RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Premier Rutte op 2 juli op bezoek bij Donald Trump

Mark Rutte (archieffoto) Beeld © ANP

Premier Mark Rutte gaat op 2 juli op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Ze praten dan onder meer over handel en veiligheid. Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal Rutte vergezellen.

Dat Rutte binnenkort naar Trump zou gaan was al bekend, maar nu heeft de Rijksvoorlichtingsdienst ook de datum bevestigd. Het Witte Huis meldde ongeveer gelijktijdig dat de gesprekken zullen gaan over de handel tussen beide landen, investeringen en gedeelde defensie- en veiligheidsdoelen, zowel in NAVO-verband als wereldwijd.

Oneens

Volgens het Witte Huis ziet Trump ernaar uit de sterke vriendschapsbanden tussen de VS en Nederland, die meer dan 400 jaar teruggaan, opnieuw te bevestigen. Maar er zijn verschillende onderwerpen waarover de VS en Nederland het niet eens zijn. Zo is er de ontluikende handelsoorlog tussen de VS en de EU en Trumps recente optreden op een vergadering van de G7, toen hij uiteindelijk besloot zijn handtekening onder de slotverklaring te schrappen.

Ook zijn Trump en Rutte het oneens over het klimaatakkoord van Parijs, waar Trump de VS vorig jaar uit terugtrok, en het nucleair akkoord met Iran dat vorige maand eenzijdig door Trump werd opgezegd. Die laatste beslissing noemde Rutte 'lomp'.

Correspondent Erik Mouthaan volgt Trump op de voet. Deze week, Democraten plots muisstil over impeachment:

 

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws.