Jaap Stockmann sluit zijn glorieuze carrière af met de EHL-titel

Na veertien jaar tophockey beleeft Stockmann een 'fantastisch' afscheid

"Om op je eigen veld voor zo'n publiek je laatste wedstrijd te spelen en die winnend af te sluiten, is echt fantastisch."

Na veertien jaar bij Bloemendaal onder de lat te hebben gestaan, keepte Jaap Stockmann zondag zijn laatste wedstrijd als professioneel hockeyer. De 33-jarige voormalig doelman van Oranje, in 2014 uitgeroepen tot beste doelman van de wereld, won met 'zijn' Bloemendaal in eigen huis de finale van de Euro Hockey League (EHL).

Stockmann maakte begin april bekend te stoppen. "Ik heb mijn hart verloren aan Bloemendaal en dat zal altijd zo blijven", zei de doelman, die zijn hele loopbaan uitkwam voor Bloemendaal (vanaf 2004), destijds. "We verwachten eind juli ons eerste kind en natuurlijk hopen we die over een aantal jaren als 'Musje' op het veld te zien."

Stockmann treedt af met EHL-titel: fantastisch om zo afscheid te nemen

Toen Bloemendaal zich begin april plaatste voor de Final Four van de EHL, was duidelijk dat zondag Stockmanns laatste wedstrijd zou plaatsvinden. In de EHL-finale was hij met Bloemendaal met 8-2 te sterk voor Kampong. "Het is echt een teamperformance. Fantastisch hoe de club zijn schouders eronder heeft gezet", zegt hij over de derde EHL-titel in zijn carrière.

'Japie, Japie'

Zijn liefde voor Bloemendaal, waarmee hij vijf keer landskampioen werd, druipt er vanaf in een van zijn laatste interviews als hockeyprof. En die liefde is wederzijds. Talloze keren schalde het 'Japie, Japie' over 't Kopje, de benaming voor de thuislocatie van Bloemendaal. "Het is het meest fantastische hockeypubliek dat er bestaat. Ik heb er geen woorden voor."

Met zijn afscheid treedt Stockmann in de voetsporen van een hockeyer die door velen wordt beschouwd als de beste aller tijden. "Mooi dat je mij in een rijtje met Teun de Nooijer zet", zegt Stockmann, "maar ik kan net mijn stick vasthouden."

Florian Fuchs en Jaap Stockmann vliegen elkaar in de armen

Stockmann kan worden geschaard in een rijtje met De Nooijer, omdat ook die afscheid nam met het veroveren van de EHL-titel. Dat was vijf jaar geleden, tot zondag de laatste keer dat Bloemendaal de EHL won.

"Om na het kampioenschap van Teun zelf zo afscheid te nemen, is echt geweldig", sluit Stockmann af, waarna hij de titel én zijn glorieuze hockeyjaren gaat vieren met zijn ploeggenoten en zijn club.

"Maak je geen zorgen, dat komt helemaal goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl