden, maar ook de Raad van State, de onafhankelijke juridische adviseur van de regering.

Volgens de raad is het verbod een uitvloeisel van bezwaren die specifiek gericht zijn op islamitische gezichtsbedekkende kleding. Het kabinet zou zich teveel hebben laten leiden door „subjectieve onveiligheidsgevoelens die een verbod niet rechtvaardigen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.