Direct naar artikelinhoud

Lawaai rond Trump verhult een week van stilstand

Terwijl Trump klungelde met zijn belangrijkste binnenlandse agendapunt en zijn belangrijkste buitenlandse probleem, ging het onderzoek naar de Russische inmenging bij zijn verkiezing onverstoorbaar door.Beeld EPA

Het was een drukke week voor de volgers van Donald Trump. Er waren ontwikkelingen rond de nucleaire ontwapening van Noord-Korea, rond immigratie en natuurlijk rond het Rusland-onderzoek. 

Heel verschillende onderwerpen, maar ze hadden iets gemeen: ondanks alle lawaai kwamen ze niet of nauwelijks van hun plaats.

De top met Noord-Korea werd door Trump ferm afgeblazen, als reactie op een aantal boze boodschappen uit Pyongyang. De door hemzelf opgestelde brief waarin dat gebeurde, las als de verbreking van een verloving. 

Dat bracht Noord-Korea kennelijk tot inkeer, want daarna kwamen er verzoenende geluiden en een ontmoeting tussen de presidenten van Noord- en Zuid-Korea. Trump houdt het nu voor mogelijk dat zijn top alsnog wordt gehouden, misschien zelfs toch op 12 juni.

Weerspannigheid

Je zou kunnen zeggen dat dit een overwinning voor Trump is. Met sancties en wapengekletter kreeg hij de Noord-Koreanen in eerste instantie al naar de onderhandelingstafel. En nu, bij het eerste teken van weerspannigheid, heeft hij laten zien zien dat hij bereid is gewoon uit de onderhandelingen weg te lopen, helemaal volgens zijn boek The Art of The Deal.

Jammer is dan wel dat het ongenoegen van de Noord-Koreanen gewekt was door uitspraken van de net door Trump aangenomen adviseur nationale veiligheid, John Bolton, die zo ontactisch was te suggereren dat Noord-Korea de weg ging volgen die Libië eerder ging. Dat land deed in 2003 afstand van zijn kernwapenprogramma, maar de westerse mogendheden die dat hadden afgedwongen, keken later goedkeurend toe hoe leider Moammar Khadaffi werd afgezet, en vermoord.

Die twee historische Libië-gebeurtenissen staan los van elkaar, maar toen Trump wilde uitleggen hoe het zat met die uitspraak van Bolton, kwam hij er ook niet helemaal uit. En nadat ook vice-president Mike Pence het verband met Libië legde, was de maat voor de Noord-Koreanen vol.

Achtergrondgesprek

Alles bij elkaar lijkt Trump de top vooral gered te hebben van de kakofonie die zijn ploeg regelmatig is, en van zijn eigen beperkte kennis van de voorgeschiedenis van de Amerikaanse bemoeienis met ontluikende kernmachten.

En is die ontmoeting in Singapore eigenlijk wel gered? Hem op 12 juni laten doorgaan, daarvoor ontbreekt in ieder geval vrijwel zeker de tijd, zo citeerde de New York Times een anonieme woordvoerder van de regering. Onzin, twitterde Trump meteen: "De mislukkende New York Times citeert een 'hoge functionaris van het Witte Huis' die niet bestaat." 

Maar in dit geval ging het niet om een lek, maar om een achtergrondgesprek tussen die functionaris en enkele tientallen journalisten, in feite een persconferentie waarbij de afspraak geldt dat de naam van de spreker niet genoemd wordt. De journalisten die er bij waren, noemden die naam ook na Trumps tweet niet, maar meldden massaal dat de president er glorieus naast zat.

In het nauw

Een tweede kwestie die Trump in het nauw bracht, was de behandeling van vluchtelingen aan de grens met Mexico. Die worden door zijn regering een stuk strenger aangepakt dan voorheen, en een van de gevolgen is dat kinderen na aankomst van hun ouders worden gescheiden, omdat die als wetsovertreders gevangen worden gezet. 

Nadat minister van justitie Jeff Sessions die aanpak begin mei aankondigde, stak een storm van verontwaardiging op, die nog feller werd toen bleek dat het ministerie van binnenlandse veiligheid vorig jaar 1500 kinderen is kwijtgeraakt. Ze maakten deel uit van de 40.000 kinderen die zonder hun ouders de grens over kwamen en in pleeggezinnen of bij familie werden ondergebracht.

Trump heeft kennelijk het idee dat dit alles bij zijn aanhang, al is die nog zo gekant tegen immigratie, niet goed zal vallen, want hij ontkende op Twitter elke verantwoordelijkheid voor het besluit: "Zet de Democraten onder druk om een einde te maken aan de vreselijke wet die kinderen van hun ouders scheidt zodra ze de grens met de VS over komen."

Geklungel

Terwijl hij zo klungelde met zijn belangrijkste binnenlandse agendapunt en zijn belangrijkste buitenlandse probleem, ging ondertussen het onderzoek naar de Russische inmenging bij zijn verkiezing onverstoorbaar door, zoals steeds begeleid door klachten van Trump en andere Republikeinen over de zuiverheid van dat onderzoek.

Maandag, zo hoopten zij, zou de reputatie ervan een flinke knauw krijgen: onder protest van de Democraten, en van veel commentatoren uit juridische hoek, kregen Congresleden geheime informatie over het lopende onderzoek. 

Ze wilden weten hoe het zat met een informant die in een vroeg stadium medewerkers van de Trump-campagne had uitgehoord over eventuele banden met Rusland. Dat was geen normale politie-tactiek, klaagden de Republikeinen, dat was het bespioneren van een Republikeinse presidentskandidaat, op bevel van een Democratische regering.

Verdacht stil

Na maandag bleef het echter verdacht stil. De informatie die de Congresleden kregen moesten ze natuurlijk geheim houden, maar ze liepen bepaald niet de tv-programma's plat om te zeggen dat ze inderdaad iets schandaligs te weten waren gekomen.

Het verhinderde Trump niet op Twitter en in opmerkingen tegen journalisten de term 'Spygate' te lanceren. En voor zijn advocaat, Rudy Giuliani, was het aanleiding ronduit te verklaren dat het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller 'niet meer legitiem' is.

Trump moet de echte successen nog binnenhalen: geld voor zijn muur bij Mexico en een spijkerharde afspraak over nucleaire ontwapening door Noord-Korea

In feite is daarmee niemand er op voor- of achteruitgegaan. Trump moet de echte successen nog binnenhalen: geld voor zijn muur bij Mexico en een spijkerharde afspraak over nucleaire ontwapening door Noord-Korea. Het Rusland-onderzoek hangt nog steeds als een onweerswolk boven zijn hoofd, maar hij en tientallen andere vooraanstaande Republikeinse politici en conservatie commentatoren in Washington verzekeren zijn aanhang dagelijks dat het een heksenjacht is.

Kluwen

Die donderwolk liet deze week wel een vervaarlijke flits zien. De New York Times ontdekte dat dat een Russische oligarch, Victor Vekselberg, kort na de verkiezing van Trump een gesprek in Trump Tower had met zijn toenmalige advocaat Michael Cohen. Kort daarna kreeg Cohen een adviescontract van een miljoen dollar van een bedrijf dat banden heeft met Vekselberg.

Het is maar een draadje in een kluwen van buitenlandse contacten van Cohen en andere Trump-medewerkers, voor en na de verkiezingen. Maar de afgelopen week suggereert dat Mueller, hoe traag die zijn werk ook lijkt te doen, wel eens harder zou kunnen opschieten in zijn onderzoek dan Donald Trump in het waarmaken van zijn beleid.

Lees ook: Trump en Kim Jong-un zetten de deur toch weer op een kier

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hoopt nog steeds dat de ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore op 12 juni door zal gaan. Ook Trump twittert dat hij 'zeer productieve gesprekken voert' over de historische ontmoeting.

Zuid-Koreanen vinden Trump vervelend onvoorspelbaar

De Zuid-Koreanen hopen nog altijd op een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim. “Als de top doorgaat, schat ik de kans 80 tot 90 procent dat er een vredesakkoord komt.”