Luister naar

Groen&Geel: Luisteren raddraaiers niet, dan moeten ze eruit

Nieuws
Het dagelijks leven zit vol ergernissen, maar wie doet er wat aan? Vandaag: Brian Schmeltz, portier bij house- en technoclub Basis in Utrecht.
maandag 18 juni 2018 om 03:00 aangepast 13:31
Portier Brian Schmeltz staat aan de deur van Club Basis in Utrecht.
Portier Brian Schmeltz staat aan de deur van Club Basis in Utrecht. Jeroen Jumelet

Utrecht

‘Het wordt kotsen vannacht’, voorspelt Brian Schmeltz, terwijl hij zijn portofoon in zijn broekzak steekt. De goedlachse en gespierde beveiliger maakt zich op voor een nachtdienst bij club Basis aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. De club draait muziekstijlen als techno en house.

Tot vier uur ’s nachts druppelen vijfhonderd studenten binnen. Schmeltz weet genoeg: ‘Jongeren zoeken grenzen op als het gaat om alcoholgebruik. Als ze overgeven, begeleid ik ze naar buiten. In de hoop dat ze daar verder kotsen.’ Groepjes aangeschoten en zingende studenten sluiten aan in de rij. Tasjes worden gecheckt. Wie zich niet kan identificeren, wordt zonder pardon weggestuurd. Dat moet vanwege de minimumleeftijd van achttien jaar, stelt Schmeltz. Bovendien moet hij bij een ongeluk kunnen achterhalen met wie hij te maken heeft.

‘Als portier, of zoals ik liever zeg: gastheer, verwelkom ik mensen. Ook moet ik orde handhaven.’ Dat doet Schmeltz met vier anderen, gekleed in donkerblauwe broeken en jassen. Op de achterkant staat in witte letters ‘security’. Ze staan verspreid de doorstroming te regelen.

Schmeltz kijkt voortdurend om zich heen. ‘Na vijftien jaar ervaring heb ik iedereen door en schat ik in wat er gaat gebeuren. Daarom vind ik dit werk niet meer spannend, maar leuk.’ Maar de situaties die hij meemaakt zijn er niet minder heftig om. Vaak steekt hij een stokje voor wangedrag van drugs- en

alcoholgebruikers en ruziezoekers. Door het volgens hem onterechte kickboks-imago van portiers wordt hij regelmatig uitgedaagd te vechten. Daar reageert hij nooit op.

alle hens aan dek

Schmeltz voelt feilloos aan wie onder invloed is van welke drugs. ‘Overmatige GHB-gebruikers liggen knock-out. Coke-gebruikers zijn op het ene moment lief, het andere moment breken ze de tent af.’ Bij technofeesten is er volgens hem weinig aan de hand. Daar komen voornamelijk vriendelijke drugsgebruikers, zegt Schmeltz. ‘Maar bij urbanfeesten, waar hiphop- en rapmuziek wordt gedraaid, is het negen van de tien keer alle hens aan dek. Er wordt veel gezopen. Haantjesgedrag, korte lontjes, mannen en vrouwen gaan met elkaar op de vuist.’ Loopt het uit de hand, dan drukt hij op een draagbare alarmknop, zodat de politie komt.

staatslot

Vooral die ene ijskoude winternacht in december vergeet hij nooit meer. ‘Ik hoorde ineens heel hard “tak, tak” boven mij. Eerst dacht ik dat een boze voorbijganger fietsen naar beneden smeet. Dat gebeurt namelijk wel eens.’ Ineens zag hij iemand van de trap afrollen. ‘Hij gleed zo, als een inktvis, het water in’, vertelt de portier terwijl hij de duik uitbeeldt. ‘Ik dook de gracht in en greep zijn schouders. Ik legde de jongen op de kant in de stabiele zijligging. Hij zat onder het bloed en zijn neus was verbrijzeld. Na twee keer op zijn borst slaan kwam er bloed en kots uit zijn mond.’ Schmeltz slaakt een zucht en zegt dan grijnzend: ‘Hij ademde gelukkig weer. Nobody is going to die, not on my watch (niemand gaat dood waar ik bij ben). De jongen gaf me later een staatslot als bedankje. Ik won er helaas niets mee.’

Schmeltz sleepte daarmee wel een andere prijs in de wacht. Een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, uitgereikt door de burgemeester van Utrecht. En daar is hij trots op.

klemzetten

Brian Schmeltz (46) uit Amsterdam raakte tijdens een voetbalwedstrijd geïnteresseerd in de beveiligingswereld. Hij liet zich omscholen van bankmedewerker naar portier, en werkte als beveiliger in de Amsterdam ArenA. Later richtte hij het bedrijf MatchSecurity op, dat zich richt op het beveiligen van horeca, personen, evenementen, gala’s en artiesten. Om de orde te handhaven wordt er samengewerkt met de klant en een eventuele (club)huurder. Zijn team bestaat uit verschillende karakters: van mensen die rust bewaren tot strenge portiers. Ongewenst gedrag van bezoekers lokt eerst een waarschuwing uit. Luisteren raddraaiers niet, dan moeten ze eruit. ‘Als iemand agressief tegenstribbelt, houden we hem of haar met twee portiers vast. Geweld mogen we niet gebruiken, maar klemzetten en buiten zetten wel.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.