Luister naar

Havendouanier zet zich schrap voor Brexit

Nieuws
De douane in de Rotterdamse haven zet zich schrap voor de naderende Brexit. Nu nog kunnen veerboten naar Engeland ongehinderd uitvaren. Maar de komende jaren gaan controleurs die ferry’s inspecteren.
Johannes Visscher rd
maandag 18 juni 2018 om 03:00

Rotterdam

‘Dit is raar, deze geblindeerde ruit.’ Kees Visscher, teamleider van het praktijktrainingscentrum van de douane op de Maasvlakte bij Rotterdam, wijst op het donkere raam binnen in een bestelbusje.

De ruit zit pal achter de bestuurdersstoel. Van buiten het voertuig is het niet mogelijk om in de ruimte achter het geblindeerde raam te kijken. ‘Wij leren toekomstige douaniers te letten op dit soort opvallende zaken in auto’s. Als je in tien dezelfde busjes door een gewone ruit in de laadruimte kunt kijken en in eentje niet, dan moet je die ene gaan controleren. Want dan is het goed mogelijk dat achter dat donkere raam smokkelwaar verborgen ligt. En in een handschoenenkastje in de auto kan een wapen verstopt zijn’, vertelt Visscher in het trainingscentrum.

Verdachte auto’s uit een stroom voertuigen pikken – die vaardigheid wordt de komende jaren belangrijker voor de douane in de Rotterdamse haven. Dat heeft te maken met de naderende Brexit. Als alles volgens plan verloopt, stappen de Britten op 30 maart 2019 uit de Europese Unie. Dat betekent dat de EU nieuwe buitengrenzen krijgt. Voor controlediensten, zoals de douane, in onder meer België en Nederland heeft dat ingrijpende gevolgen.

‘Wij krijgen er gigantisch veel werk bij en zijn volop nieuw personeel aan het werven’, stelt Onno van Elswijk, zegsman van de douane in het Rotterdamse havengebied. Vanwege de Brexit heeft de douane in Nederland zo’n 750 tot 930 extra douaniers nodig, boven op de huidige 4600.

Als de Brexit doorgaat, zal de douane veerboten naar Engeland gaan controleren. Wekelijks gaat het om 21 afvaarten. Elke afvaart telt tussen de duizend en de vijftienhonderd passagiers en zo’n driehonderd auto’s.

‘Douaniers krijgen er een nieuwe taak bij’, zegt Van Elswijk. ‘Nu zijn ze nog getraind in het checken van lading in containers. Na de Brexit moeten ze ook auto’s gaan controleren op bijvoorbeeld verdovende middelen. De controles die we vroeger kenden aan de Duitse en de Belgische grens voeren we straks dus in voor reizigers uit Engeland. Iemand uit Groot-Brittannië heeft na de Brexit dezelfde status als iemand uit Australië.’ Ook administratief krijgt de douane een hele kluif aan de Brexit. Van Elswijk: ‘Handel drijven met Engeland vergt in de toekomst veel meer papierwerk dan bijvoorbeeld zakendoen met EU-partner Duitsland. Zo’n 35.000 bedrijven die nu tamelijk onbelemmerd met de Engelsen kunnen handelen, zullen we in onze systemen moeten invoeren.’

Zie ook : "Speuren naar drugs bij brullende scheepsmotoren" 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’

Linda Nooitmeer: 'Dat er geld beschikbaar komt voor naamswijzigingen is van grote symbolische waarde.'

Besteding gelden slavernijverleden gefragmenteerd: vooral naar onderzoek en naamswijzigingen

Hoe worden de toegezegde 200 miljoen euro bij de slavernij-excuses besteed? Behoorlijk gefragmenteerd en met veel aandacht aan onderzoek, blijkt uit het maandag door het kabinet gepresenteerde overzicht.

'Gebruik in huis geen bedekkende termen voor de dood. Mensen noemen het weleens slapen, maar dat is verwarrend voor een kind.'

Hoe help je een kind dat rouwt om een overleden broer of zus? Vraag niet: 'Hoe voel je je nu?'

Het verlies van een broer of zus is enorm ingrijpend voor kinderen, weet kinderpsycholoog Carine Kappeyne van de Coppello (60). Hoe kun je als ouder nabij zijn? ‘Leg uit wat de dood betekent en praat er niet omheen.’

Afbeelding

Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.