Direct naar artikelinhoud
Straatbeeld

Laadpaal voor elektrische auto's op schoolplein

Dinsdag werd op de Buitenveldertse Montessorischool een 'klimaatneutraal schoolplein' onthuld. Kan er dan niets meer bij het ­oude blijven met al die hippe onzin? denkt u nu narrig.

Educatief én ludiek, de laadpaal voor elektrische auto's op het schoolplein van de Buitenveldertse MontessorischoolBeeld Jesper Boot

Over het algemeen kun je niet vroeg genoeg ­beginnen met kinderen op school praktische dingen te leren. Hartstikke belangrijk natuurlijk, dat lezen en rekenen, maar wat zou het handig zijn als je dochter van elf op een dag zou thuiskomen met de mededeling dat ze heeft ­geleerd hoe je een lamp ophangt, een fietsband plakt en een stopcontact aanlegt.

Aangezien u dat soort dingen zélf vroeger nooit geleerd heeft en de moed u al in de schoenen zakt als u een nieuwe gloeilamp in de plafonnière moet draaien, is het wel zo handig als uw kind dat soort dingen voortaan kan doen.

Je kunt daar natuurlijk ook te ver in gaan. Kinderen hoeven niet als tere wezentjes te worden beschouwd die de volwassen wereld niet aankunnen, maar uw rijk geïllustreerde exemplaar van de Kama Sutra kunt u gedurende de basisschoolperiode toch maar beter in de kast laten staan, en ook het hanteren van een dubbelloops jachtgeweer is wellicht meer iets voor wanneer ze de twaalf gepasseerd zijn.

Laadpaal voor elektrische auto's
Bij andere zaken is het minder duidelijk of je kinderen daar nou al wel op jonge leeftijd mee moet lastigvallen of niet, en een goed voorbeeld daarvan is elektrisch autorijden.

Dinsdag werd op de Buitenveldertse Montessorischool een 'klimaatneutraal schoolplein' onthuld. Kan er dan niets meer bij het ­oude blijven met al die hippe onzin? denkt u nu narrig. Maar er wordt grotendeels gewoon een schoolplein mee ­bedoeld waar het steen wijkt voor groenperkjes, speeltoestellen van boomstammen en een stuwmeer aan houtsnippers.

Het opmerkelijke hier is vooral dat er een laadpaal voor elektrische auto's is geplaatst, met een groen uitlegbordje erbij. Tja, het is weer eens wat anders. Maar voor u als ouder van een aldaar schoolgaand kind verheugd denkt dat u even uw Tesla op het plein op kunt laden: het is helaas alleen voor de kinderen ­bedoeld. Er staat geen stroom op (wel zo verstandig) en de laadpaal staat er uit louter educatieve overwegingen. Volgens het bedrijf dat de paal heeft geplaatst was dat op uitdrukkelijk verzoek van de school.

Humor en een knipoog
De eerste reactie is natuurlijk te denken hoe belachelijk en vergezocht dat is. Kinderen van een jaar of zes, zeven hoeven nog helemaal niet bezig te zijn met klimaatneutraal autorijden, en bovendien is het opladen van een elektrische auto niet bepaald een hyperingewikkeld proces waar ze jaren over zullen doen om het onder de knie te krijgen. Als het eenmaal zo ver is, leren ze dat toch vanzelf wel, zou je denken.

Er zit een ander idee achter, namelijk dat de kinderen vragen gaan stellen over duurzaamheid en zich bezighouden met hun rol daarin in de toekomst. Dat gebeurt ook veelvuldig: kinderen blijken nieuwsgierig naar de mysterieuze paal en willen weten wat het is. Als je er op die manier over nadenkt, is het zo'n compleet idioot idee nog niet.

Maar toch: we kunnen hopelijk wel stellen dat zo'n paal naast educatief voor een heel groot deel ook nogal ludiek is? "Ja, natuurlijk," aldus een woordvoerder. "Met humor en een knipoog kom je nu eenmaal een stuk verder." En daar is geen speld tussen te krijgen.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Klimaatneutraal schoolplein

Waar Buitenveldert