RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Moedige Apache-piloot Roy de Ruiter krijgt hoogste militaire onderscheiding

Roy de Ruiter in Afghanistan.

Majoor Roy de Ruiter krijgt voor zijn moedige optreden als Apache-piloot in Afghanistan op 31 augustus de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde. Dat is vandaag bekendgemaakt. De 36-jarige De Ruiter blijft er zelf nuchter onder. "Ik vind het niet dapper, ik deed gewoon mijn werk", zegt de oud-militair vandaag.

De Ruiter krijgt de onderscheiding voor het in de waagschaal stellen van zijn eigen leven tijdens verschillende missies in Afghanistan. Daar werd hij tussen 2004 en 2009 zes keer naartoe uitgezonden.

ZIE OOK: Uniek: Apache-piloot krijgt hoogste onderscheiding binnen krijgsmacht

Wat die moedige acties zijn, is nog niet bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens de uitreiking van de Willems-Orde op 31 augustus door koning Willem-Alexander. Maar een ontvanger heeft zich onderscheiden voor betoonde moed, beleid en trouw.

Niet in het middelpunt willen staan

De 36-jarige piloot staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling. "Ik heb mijn ouders een smoes verteld zodat ze niet bij mijn havo-diploma-uitreiking waren en Ik ben met mijn vrouw getrouwd zonder anderen erbij", zegt De Ruiter.

Toch besluit hij de onderscheiding te accepteren. "Omdat het een erkenning is voor het squadron." In totaal zijn er zo'n veertig Apache-piloten in het Nederlandse leger. "Ik vind het een erkenning voor de hele groep", zegt De Ruiter.

Miniatuurvoorbeeld

Erkenning mannen en vrouwen op de grond

Een speciale militaire commissie onderzocht de daden van De Ruiter nadat bij de defensietop verschillende meldingen binnen waren gekomen van zijn heldhaftige optreden. Die meldingen kwamen niet alleen van andere piloten, maar ook van militairen van de Landmacht.

Vooral de erkenning van die mensen, 'de dappere mannen en vrouwen die de poort uitgingen', was voor De Ruiter een belangrijke reden om de orde te accepteren. "Mijn eerste reactie was 'wat is dit nou?', en mijn tweede 'dit is te veel eer voor mij'."

Ajax-voetballer in de jeugd

De Ruiter was vroeger een verdienstelijke voetballer. Hij speelde tussen zijn 8ste en 12de bij Ajax met spelers als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Toch had hij niet genoeg talent. Trainer Co Adriaanse vertelde hem dat hij 'te verdedigend was', lacht de oud-militair. Op zijn 16de meldde hij zich aan bij defensie.

Trotse minister

Na 14 jaar bij defensie is De Ruiter in 2013 vertrokken bij de luchtmacht. Hij woont tegenwoordig met zijn vrouw en twee jonge kinderen in Oman. Daar werkt hij als instructeur-vlieger bij de Royal Oman Police en voert hij search-en-rescuemissies uit.

Minister van Defensie Ank Bijleveld zegt vandaag 'ontzettend trots' te zijn op De Ruiter. "Hij vindt het zelf in al zijn bescheidenheid allemaal heel gewoon wat hij gedaan heeft. Maar ik kan je verzekeren, en dat zal bij de uitreiking op 31 augustus allemaal duidelijk worden, het is echt heel dapper wat hij gedaan heeft. Mooi vind ik ook dat de eerste signalen over een mogelijke voordracht voor deze vlieger bij de Landmacht vandaan kwamen. Dat geeft juist aan hoe onze Apache-vliegers samenwerken met hun Landmacht-collega's op de grond."

Uitreiking Militaire Willems-Orde zeer zeldzaam

Sinds 10 mei 1940 is de Militaire Willems-Orde 195 maal toegekend. Op dit moment zijn nog maar drie individuele ridders in leven. Het gaat om de Brit K.G. Mayhew, die de onderscheiding kreeg op 24 april 1946, Marco Kroon (29 mei 2009) en Gijs Tuinman (4 december 2014).

Miniatuurvoorbeeld

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RT Nieuws