Luister naar

Meer jongeren naar gesloten inrichting

Nieuws
Een toenemend aantal kinderen wordt opgesloten in een jeugdzorg­instelling, blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten dat dinsdag verschijnt. In 2017 ging het om 2710 minderjarigen, ruim tweehonderd meer dan een jaar eerder. De trend staat haaks op het overheidsstreven om kinderen met problemen zoveel mogelijk op te vangen in pleeggezinnen of gezinshuizen.
Anneke Stoffelen redactie vk
dinsdag 19 juni 2018 om 03:00

Amsterdam

Unicef en Defence for Children, opstellers van het Jaarbericht Kinderrechten, vinden het zorgelijk dat jongeren vaker op een gesloten afdeling terechtkomen. Het gaat vaak om kinderen met ernstige gedragsproblemen, bijvoorbeeld doordat ze opgroeien bij ouders die door verslaving of psychiatrische ziekten niet goed voor hen zorgen.

‘Voor een beperkte groep jongeren kan het goed zijn om even rust en structuur te vinden op een afgesloten plek’, zegt jurist Maartje Berger van Defence for Children. ‘Maar we zien nu dat er te veel kinderen terechtkomen die helemaal niet gesloten horen te zitten. Die lopen schade op in zo’n instelling, doordat er een regime heerst waar te veel gebruik wordt gemaakt van regels en dwangmiddelen, er veel wisselingen zijn van hulpverleners en kinderen vaak worden overgeplaatst.’

gezinshuis

Toen in 2015 de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg naar gemeenten ging, was het streven om minder kinderen in zware hulpvormen terecht te laten komen. Hulp dichtbij het gezin werd het nieuwe adagium, het liefst thuis en anders bij voorkeur in een familiesetting, zoals een pleeggezin of kleinschalig gezinshuis.

‘Je ziet sindsdien dat het aantal plekken in de open jeugdzorginstellingen is afgebouwd’, zegt universitair hoofddocent orthopedagogiek Annemiek Harder van de Rijksuniversiteit Groningen, die promoveerde op een onderzoek naar residentiële jeugdzorg. ‘Maar er zal altijd een groep jongeren zijn met te heftige gedragsproblemen voor een pleeggezin of gezinshuis, bijvoorbeeld omdat ze agressief zijn. Mijn indruk is dat die jongeren nu sneller in een gesloten setting terechtkomen, omdat er in de open instellingen minder plek is.’

In 2017 woonden volgens het CBS ruim 23.000 kinderen enige tijd in een pleeggezin en bijna 25.000 minderjarigen in een andersoortige jeugdhulpinstelling.

Eind maart schreven vijfhonderd jeugdrechtadvocaten al een brandbrief aan het ministerie. Daarin signaleren zij dat te veel minderjarige cliënten langer in een gesloten instelling verblijven dan nodig, omdat er te weinig alternatieve hulpvormen beschikbaar zijn. ‘Als we nu niet investeren en de jeugdhulp beter gaan organiseren, voorspellen wij een stijging van de jeugdcriminaliteit dan wel een stijging van het aantal minderjarige slachtoffers, omdat bepaalde persoonlijkheidsproblematiek onvoldoende of te laat is behandeld’, aldus de advocaten.

In reactie op dat noodsignaal nam de Tweede Kamer onlangs een D66-motie aan. Daarin wordt de minister met spoed gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheid van kleinschalige ‘gezinsgerichte voorzieningen met een beperkt niveau van beveiliging’. Die zouden als alternatief kunnen dienen voor de gesloten jeugdzorginstellingen achter een hoog hek.

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland juicht het toe dat die optie wordt verkend, ‘want ook wij maken ons zorgen om het toenemende aantal kinderen in gesloten setting’, zegt woordvoerder Eva de Vroome.

Als jongeren slechter uit een instelling komen dan dat ze erin gingen, moet volgens jurist Berger zeer terughoudend worden omgesprongen met gesloten plaatsing. ‘Als je als overheid de zorg overneemt van ouders, is dat alleen gerechtvaardigd als je iets kunt bieden dat duidelijk beter is dan de thuissituatie. Het vele geld dat wordt gestoken in gesloten opvang, kan beter worden ingezet voor het bieden van intensieve hulp bij gezinnen thuis.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.